Malezya’da Köpeklerden İnsanlara Bulaşan Bir Koronavirüs Tespit Edildi
4 min readGeçtiğimiz seneden beri yaşamımızı tutsak alan koronavirüs, gerçeğinde senelerdir yaşamımızın içindeydi. Mesela 2002 senesinde “SALLA-CoV” olarak adlandırılan bir koronavirüs cinsi, bazı kedilerden insanlara bulaştı. Ancak bu virüsün bulaşıcılığı, o senelerde bu kadar yüksek değildi ve hakimiyet edilebiliyordu. Uzmanlar, günümüzde “SALLA-CoV-2” haline gelen koronavirüsün ise her 10 senede bir salgına neden olabileceğinden huzursuz oluyorlar.
Amerika Birleşik Devletlerinde hizmet veren Duke Üniversitesi bünyesinde çalışan Dr. Gregory Gray, bir gün SALLA-CoV-2 gibi salgına neden olabilecek başka bir koronavirüsün olup olmadığını merak etti. Bununla alakalı ayrıntılı bir araştırma yapan Gray, meslektaşlarından aldığı destek neticesinde çok acayip bir neticeye erişti. Öyle ki Malezya’da, reel gayeyi köpekler olan ancak köpeklerden insanlara da bulaşabilen yeni bir koronavirüs cinsi tespit edildi.
Belirtiler evham verici olsa da alarm vermek için henüz erken
Gerçeğine bakacak olursak Dr. Gregory Gray, salgının Çin’de çıktığı günlerden beri koronavirüsle alakalı çalışıyordu. Ancak koronavirüsü tespit etmeye yarayan PCR testleri, sadece öğrenilen virüs cinslerini tespit edebiliyor, Gray için beceriksiz kalıyordu. Talebelerinden olan Leshan Xiu ise yeni bir test geliştirmek için harekete geçen Gray, yaptığı çalışmalar neticesinde aynı PCR testi gibi çalışan ancak tüm virüs cinslerini tespit eden bir test geliştirmeyi muvaffak oldu. İşte bu test, Malezya’da çok acayip ve korkutucu bir gidişatı ortaya koydu.
Geliştirilen test, Malezya Savarak’taki 301 hastaya uygulandı. Bu hastalar, daha çok çocuklardan oluşuyordu ve zatürre eşi rahatsızlıklara sahiplerdi. Bu hastaların 8’inde, SALLA-CoV-2’den değişik bir koronavirüs cinsi tespit edildi. Virüs üzerinde analiz yapan bilim insanı, bu virüsün köpekleri hasta edebilen bir koronavirüs olduğunu tespit ettiler. Gray, elde ettiği belirtileri o kadar inanılmaz bulmuş ki geliştirdikleri testin kusurlu çalıştığını düşünmüş.
Dr. Gregory Gray, Ohio Eyalet Üniversitesi bünyesinde çalışan ve hayvanları etkileyen koronavirüsler üzerinde uzmanlaşmış olan Anastasia Vlasova ile irtibata geçerek, tespit ettiği koronavirüsten bahsediyor. Vakaya dahil olan Vlasova, laboratuvar civarında yaptığı tahlillerde mevzubahisi virüsün gerçekten de köpek odaklı olduğunu tespit etti. Bu kere bu virüs cinsinin genomunu çözmeye çalışan bilim insanı, yaptığı çalışmalar neticesinde bu cinsin az da olsa domuz ve kedileri de etkileyebildiğini ancak temelinde köpekleri hasta eden bir cins olduğunu kavradı.
Anastasia Vlasova, araştırmaları sırasında virüsün eşsiz bir değişinime uğradığını gördüklerini söylüyor. Acayip bir biçimde değişinim, virüsün köpeklerdeki tesirini yitirmesine yol açıyordu. Ancak bu kere de bulaşıcılık çoğalıyor ve hatta insanlar, değişinime uğramış bu koronavirüsle enfekte olabiliyorlardı. Arkansas Üniversitesi virologlarından Xumin Zhang, belirtilerin ehemmiyetli olduğunu ancak edişe verici bir şeyin en azından şimdilik olmadığını, zira bu yeni koronavirüs cinsinin insandan insana bulaştığının delilinin bulunmadığını ifade ediyor. Zhang, çalışmaların ayrıntılandırılması gerektiğini, bir biçimde bu virüs tipinin köpek virüsü değil, insanlardan köpeklere bulaşan yeni bir koronavirüs varyantı olabileceğinin kendisini donakaltmayacağını söylüyor.
Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/malezya-kopeklerden-insanlara-bulasan-koronavirus-h110106.html