Eylül 20, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Cloudflare, CAPTCHA’yı Tarihe Gömebilecek ‘Güvenlik Anahtarı’ Tabanlı Değişimi Başlattı

2 min read
Cloudflare, CAPTCHA'yı Tarihe Gömebilecek 'Güvenlik Anahtarı' Tabanlı Değişimi Başlattı

Cloudflare, CAPTCHA'yı Tarihe Gömebilecek 'Güvenlik Anahtarı' Tabanlı Değişimi Başlattı

Önemli DNS servis sağlayıcılarından olan Cloudflare, kendi tabiriyle “CAPTCHA deliliğini” geride vazgeçmek ve tam interneti yeni bir sisteme geçirmek istiyor. Yine de bu geçiş pek kolay olmayacak, CAPTCHA bir zaman daha karşımıza çıkacak.

İnternet sitelerine giriş yapmak istediğimizde karşımıza çıkan ve bizden bir insan olduğumuzu ispatlamamızı isteyen CAPTCHA sistemi, bizlerden yaya geçidi, otobüs, yangın söndürme musluğu gibi şeyler seçmemizi istemesiyle biliniyor. Cloudflare bu sistemden memnun değil.

Orada otobüs var mı yok mu?

captcha

1978 model tost makineleri ile çekilmiş gibi görüntüler, karenin %0,2’sinde yer alan yaya geçidini göremediğimiz için başa dönme gibi tasalari olan CAPTCHA, aynı zamanda internet üzerine de ciddi bir yük binmesine neden oluyor. 

Cloudflare, blogunda “CAPTCHA’dan tamamen kurtulmayı” kastettiğini ifade ederken, Kişilik Kriptografık Tasdiği Cryptographic Attestation of Personhood ismini verdiği bir sistemi açıkladı. Bu sistemde, USB anahtarları kullanabiliyor ya da Cloudflare’in internet sitesinde özelliği test edebiliyorsunuz.

Sistemi sınamak isterseniz yapmanız gerekenler ise şu şekilde:

I am human beta yazan düğmeye tıklayın Güvenlik anahtarınızı seçin Güvenlik anahtarınıza basın Sitenin anahtar örneğinize erişmesine izin verin.

Tam süreç birkaç saniye sürüyor ve en sonunda sizi yeniden bloga döndürüyor.

Yeni usulle işler değişebilir

yubikey

Firmanın yaptığı açıklamalarda, üreticilerin sağladığı özel defineli güvenli modül kullanıldığı açıklandı. Bu güvenlik modülü, kendisinin orijinalliğini gizlilikten ödün vermeden doğrulayabiliyor. Cloudflare de bu kodu hakimiyet ederek üreticinin yasal olup olmadığını hakimiyet ediyor.

Şu anda CAPTCHA’ya başka alternatifler de geliştiriliyor ve Cloudflare de özelliğin henüz test düzeyinde olduğunu belirtiyor. Sistem şimdilik sadece YubiKey’leri, HyperFIDO anahtarları ve Thetis FIDO U2F anahtarları destekliyor.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/cloudflare-captcha-yerine-guvenlik-anahtari-getirecek-h109947.html

Bir yanıt yazın