Piyanist Filmini Sevenlerin Bir Göz Atması Gereken, Nazi Dönemini Anlatan 15 Başarılı Film
9 min read1933 yılında iktidara gelip dünyanın tüm kaderini değiştiren Adolf Hitler’in Nazi Almanyası, en fazla zararı Yahudi kökenli insanlara verdi. Bu insanları toplama kamplarına götürüp orada çeşitli deneyler yapıp çoğunun hayatlarına son veren Hitler, holokost ismiyle de bildiğimiz insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından birini gerçekleştirdi. İnsanlığın bu zor zamanlarıyla ilgili günümüzde sayısız film yapıldı. Bu filmler arasında en ünlülerindne biri olan Piyanist ise dünyanın en iyi filmleri arasında yer alıyor.
Bugün sizlere Piyanist filmini izleyip Nazi dönemiyle ilgili daha fazla film izlemek isteyenler için 15 başarılı film listeleyeceğiz. Listemizde yer alan filmler, özellikle Nazi dönemi ve tarihe ilgili olan insanların fazlasıyla hoşuna gidebilir.
Piyanist Benzeri Naziler Dönemini Anlatan 15 Film:
Enemies, A Love Story (Düşmanlar: Bir Aşk Üçgeni) Süskind The Zookeeper’s Wife (Umut Bahçesi) Lore Defiance Son of Saul (Saul’un Oğlu) The Diary of Anne Frank (Anne Frank’in Hatıra Defteri) The Book Thief (Kitap Hırsızı) The Reader (Okuyucu) The Boy in the Striped Pajamas (Çizgili Pijamalı Çocuk) The Courageous Heart of Irena Sendler (Irena Sendler’in Cesur Kalbi) Europa Europa Au revoir les enfants (Hoşçakalın Çocuklar) Life Is Beautiful (Hayat Güzeldir) Schindler’s List (Schindler’in Listesi)
Yaşanmışlıkların derin izlerini gördüğümüz: Enemies, A Love Story (Düşmanlar: Bir Aşk Üçgeni)
Vizyon tarihi: 13 Aralık 1989
IMDb puanı: 6,6
Rotten Tomatoes puanı: %85
Tipik bir Holokost filmiyle değil de Holokost’tan kurtulmayı başarmış olan Herman Broder’in hikayesini izliyoruz. New York’a taşınıp kendini bir aşk dörtgeninin içinde bulan Broder, o sıralar evli olduğu kişi; savaş sırasında kendini saklayan Polonyalı bir hizmetçi ve bir toplama kampında öldüğünü sandığı Polonyalı ilk eşi… Holokost’un sebep olduğu korkulu rüyaların gölgesinde yaşamaya mahkum olan Herman, kurtulmanın getirdiği rahatlama ve suçluluk duygusunu her an içinde hissetmektedir.
Toplama kamplarında çocukların olmamasının mücadelesi: Süskind
Vizyon tarihi: 19 Ocak 2012
IMDb puanı: 6,9
Rotten Tomatoes puanı: —
Nazi işgali altındaki Amsterdam’da Walter Süskind isimli bir adam yüzlerce çocuğun toplama kamplarına gönderilmesini engeller.
Umut elinin uzatıldığı gerçek bir hikaye: The Zookeeper’s Wife (Umut Bahçesi)
Vizyon tarihi: 7 Mart 2017
IMDb puanı: 7,0
Rotten Tomatoes puanı: %64
Bu film, Polonya’daki Nazi işgali sırasında Varşova Hayvanat Bahçesi’nin müdürü ile karısının kurtardığı yüzlerce Yahudinin hikayesini konu alıyor. Gerçek bir olaya dayanan filmde, fedakar çiftin kendi canlarını hiçe sayarak Yahudileri hayvanat bahçesindeki tünellere ve kafeslere nasıl sakladığını izliyoruz.
