Eylül 20, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Red Bull, Türk Gazoz Şirketi Zilli Öküz’e Logo Benzerliği Gerekçesiyle Dava Açtı

2 min read
Red Bull, Türk Gazoz Şirketi Zilli Öküz'e Logo Benzerliği Gerekçesiyle Dava Açtı

Red Bull, Türk Gazoz Şirketi Zilli Öküz'e Logo Benzerliği Gerekçesiyle Dava Açtı

Salman Akşun adlı bir yurttaş, “Zilli Öküz” adıyla kurduğu bir gazoz markası sebebiyle Red Bull ile davalık oldu. İki markanın logoları sebebiyle çıkan ihtilaf, taraflarca çözülemeyince duruşmaya taşındı. Yaşanan ilginç vakanın nasıl sonuçlanacağı, duruşma kurulunun vereceği kararla sarihliğe kavuşacak.

Kurduğu gazoz markasını onaylatmak için Türk Tescil ve Marka Müesseseyi’na TÜRKPATENT müracaat yapan Akşun, rastgele bir mani bulunamayınca markayı patent ettirdi. Ancak bu marka patenti, Red Bull’un güzeline girmedi. Çünkü Avusturyalı dev işletmeye göre Zilli Öküz’ün logosu, Red Bull’a çok benziyordu ve harcayıcıların bu iki markayı karıştırma olasılığı vardı. Salman Akşun cephesine göre ise böyle bir şeyin olması olası dahi değil.

İşte Zilli Öküz’ün davalık olmasına yol açan logosu

Zilli Öküz

Yukarıyadaki resimde de göreöğreneceğiniz üzere Zilli Öküz’ün logosunda, bir boğa figürü yer alıyor. Kırmızı renk üzerine planlanmış logoda bulunan boğa, iki elinde de gazoz yakalıyor. Red Bull avukatları, TÜRKPATENT’in kamuoyuna ilan için sergilediği logoyu gördükleri anda bu logoya karşı çıkıyorlar. Hatta TÜRKPATENT’e müracaat yapan avukatlar, marka patentinin iptal edilmesi gerektiğini korunuyorlar. Ancak TÜRKPATENT, logolar arasında eşlik olmadığı mazereti ile itirazı yalanlayarak marka patentini onaylayınca, mevzu duruşmaya taşınıyor.

Ankara 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada korunma yapan Zilli Öküz avukatları, logolar arasında gözle görülebilir derecede fark olduğunu, bunun vasati bir harcayıcı tarafından anlaşılabileceğini belirtiyorlar. Red Bull logosunda iki boğanın karşılıklı bir biçimde bulunduğunu anımsatan avukatlar, Zilli Öküz logosunda ise elinde gazoz yakalayan bir boğanın olduğunu, ayrıca bu boğanın Red Bull logosunda olduğu gibi tüm bedeninin değil, sadece baş kısmının göründüğünün altını çiziyorlar.

Şikayetçi taraf olan Red Bull’un logosu ise şöyle

Red Bull logo

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/red-bull-zilli-okuz-logo-benzerligi-dava-h110066.html

Bir yanıt yazın