Eylül 21, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Bilim İnsanlarından Ortak Açıklama: Koronavirüsün Laboratuvar Kaynaklı Olması İhtimali Hâlâ Geçerli

4 min read
Bilim İnsanlarından Ortak Açıklama: Koronavirüsün Laboratuvar Kaynaklı Olması İhtimali Hâlâ Geçerli

Bilim İnsanlarından Ortak Açıklama: Koronavirüsün Laboratuvar Kaynaklı Olması İhtimali Hâlâ Geçerli

Koronavirüs salgınının başlangıcının üzerinden bir buçuk sene geçti. Bu süreçte bilim bir yandan virüsün neden olduğu hastalık ile nasıl çaba edeceğine, bir yandan aşı çalışmalarına bir yandan da salgının kaynağını bulmaya yöneldi. Tüm bu alanlarda binlerce bilim insanı çalışmalar hakikatleştirdi. Nihayetinde hastalıkla nasıl çaba edeceğimiz mevzusunda da aşı mevzusunda da ehemmiyetli büyümeler kaydolduk. 

Ancak salgının kaynağının ne olduğu noktası, belki de en büyük kavgaların yaşandığı noktaydı. Bu noktada iki olasılık üzerinde duruldu; salgın yarasalar ya da değişik bir taşıyıcı hayvan aracılığı ile insana bulaşmıştı ya da bir laboratuvar etrafında yapılan deneyler esnasında üretilmiş ve yaşanan bir sızıntı sonrası insanlara bulaşmıştı.

Dünya Sağlık Teşkilatı iki olasılığı de yerini inceledi:

Koronavirüs Wuhan

Salgının üzerinden bir seneyi aşkın bir müddet geçmişken, Dünya Sağlık Teşkilatı DSÖ, salgının başlangıç noktası olan Wuhan’a gitti ve burada analizlerde bulundu. Tahliller virüsün kaynağını bulmaya müteveccihti ve bu süreçte laboratuvar kuramı da değerlendirildi.

Sonrasında gelen açıklamalar ise bilim etraflarınca tatmin edici bulunmadı. Bunun nedeni ise DSÖ’nün aynı zamanda tahlilleri sırasında bilgilere ulaşım noktasında kasvetler yaşadıklarını, laboratuvarlarda yeterli analiz yapamadıklarını açıklaması oldu.

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada ve İsviçre’den 18 uzman, laboratuvar ihtimalinin değerlendirilmesini istiyor:

Wuhan Viroloji Laboratuvarı

DSÖ’nün açıklamalarını ve raporunu yeterli bulmayan 18 bilim insanı, laboratuvar sızıntısı ihtimalinin hâlâ değerlendirilmesi gereken bir olasılık olduğunu söylüyor. Science mecmuasında yayınlanan bir açıklamada vaziyete dikkat toplayan bilim insanları, gidişatın saydam bir biçimde araştırılmadığına ve sunulan bilgilerin bilimsel bir değerlendirme ve neticeye varma için eksik olduğuna işaret ediyor.

Açıklamada aynı zamanda DSÖ tarafından yayınlanan 313 sayfalık raporun sadece dört sayfasında laboratuvar analizlerine dair bilgi bulunduğuna dikkat çekiliyor. Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bir immünolog ve açıklamanın ortak yazarlarından biri olan David Relman, sızıntı tahmininin “seriyle ve özellikle de DSÖ tarafından dikkatli bir değerlendirme yapılmadan yalanlandığını” düşündüğünü söylüyor. Açıklamada ismi bulunan pek çok bilim insanının mevzuya ait genel değerlendirmesi de bu doğrultuda.

Oklar Wuhan Viroloji Enstitüsü’ne çevrilmişti:

wuhan koronavirüs

Bahsi geçen laboratuvar sızıntısı olasılığına dair genel inanış, Çin’de bilim insanlarının koronavirüs ve genel olarak virüsler üzerine araştırma yaptıkları Wuhan Viroloji Enstitüsü üzerinden şekilleniyor. Burada yürütülen araştırmalar sırasında kazara ortaya çıkan bir sızıntının virüsü yaymış olabileceği düşünülüyor.

DSÖ’nün hakikatleştirdiği çalışmalarda laboratuvarın yerinin 2019’da Aralık ayının başlarında değiştiği ortaya çıkmıştı. Laboratuvarın taşındığı yeni bölge ise yeniden Aralık 2019’da ilk COVID-19 hadiselerinin bildirildiği Huanan Deniz Mahsulleri Toptan Satış Pazarı’na takribî 12 kilometre uzaklıkta. Bu da virüsün yayılımı ve bu laboratuvar arasında bir irtibat kurulmasına yol açtı. Ancak şu an için bu gidişatı neticeye bağlamamızı sağlayacak yeterli bilimsel bilgi bulunmuyor.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/koronavirus-laboratuvar-kaynakli-olmasi-ihtimali-aciklamasi-h109902.html

Bir yanıt yazın