Eylül 20, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Astronotlar Tarafından Çekilen 50 Yıllık Dünya Fotoğrafları Yeniden Düzenlendi

2 min read
Astronotlar Tarafından Çekilen 50 Yıllık Dünya Fotoğrafları Yeniden Düzenlendi

Astronotlar Tarafından Çekilen 50 Yıllık Dünya Fotoğrafları Yeniden Düzenlendi

Google Görseller’de bir arama yaptığınızda Dünya‘nın uzaydan çekilmiş pek çok görüntüsünü bulabilirsiniz. Ancak bu görüntülerin çoğu, bilgisayar takviyeli görüntü birleştirme algoritmaları ile oluşturulduğundan bütün anlamıyla bir “resim” olarak belirlenemiyor. Bu vaziyet, Oxford Üniversitesi felsefe kısmında bir araştırma misyonlusu olan Toby Ord‘a tasa olmuş ve Ord, Dünya’nın mevcut resimlerini restore etmeye karar vermiş. 

Hakikatine bakacak olursak her şey, Ord’un NASA’nın 1960’larda ve 70’lerde asıllaştırmış olduğu Apollo misyonları sırasında NASA astronotlarının sürüklemiş oldukları resimlerin çiğ hallerinin herkese sarih olarak yayınlandığını bilmesiyle başlıyor. Ord; Hasselblad kameralar, Zeiss lensler ve 70 mm Kodak Ektachrome filmler kullanılarak çekilen bu resimlerin, yine ele alınarak daha iyi görünebileceğini düşünüyordu ki neticeler gerçekten de öyle oldu.

Astronotlar tarafından çekilen Dünya resminin çiğ ve yine işlenmiş hali

dünya

Yukarıyadaki görselde sol tarafta bir Dünya resminin işlenmemiş, çiğ halini; sağ tarafta ise aynı resmin Toby Ord tarafından yine ele alınmış halini görüyorsunuz. Resim, 50 seneden uzun bir geçmişe sahip olmasına karşın yine ele alındıktan sonra bilgisayarda oluşturulmuş Dünya görüntüleri kadar net ve canlı bir görüntü sunuyor.

Toby Ord’un mevzubahisi çalışmadaki emeli, Dünya’nın orijinal görüntüsünü ortaya koyan resimlere sadık kalmaktı. Bu sebeple de bizzat astronotlar tarafından çekilen Dünya resimleri kumlanma, kontrast, beyaz balansı gibi birtakım yine tertip etmeden geçti ve ortaya muazzam neticeler çıktı. Ord’un yine aldığı tamamı analog resim aygıtlarıyla çekilen Dünya resimlerini alttan araştırabilirsiniz.

Dünya fotoğrafı 1

Dünya fotoğrafı 2

Dünya fotoğrafı 3

Dünya fotoğrafı 4

Dünya fotoğrafı 5

Dünya fotoğrafı 6

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/50-yillik-dunya-fotograflari-yeniden-duzenlendi-h110160.html

Bir yanıt yazın