Microsoft Excel’e Yeni Başlayanların İşini Hızlandıracak 7 Tüyo
8 min readMicrosoft Excel’i yalnızca tablo yapmak için kullananlar burada mı? O tablolarla mektepte, iş yaşamında çok fazla imtihan veriyoruz ve bazen, yapacağımız şeyin kısa yolunu bulmaya çalışıyoruz. Uzun senelerdir Windows ve MacOS ve artık Android ve iOS telefonlardan da ulaşabildiğimiz Excel’de işinizi kolaylaştıracak bazı tüyoları derledik.
Elbette bu içeriğimiz bir Excel uzmanına göre değil. Programı yeni kullanmaya başlayan ve bundan sonra daha çok işi olan şahıslara müteveccih, temel ipucularına yer vermeye çalıştık
Microsoft Excel tüyoları:
Şartlı Şekillendirme Satır Kesme ve Metin Kaydırma Hücreleri Süratli Doldurma Excel Kısayol Tuşları Microsoft Excel Filtreleri Grafikleri Şablon Olarak Kaydolma Özet Tablolar
Şartlı Şekillendirme
Adım #1: Giriş menüsüne tıklayın,. Adım #2: Tarzlar grubu içerisinden şartlı şekillendirme özelliğine tıklayın. Renk ölçekleri ve bilgi çubukları kaidelerine göre tercihinizi yapabilirsiniz.
Şartlı Şekillendirme özelliği Excel’in en öğrenilen ve en çok kullanılan özelliklerinden birisidir. Bu özellik sayesinde elektronik tablolarınızı muhakkak hücre aralıkları ile hücrelerin arka tasarılarını renklendirerek vurgularınızı besbellileşir hale getirebilirsiniz. Microsoft Excel Şartlı Şekillendirmesine giriş menüsünün tarzlar grubu içerisinden erişebilirsiniz.
Bu özellik hem renk ölçekleri hem de bilgi çubukları kaidelerine göre hazırlanmıştır. Şartlı şekillendirmeyi kullandığınızda, bir harekât yaparken azami ortalamayı baz alarak size o ortalamaya uygun olacak biçimde bir renk kodlaması yapar. Ayrıca, tablo rakamlarının çoğalış ve eksilmesine göre değişkenlik gösterir. Bu sayede sizin tablolarınızı tekerrürden tertip edip renklendirmenize gerek kalmayacak. Excel’in özelliği sayesinde bu oldukça kolay!.
Microsoft Excel’de satır Kesme ve metin Kaydırma
Adım #1: Giriş menüsüne tıklayın, Adım #2: Ekle grubuna tıklayınız, Sayfa satırları ekle veya sayfa satırları sil alternatifine tıklayabilirsiniz
Satır veya kolon keserek tablolarınızı daha kumpaslı bir biçimde ayarlayabilirsiniz. Satır içindeki rastgele bir hücreyi seçerek giriş menüsü altından ekle grubunu seçince iki alternatif görüyorsunuz; sayfa satırları ekle veya sayfa satırlarını sil. Şayet seçenek bir yol istiyorsanız ise seçili satırın en üstüne sağ tıklayıp ekle veya sil alternatiflerini görebilirsiniz.
Hücredeki metni kaydırarak yazdığınız metni hücre içinde birden çok satırda görünmesini sağlayabilirsiniz. Metin kaydırma iki biçimde yapılabilir; Her bir hücreyi metnin otomatik olarak kaydırılacağı biçimde seçebilirsiniz ya da kendiniz satır sonu girebilirsiniz. Metni otomatik olarak kaydırmak için giriş sekmesinin altında hizalama grubunda metni kaydır alternatifini kullanabilirsiniz. Satır sonu girmek istediğiniz hücreyi çift tıklayabilirsiniz. Bunu yapmak için bir kısayol ise; hücreyi seçip F2 tuşuna basabilirsiniz.
Hücreleri Süratli Doldurma
Adım #1: Bilgi menüsüne girin, Adım #2: Bilgi taşıtlarını seçin, Adım #3: CTRL + E kısayolu ile hücrelerinizi süratlice doldurun
Bu özellik ile beraber birkaç yöntemi iç içe yazılan neticeleri tek bir tuşla görebilirsiniz. Hücreleri süratli doldurma özelliğine bilgi menüsündeki bilgi vasıtaları grubundan erişebilirsiniz. Bu özelliği rakamlar, tarihler, isimler için büyük kolaylık sağlar. İlk kolonlarda ve satırlarda olan bilgi modeline göre tam bir kolonu süratli bir biçimde doldurur.
Hücreleri süratli doldurmayla ayrı kolonlardaki bilgileri tek bir hücrede veya kolonda birleştirebilirsiniz. Ayrıca, hücre içindeki rakamları ve metinleri ayırabilirsiniz. Metnin tamamını isteğinize göre büyük ve minik harfe çevirebilirsiniz. Bu özelliği CTRL + E kısayolu ile kullanabilirsiniz.
Microsoft Excel Kısayol Tuşları
Kısayol ismi: CTRL + X Kısayol ismi: CTRL + 5 Kısayol ismi: Alt + F1
Excel kullanırken en çok işinizi kolaylaştıracak olan şey kısayol tuşlarını öğrenmektir. Bu kısayollar sayesinde hazırda var olan özelliklere daha süratli ulaşabiliriz. Ayrıca, Microsoft Excel kullanırken kısayolları uygulamak işinizi bir hayli süratlendirecektir. Biz de sizler için birkaç ehemmiyetli ve öğrenilmesi gereken kısayol tuş misallerini topladık.
