Eylül 20, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Maske Zorunluluğunun Kalkması İçin Gereken Şartları Açıkladı

3 min read
Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Maske Zorunluluğunun Kalkması İçin Gereken Şartları Açıkladı

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Maske Zorunluluğunun Kalkması İçin Gereken Şartları Açıkladı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Sağlık Kurumu Enfeksiyon Hastalıkları ve Muayenehane Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, bir seneden uzun bir zamandır konut dışında bulunduğumuz hemen her noktada takmak zorunda kaldığımız maskeler ile alakalı ehemmiyetli açıklamalarda bulundu ve maske takma gerekliliğinin ne zaman kalkabileceğini açıkladı.

“Koronavirüste dünya savaşını kazandıracak olan nokta da bizim için aşı gibi görünüyor” diyen Doç. Dr. Savaşçı, “Amerika’da ikinci dozu bitirilen insan rakamı yüzde 38 oldu, ülkemizde şu anda yüzde 14 ebadında” dedi ve açıklamalarına şu biçimde devam etti: 

“Bu yaz sonunda maske takma lüzumluluğu kalkabilir”

maske takmak

“Amerika, özellikle çok kalabalık yerler dışında maskeyi takma lüzumluluğunu da ortadan kaldırdı. Bizde de cemiyetin yüzde 70’e yakını immunize hale kazançsa bu hem hastalığı geçirme anlamında hem de cemiyetin yarısını aşılayabilirsek bu yaz sonunda olabilecek bir hakikatlik, bizim de hakikatine güzde hem hadise rakamlarımız çok düşük kalacaktır hem de bir hayli alanda maske lüzumluluğu kalkmış olacak. Mekteplerimiz açılacak, kafeler, cümbüş sektörü, sinemalar, tiyatrolar, özlediğimiz her şeye geri dönüş yapabileceğiz gibi duruyor.

Dünyada şu anda 10’uncu sıradayız; ama popülasyona göre aşılama oranında ne yazık ki azıcık teminde kasvet yaşadığımız için hem de ramazanın tesiri ile 48’inci sırada kaldık.

“Hem aşıyı hem de rehabilitasyonları negatif etkileyecek açıklamalar var”

İsrail’de günlük hadise rakamı 8’e kadar düştü. mRNA aşısı yaptılar, rastgele bir yan tesir de oluşmadı. Milletimizde azıcık çekinceler var. Bazı medya kuruluşları, sosyal medyada hem aşıyı hem de rehabilitasyonları negatif etkileyecek açıklamalar var.

Dolayısıyla çok münakaşalara girmeden aşıyı kesinlikle yaptırmaları gerekiyor. Dünyada aşının tesiri ile virüs yayılımı eksiliyor. Bunun tesiri ülkemizde de görünüyor.

Biz olaylarda 10 binler seviyesindeyiz. Belki günlük 1-2 bin çoğalışlar olabilir; ancak ciddi dalgalanmalar beklemiyoruz. Aşılanmayı artırırsak temmuz, ağustos gibi olaylarda ciddi düşüşler tutabiliriz. Muhtemelen bizim güzde günlük hadise rakamlarımız belki 500’şan altına dahi düşmüş olacaktır.”

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/maske-zorunlulugunun-kalkmasi-icin-gereken-sartlar-h110131.html

Bir yanıt yazın