Beyni yıkanmış bir insanın nefretinden arınma yolculuğu: Lore
Vizyon tarihi: 16 Ağustos 2013
IMDb puanı: 7,1
Rotten Tomatoes puanı: %94
Nazi ebeveynleri hapse atıldıktan sonra Lore adlı kız, kendisinden küçük kız kardeşlerini savaşın pençesindeki Almanya’dan geçirmek zorunda kalır. Bu kaos ortamının içinde karşılaştığı Yahudi göçmen Thomas, ona hayata gözlerini açtığından beri nefret duyması öğretilmiş olan birine güvenmek zorunda bırakır…
Nazilere karşı ayakta kalma mücadelesi veren Yahudi topluluğu: Defiance
Vizyon tarihi: 31 Aralık 2008
IMDb puanı: 7,2
Rotten Tomatoes puanı: %58
Belarus’ta Bielski kardeşlerin anne babası Nazi güvenlik güçleri tarafından öldürülür. Ormana kaçan dört kardeş intikam yemini eder. Ormanda saklanan diğer Yahudilerle iş birliği kuran kardeşler bir yandan bir topluluk oluşturup hayatta kalmaya çabalarken bir yandan Alman polisinden kaçar. Yıllarını türlü güçlükler ve yakalanma korkusuyla geçiren kardeşlerin verdiği kayıpları izlediğimiz bu gerçek olaylara dayanan filmde yaklaşık 1200 Yahudi’nin hayatı kurtuluyor.
İzleyenlerde yürek bırakmayacak acımasızlıkta: Son of Saul (Saul’un Oğlu)
Vizyon tarihi: 15 Mayıs 2015
IMDb puanı: 7,5
Rotten Tomatoes puanı: %96
Bir Macar-Yahudi toplama kampındaki mahkumları gaz odalarına götürüp ardından temizlik yapmakla görevli olan Saul, bir gün Nazi doktorun gaz odasından çıkan ve hala yaşayan bir erkek çocuğu boğmaya çalıştığını görür. Çocuğun kendi çocuğu olduğuna inanan Saul, olması gerektiği gibi bir cenaze töreni düzenlemeye karar verir. Kadersiz çocuğun cansız bedenini korumak için elinden geleni yaparken umutsuzluğun sürükleyici hikayesini izliyoruz.
Küçük bir kısın hatıra defterinden: The Diary of Anne Frank (Anne Frank’in Hatıra Defteri)
Vizyon tarihi: 18 Mart 1959
IMDb puanı: 7,4
Rotten Tomatoes puanı: %79
Holokost’un en iyi bilinen kurbanlarından biri olan Anne Frank, saklanarak geçirdiği tam 761 gün boyunca tuttuğu detaylı günlüklerle tanınıyor. Anne Frank’in günlüğünden yola çıkılarak çekilen bu film, 16 yaşında hayatını kaybeden talihsiz kızın günlüklerinin en gerçekçi film uyarlaması olarak değerlendiriliyor.
Kitaplarla huzur bulmak: The Book Thief (Kitap Hırsızı)
Vizyon tarihi: 7 Şubat 2014
IMDb puanı: 7,5
Rotten Tomatoes puanı: %48
Almanya’da İkinci Dünya Savaşı’nın sebep olduğu dehşete maruz kalan genç Liesel, huzuru kitap çalıp başkalarıyla paylaşmakta bulur. Üvey anne babası da evlerininin bodrum katında bir Yahudi sığınmacıyı korumaktadır.
Yaşanmışlıkların şaşkınlığı içerisinde zorlayıcı bir hikaye:The Reader (Okuyucu)
Vizyon tarihi: 10 Nisan 2009
IMDb puanı: 7,6
Rotten Tomatoes puanı: %63
Bir hukuk öğrencisi olan Michael, kadın Nazi muhafızlarının yargılanma süreciyle ilgilenmektedir. Yargılanan kadınlardan birinin eski sevgilisi olduğunu görünce çok şaşırır. Birlikte oldukları süreçte Hanna sık sık Michael’ın kendisine kitap okumasını isterdi. Yargılama sürecinde Hanna’ya yardımcı olabilecek bir detay fark eden Michael sessiz kalmayı tercih eder. Filmde insanoğlunun zayıflıklarını, hayatta kalmak için insanların neler yapması gerektiğini ve eğitimsizliğin etkilerini izliyoruz…
Sonunda ağlamamanın pek de kolay olmadığı: The Boy in the Striped Pajamas (Çizgili Pijamalı Çocuk)
Vizyon tarihi: 28 Ağustos 2008
IMDb puanı: 7,8
Rotten Tomatoes puanı: %64
Ailesiyle Berlin’deki evlerinden Polonya’daki bir eve taşınan küçük Bruno, herkesin çizgili pijamalar giydiği bir yerde yaşayan Shmuel ile arkadaş olur. Kampın öteki tarafındaki Shmuel ile gelişen bu beklenmedik ve yasaklı arkadaşlık ilişkisi, beklenmedik ve ürkütücü sonuçlar doğurur…
İnsan hayatının değerini anladığımız: The Courageous Heart of Irena Sendler (Irena Sendler’in Cesur Kalbi)
Vizyon tarihi: 19 Nisan 2009
IMDb puanı: 7,2
Rotten Tomatoes puanı: —
Bu film, İkinci Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 2 bin 500 Yahudinin hayatını kurtardığı için Naziler tarafından tutuklanan aktivist Irena Sendler’ın gerçek hayat hikayesini konu alıyor. Eğer Piyanist benzeri filmler seviyorsanız küçüklüğünden beri Yahudiler ile empati kurarak yetişen iyi kalpli Irena’nın hikayesi de ilginizi çekebilir.
