O İşler Bir Günde Olmuyor: İyi Bir Seslendirme Sanatçısı Olmak İçin Bilmeniz Gerekenler
6 min readÜlkemizin tek kanallı döneminde devlet televizyonu TRT üzerinden yabancı dizi ve filmlerin Türkçe dublaj ile yayınlanmaya başlamasıyla seslendirme sektörü de büyük bir ivme kazandı. Dönemin hayranlıkla izlediğimiz seslendirme sanatçılarının bir çoğunu kaybetmiş olsak da ülkemiz bu konuda oldukça başarılı olduğu için günümüzde bu geleneği sürdüren Harun Can gibi pek çok genç yetenek hala mikrofon başında olmaya devam ediyor.
Siz de sesinize güveniyor, olmadık karakterlere sesinizle hayat vermek istiyor ve seslendirme sanatçısı nasıl olunur merak ediyorsanız bu yolda atmanız gereken önemli adımlar olduğunu da biliyorsunuzdur. Üstelik yalnızca seslendirme sektörüne girerken değil, girdikten sonra da dikkat etmeniz gereken noktalar var. Dünyaca ünlü seslendirme sanatçıları tarafından verilen önemli tavsiyelere gelin yakından bakalım.
Seslendirme sanatçısı olmak için atmanız gereken adımlar:
Seslendirme ve oyunculuk eğitimi alın. Bol bol pratik yapın. Seslendirme ustalarına kulak verin. Sesinizi keşfedin. Amatör topluluklara katılın. Profesyonel demolar hazırlayın. Kendi markanızı oluşturun. Vücudunuza ve zihninize iyi bakın. Çok ama çok sabırlı olun.
Seslendirme ve oyunculuk eğitimi alın:
Seslendirme, kendi dinamiklerini oluşturmuş olan başlı başına büyük bir sektördür. Bu işi yapanlara boşuna sanatçı demiyorlar çünkü yalnızca iyi bir ses ya da iyi bir oyunculuk bu iş için yeterli değil. Her oyuncu seslendirme yapamaz ama her seslendirme sanatçısından iyi bir oyuncu olmaları beklenir.
Bir film sahnesinde jestler, mimikler ve daha nice ek unsur ile bir karakteri başarıyla canlandıran oyuncunun aynı performansını sadece sesinizle vermek zorunda olduğunuzu hayal edin. İmkansız gibi görünen bu işi yapmak için ülkemizde giderek yaygınlaşan seslendirme ve oyunculuk kurslarından eğitim almalısınız. Emin olun, içinizdeki kıvılcımın aleve dönüşmesi için böyle bir eğitim olmazsa olmaz.
Bol bol pratik yapın:
Doğuştan gelen bir seslendirme beceriniz olsa bile unutmayın, yeterince pratik yapmazsanız o beceri sönüp gidecektir. Mutlaka her pratiği kaydetmenize gerek yok. Önemli olan sesinizi kullanmakta ustalaşmak, bambaşka bir dilde bir şeyler söyleyen oyuncu ile senkron yakalamayı bir alışkanlık haline getirebilmektir. Açın bir bir film ya da dizi ve altyazı ile dublaj yapmayı deneyin. Profesyonel bir seslendirme stüdyosunda gibi hissetmeyeceksiniz ama en azından becerinizi diri tutmuş olursunuz.
Seslendirme ustalarına kulak verin:
Hangi işi yapıyor olursanız olun, o işe sizden daha önce başlayan ve o işi sizden daha iyi yapan insanlar olacaktır. Kıskanmayın, kulak verin. Seslendirme konusunda usta isimlerin yaptıkları işleri yani filmleri izlemek alacağınız eğitimin en önemli parçasını oluşturur. Çok yok ama seslendirme sanatçılarının verdikleri röportajları, katıldıkları programları izlemek ve dinlemek, onların bu sektörde nasıl geliştiklerini öğrenmek için önemli bir adım olacaktır.