CTRL + X kısayolu ile beraber istenmeyen kolonları veya satırları kesebilirsiniz. CTRL + 5 kısayolu ise hücredeki metine üstü çizili bir çizgi uygular. Alt + F1 tuşları ile süratli grafikler oluşturabilirsiniz. F2 kısayolu ile hücre içine girebilirsiniz, F3 kısayoluyla ise hücrelerinize ad belirleyebilirsiniz. Shift + F11 tuşları ile Microsoft Excelinize yeni bir sayfa ilave edebilirsiniz. Hücreye açıklamak istiyorsanız Shift ve F2 tuşlarına basmak yeterli olacaktır. Bu ve bunun gibi işinize yarayacak bir hayli kısayol tuşları vardır.
Microsoft Excel Filtreleri
Adım #1: Bilgi sekmesine tıklayın, Adım #2: Filtreye seçebilirsiniz. Tablolarınızı sayı bedellerine ve hücre rengine göre filtreleyebilirsiniz.
Microsoft Excel kullanırken filtreleme özelliği ile beraber istenmeyen bilgileri saklayabilirsiniz. Buna ek olarak, filtreleme özelliğini kullanarak yalnızca istediğiniz bilgilerin görünmesini de sağlayabilirsiniz. Bu işlevleri sayesinde filtreleme bir hayli insan tarafından seçim edilmekte ve kullanılmaktadır. Filtreleme özelliğinin kısayolu ise CTRL + Shift + L ‘dir. Bu kısayol tuşu ile beraber hem filtre ilave edebilir hem de kaldırabilirsiniz.
Excel’in son versiyonları sayesinde tablolarınızı sayı bedellerinize ve hücre renginize göre bir filtreleme uygulayabilirsiniz. Başka Bir Deyişle muhakkak bir bilgiyi bulmak istediğinizde birden fazla kolonu bir arada filtrelemeniz gerektiğinde bu özellik daha tesirli bir hale kazanç. Microsoft Excel filtreleri bilgi cinsine göre 3’e dağılır. Bunlar; sayı filtreleri, tarih filtreleri ve metin filtreleridir. Filtrelerin gruplara parçalaması özel filtreleme yapabileceğinizi gösteriyor.
Excel Grafikleri Nasıl Şablon Olarak Kaydolunur?
Adım #1: Orijinal grafiğinizi bir şablon olarak kaydolunuz. Adım #2: Daha sonra bilgilerinizi seçip grafiğinizi oluşturmak için ekle kısmına tıklayabilirsiniz. Adım #3: Bunları yaptıktan sonra grafikler alternatifine ve şablon klasörüne tıklayınız.
Microsoft Excel bir hayli grafik cinsine sahiptir. Bu grafikler bilgilerinizi en hoş biçimde fotoğraflandırmanıza destekçi olur. Çoğu insan grafikleri kullanmayı seçim ediyor zira rastgele sıradan bir tablo kullanmak yerine, renkli ve iyi oluşturulmuş grafikleri daha tesirli buluyorlar. Excel’in tam grafikleri özelleştirme işlevi bir misal kalitesinde denebilir.
Yine bir grafik oluşturmanız gerektiğinde orijinal grafiğinizi şablon olarak kaydolabilirsiniz. Bunu yaptığınızda şablonu uygulamak kolaylaşır. Bilgilerinizi seçin ve grafiğinizi oluşturmak için ekle sekmesiden önerilen grafiklere tıklayınız. Ardından tüm grafikler alternatifine ve şablonlar klasörüne tıklayınız. Şablonlarım klasöründen birini uygulamak için seçin ve grafikleriniz bir şablon biçimde karşınıza çıkacaktır.
Özet Tablolar
Adım #1: Özet tabloya erişmek için ilk ekle menüsüne tıklayınız. Adım #2: Sonrasında ise tablolar grubunu seçiniz. Adım #3: Bu iki adımı yaptıktan sonra bilgilerinizi özetleyebilirsiniz.
Özet Pivot Tablolar özelliği ile beraber Excel tablolarındaki bilgileri özetleyebilirsiniz. Misalin, bu özet; veritabanı ve iş programlarını kapsar. Ayrıca bu tablolar bilgi işlemede bir teknik olarak görülmektedir. Bereketli ve kullanılabilir bilgilere dikkat toplamak emeliyle istatistikleri tertip etmede destekçi olur. Özet tablolar bilgileriniz ile alakalı karşılaştırmaları görmek emeliyle bilgileri inceleme etmenize ve özetlemenize katkıda bulunacak bir vasıtadır.
Özet tabloya ekle menüsünden tablolar grubuna tıklayarak erişebilirsiniz. Şayet büyük ve geniş bir tablo varsa ve bu tablodan özellikle istediğiniz bilgilere göre bir özet tablo oluşturmak istiyorsanız Excelin bu özelliğinden faydalanabilirsiniz.
Microsoft Excel dünya çapında bir hayli insan tarafından kullanılmaktadır. Çoğunlukla iş yaşamı ile beraber karşımıza çıkan bu program aşırısıyla popüler olmasına karşın bir hayli insan tarafından kullanımının güç olduğu dile getirilir. Excelin kullanımını ve anlaşılmasını kolaylaştırmak için yukarıyada belirtilen tüyolar gibi bir sürü tüyo ve kısayollar vardır.
Biz de bu yazımızda sizler için Microsof Excel kullanırken işinizi süratlendirmesi ve kolaylaştırması için 7 tüyo verdik. Umarız ki bu tüyolar işinize fayda ve sizler için tesirli olur. Bu ve bunun gibi içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız WebTekno’yu takipte kalın.
Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/microsoft-excel-tuyolari-h108758.html