Avrupa Merkezli Borsa Coinmetro’dan Thodex Skandalının Nedeni Hakkında Açıklama
6 min readTürkiye’de birden fazla müessesenin eş zamanlı olarak üzerinde çalışmaya devam ettiği Dijital Para Kanunu, bugüne kadar yapılan en kapsamlı tertip etmeyi birliktesi getirecek. Kanuna dair ilk ayrıntıların ortaya çıkışından sonra asıllaşan Thodex ve VeBitcoin vurgunları, Türkiye’deki yatırımcılarda evhama neden oldu.
Artık piyasadaki en emin kripto paralar ya da borsaları için dahi ‘Emin mi?’ sualini daha fazla dinliyoruz. Peki gerçekten bir güvenlik zafiyeti var mı, yasalar ve tertip etmeler neleri karşılayacak, en ehemmiyetlisi de yatırımcılar bu büyümelerden sonra neler düşünmeli? Merkezi Estonya’da bulunan ve AB lisanslı kripto para borsası Coinmetro mevzuyu değerlendirdi.
Thodex ile VeBitcoin skandalları neden yaşandı?
Türkiye’de ve Dünya’da kripto para alımı ve satımı için aracılık eden bir çok kripto para borsası bulunuyor. Thodex ve VeBitcoin de bunlardan yalnızca ikisiydi. Hatta Thodex, Türkiye’nin ilk Bitcoin ATM’sini kuran borsaydı. VeBitcoin ise daha sonradan ortaya çıkan ve oranla daha az şahsa hitap eden minik bir borsaydı. Coinmetro yetkilileri, Thodex ile VeBitcoin skandalının potansiyel sebepleri hakkında şu açıklamada bulundular.
“Thodex, VeBitcoin gibi aracılık eden şirketler, yatırımcıların aldıkları kripto paraları kendi bilgi merkezlerinde, diğer taraftan yatırımcıların fiziki paralarını da kendi banka hesaplarını yakalıyorlar. Başka Bir Deyişle gerçeğinde tüm fiziki ve kripto paralar şirkete aidiyetinde bulunuyor. Kullanıcılar da şirkete yolladıkları fiziksel para ile şirkete ait olan kripto paralar üzerinde operasyon yapıyorlar. İşletmenin hem fiziksel hem de kripto paraları hakimiyet edebilen tek taraf olması skandala davetiye çıkardı”
Kripto paralarda güvenlik zafiyeti var mı?
Yatırımcıların büyük bir çoğunluğu Thodex ve eşi olayların ardından tüm kripto para ekosistemine ait evham yaşıyorlar. Bu kaygılar, genel olarak kripto paralarda güvenlik zafiyeti olup olmadığı kavgalarına kadar gidiyor. Ancak Coinmetro’ya göre kripto paraların eminliği mevzusu, kendi içinde iki ayrı başlık altında araştırılmalı:
“Kripto paraların eminliği; sistemin kendi içinde işlemesi için ayrı, kripto paraları bireylerin gizlemesi için ayrı değerlendirilmelidir. Kripto paralar ile yapılan harekâtlar, Blockchain ağı üzerinde asıllaştığından oldukça tehlikesizdir. Fakat bu vaziyet sizin kripto para sahibi olduğunuzda yapacağınız kusurları tolere etmez. Bu nedenle cüzdanın eminliğini sağlamak sizin elinizdedir. Kripto paraların rastgele bir nedeniyle de özellikle vasıtayı olarak kullanılacak şirketlerin arttaki anapara eforu da umursanmalıdır.”
Coinmetro aynı zamanda kripto para yatırımcılarının soğuk cüzdan yöntemini seçim etmelerini de öneri ediyor. Bu yöntem sayesinde sahip olunan kripto para bakiyesi, internete bağlı olmayan etrafta güvenle saklanabiliyor.
Türkiye’de yapılan veya yapılması öngörülen tertip etmeler:
Türkiye’de kripto para mevzusunda bazı adımlar atılmaya başlandı ve daha da atılacağının sinyali verildi. Özellikle son zamanlarda yaşanılan skandallardan sonra sıkı bir teftişin geleceği de öngörülüyor. Bu öngürünün esaslarını sağlamlaştıran en somut adım, 30 Nisan 2021’de yürürlüğe giren ve kripto paraların ödeme operasyonlarında kullanılmasını askıya alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kararıydı.
Kripto paralar için vergilendirme uygulayan pek çok ülke olduğunu vurgulayan Coinmetro, Türkiye’deki çalışamaları “alım, satım ve devretme” gibi harekâtlara vergi geleceğinin işaretçisi olarak açıklıyor.
Bitcoin’deki düşüş ile Türkiye’deki tertip etmeler arasında bir ilişki bulunmuyor:
Türkiye’de yapılan ve yapılabileceği söylenen bazı tertip etmeler ile Bitcoin’de de sert bir düşüş alana gelmesi aynı zamanlara denk geldi. Bu vaziyet, Bitcoin’deki düşüşün Türkiye’nin yaptığı tertip etmelerle ilişkilendirilmesine neden olsa da gerçeğinde artta uyuyan neden çok değişik. Çin’in Sincan bölgesinde alana gelen elektrik kesintisi, Bitcoin’deki sert düşüşün gerçek sebeplerinden birisiydi.
Bitcoin elde etmek için yapılan Bitcoin madenciliği, elektrik enerjisine bağımlı. Çin’in Sincan bölgesinde ise Bitcoin madenciliği yoğun bir biçimde yapılır. Alana gelen elektrik kesintisi sebebiyle devre dışı kalan çok rakamdaki Bitcoin madenciliği merkezi, Bitcoin ağında yavaşlamaya neden olmuştu. Bu sebeple Bitcoin’in alt yapısındaki blokzincir teknolojisinin ilk koşulu olan “harekâtların zincir üzerine kaydolunması ve doğrulanması” koşulu asıllaştırılamadı.
Coinmetro yetkilileri, Çin’deki elektrik kesintisinden haberdar olan Bitcoin sahiplerinin kaygılanarak ellerindeki Bitcoinleri satmaya başladıklarını ve bu vaziyetin de sert bir düşüşe neden olduğunu belirtiyor. Bu vaziyetin yatırımcı tarafından bir zafiyet olarak değerlendirildiğini belirten Coinmetro, kesintinin ardından piyasanın yine derlendiğini de andırdırıyor.
Böyle bir gündemde kripto para yatırımcıları ne yapmalı?
Türkiye’de ortaya çıkan bazı skandallar ve büyümelerden sonra yurtiçindeki yatırımcılar, yurtdışındaki işletmeleri seçim etmeye başladı. Bu noktada eş meseleyle tekerrür karşılaşmamak ismine seçim edilecek işletmenin güçlü bir anapara ve yatırım yardımının olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Bu içeriğe sağladığı katkı ve resmi şartları karşılaması sebebiyle, yurt dışı borsalarında operasyon yapmak isteyenlere Coinmetro’yu öneri ediyoruz. Avrupa Birliği Lisansı altında faaliyet gösteren Coinmetro, şu anda Türkiye’de esasları atılan legal tertip etmelere de uygun bir altyapıya sahip. Ayrıca Coinmetro, yapılan tüm yatırımların soğuk cüzdan üzerinde asıllaştırılması gerektiğinin de altını çiziyor.
Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/avrupa-merkezli-borsa-coinmetro-dan-thodex-skandalinin-nedeni-hakkinda-aciklama-h110076.html