Yaşamak için düşmanınız gibi davranmanız gerektiğinde: Europa Europa
Vizyon tarihi: 14 Kasım 1990
IMDb puanı: 7,6
Rotten Tomatoes puanı: %95
İkinci Dünya Savaşı’nın ilk günlerinde ailesinden ayrı düşen bir Yahudi çocuk, Alman gibi davranarak Nazi dünyasına “savaş kahramanı” olarak kabul edilir ve nihayetinde Hitler Gençliği’ne katılır. Filmde gerçek olamayacak kadar ilginç detaylar ve tesadüfler olsa da bu film gerçek bir olaydan uyarlanma.
İstenmeden arkadaşlıkların parçalandığı: Au revoir les enfants (Hoşçakalın Çocuklar)
Vizyon tarihi: 18 Ocak 2007
IMDb puanı: 8,0
Rotten Tomatoes puanı: %97
Kendi hayatından ilham alan filmin yönetmeni Louis Malle, korkunç bir şekilde sona eren bir arkadaşlık ilişkisinden etkilendiği bir yapım ortaya çıkarmış. 1943 yılında Fransa’da yatılı bir okulda okuyan Julien, okula yeni gelen Jean’den başta hoşlanmasa da zamanla iyi arkadaş olurlar. Zamanla Julien Jean’in sırrını öğrenir: Jean, Nazi polisinden saklanmasına yardımcı olunan birkaç çocuktan biridir. Julien’ın istemeden can dostuna ihanet etmesiyle gelişen olayları ve güzel bir arkadaşlığın parçalanışını izliyoruz. Filmin son sahnesinde yönetmen Malle’nin kendi sesini duyuyoruz: “40 yıldan fazla geçti ama ölene dek o sabahı düşüneceğim…”
Bir babanın çocuğu için neler yapabileceğini gördüğümüz: Life Is Beautiful (Hayat Güzeldir)
Vizyon tarihi: 26 Şubat 1999
IMDb puanı: 8,6
Rotten Tomatoes puanı: %80
Listemizde yer alan filmler arasında belki de en popüleri Life Is Beautiful. İtalyan Yahudiler olan Guido ile Dora arasında başlayan tertemiz bir aşk hikayesi, çiftin ve çocuklarının toplama kampına gönderilmesiyle bir kabusa dönüşür. Guido’nun çeşitli oyunlar ve şakalarla oğlunu durumun vahametinden ve annesiyle yaşadığı ayrılıktan korumaya çabaladığı bu filmde gözyaşlarını tutabilene aşk olsun.
Müzikleri, kırmızısı ve sahneleriyle, dünyanın en iyi filmlerinden biri: Schindler’s List (Schindler’in Listesi)
Vizyon tarihi: 4 Mart 1994
IMDb puanı: 8,9
Rotten Tomatoes puanı: %98
Steven Spielberg’ün başyapıtlarından Schindler’in Listesi, yüzlerce Yahudi’nin kurtarıcısı haline gelen bir adamın insana özgü güçsüzlüklerini nasıl yendiğinin hikayesi diyebiliriz. Gözünü para hırsı bürümüş bir adam olan Oskar Schindler, Yahudilere yapılanlara göz yuman bir Nazi destekçisidir. Ancak bir gün gördüğü kırmızı montlu küçük kızı daha sonra ölülerin arasında görünce bu resmi hafızasından silemez. Fabrikalarında Yahudileri çalıştırmaya başlayan Schindler, gerçekten 1200 kadar Yahudinin hayatını kurtarmış olmasıyla tanınıyor.
Kaynak: Best Similar, Taste Dive, Goldderby
Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/piyanist-benzeri-naziler-donemini-anlatan-filmler-h111043.html