Sesinizi keşfedin:
Nasıl ki doğru zamanda doğru yerde olmak hayatın ta kendisiyse; seslendirme işinde doğru oyuncuyu doğru sanatçının seslendirmesi de bu işin temelini oluşturuyor. Sesinizi tanıyın. Kimi seslendirebileceğinizi, tarzınızı, seslendirmeyi sevdiğiniz türleri keşfedin. Buz Devri seslendirmesi gibi animasyonlara mı, ağlatan dramlara mı yoksa kahkaha attıran komedilere mi uygunsunuz bunu kendi kendinize denemeler yaparak keşfetmelisiniz.
Amatör topluluklara katılın:
ABD ve Avrupa kadar yaygın olmasa da ülkemizde de bazı seslendirme toplulukları vardır. Çoğu kar amacı gütmeden, eğlence amaçlı çalışırlar. Büyük filmlere dublaj yapan önemli seslendirme stüdyolarına girmeden önce bu tür topluluklarla iletişime geçin. Sizin gibi insanlarla birlikte çalışarak, amatör kayıtlara yaparak, deneysel işlere imza atarak ve bol bol fikir alışverişi yaparak kendinizi nasıl geliştireceğinize şaşıracaksınız. Aynı amaçla bir arada bulunan insanlar, birbirlerine fayda sağlarlar.
Profesyonel demolar hazırlayın:
Diyelim eğitim sürecinizi tamamladınız ve artık profesyonel seslendirme dünyasına adım atmak istiyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken seslendirme stüdyolarının ve seslendirme yönetmenlerinin etkileneceği ve sizin sesinizi nasıl kullandığınızı en iyi şekilde duyabileceği demolar hazırlamaktır. Çok pahalı olmayan bir mikrofon, sessiz bir ortam ve basit birkaç program üzerinden kolayca kendinize bir demo hazırlayarak profesyonel dünya için ilk adımı atabilirsiniz.
Kendi markanızı oluşturun:
Seslendirme sanatçılığı bireysel bir iştir. Örneğin ülkemizdeki seslendirme stüdyolarını bilmesek de seslendirme sanatçılarını tanıyoruz. Bunun anlamı, yaptığınız iş nedeniyle adınızın bir markaya dönüşmesidir. Sunduğunuz ürün sesiniz olduğu için kendi markanızı oluşturmalı, tanıtımınızı yapmalı, insanların sizi nerede duyduklarını bilmelerini sağlamalısınız. Gerçek bir profesyonel olunca bu iş bir menajer ile anlaşabilirsiniz elbette ama şu an için kendi çalışmalarınızı kendiniz yapmalısınız.
Vücudunuza ve zihninize iyi bakın:
Seslendirme sanatçılığı bir nevi beden işçiliğidir. Boğazınıza, ses tellerinize iyi bakmalı ve bazen saatlerce süren bir seslendirme performansı sergilemelisiniz. Bu performanstaki başarınız ise vücudunuza ve zihninize iyi bakmakla mümkün olacaktır. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmalı, düzenli ses ve beden egzersizi yapmalısınız. Sanatçılar havalı göründüğü için şal takmazlar. Günlük hayatta fark etmesek de ufak ısı değişiklikleri bile boğazımızı etkiler. Boynunuza bağlayacağınız ufak bir şal, sesinizi bu tür olumsuz etkilerden koruyacaktır.
Çok ama çok sabırlı olun:
Öncelikle belirtmeliyiz ki bu gün usta olarak gördüğümüz seslendirme sanatçılarının pek çoğu bu işe çok ufak yaşlarda başlamışlardır. Tek replikle başladıkları yolculuklarında bir başrol seslendirmeleri belki onlarca yıl sonra gerçekleşmiştir. Yani sabırlı olmalısınız. Elinizden geleni yapın. Kendinizi geliştireceğini düşündüğünüz tüm fırsat kapılarını aralayın, kendinize iyi bakın, bol bol pratik yapın ve bir gün hayalinizdeki noktaya geleceğinizden emin olun.
İyi bir seslendirme sanatçısı olmak için yapmanız gerekenlerden bahsettik ve bu sihirli dünyaya girmek için hangi adımları atmanız gerektiğini anlattık. Kendinize güvenin ve asla çalışmaktan vazgeçmeyin. Ülkemizin usta seslendirme sanatçılarından biri olmak istiyorsanız bu yolda çekeceğiniz çilenin de tadını çıkarın.
Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/seslendirme-sanatcisi-nasil-olunur-h110951.html