Eylül 20, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Ünlü İsimlerin de Yer Aldığı 200 Kadın, Sosyal Medyadaki Tacize Karşı Açık Mektup Yayınladı

3 min read

Sosyal medyanın kanayan yaralarından biri de özellikle kadınları hedef alan tacizler ve hakaretler. Konuyla ilgili olarak sanat dünyasından siyasete pek çok alandan kadınlar ortak bir açık mektup yayımladı. Bu mektupta 200 kadının imzası bulundu.

Açık mektupta imzası olanlar arasında Avustralya’nın eski Başbakanı Julia Gillard, ABD’li eski tenis oyuncusu Billie Jean King ve İngiliz aktrisler Thandiwe Newton ve Emma Watson gibi isimler de yer aldı. Mektup Birleşmiş Milletler (BM) Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nda yayımlandı.

Eski başbakandan açıklama

gillard

Eski Avustralya Başbakanı Gillard, BBC’ye verdiği açıklamada  “Başbakanlık dönemimde, toplum önündeki diğer kadınlar gibi, düzenli olarak cinsiyetçi ve çirkin sosyal medya gönderileri alıyordum. Bunlara pornografik karikatürler de dahil” ifadelerini kullandı.

Gillard ayrıca bu tarz tacizlerle kadınların hâlâ karşılaşıyor olmasının kendisini kızdırdığını ve bıktırdığını da sözlerine ekledi. Hazırlanan mektup ayrıca Facebook, Google, TikTok ve Twitter gibi sosyal medya ve platformların yönetimlerine de iletildi. 

Sosyal medya yöneticilerinden de mektuba karşılık geldi. Sosyal medya platformlarının yöneticileri, taciz bildirim sistemlerinin geliştirilmesi, kullanıcıların görebildikleri içeriklerin filtrelenmesi ve çevrimiçi etkileşime geçme kuralları gibi konularda geliştirmeler yapacaklarını taahhüt ettti. 

Vaatlerin yeterli olacağına yönelik kaygılar var

emma watson

Bazı imzacılar ise bu vaatlerin yeterli olup olmadığı konusunda çekincelerini açıkladı. Kadınların çevrimiçi ortamlarda maruz kaldığı saldırılara karşı mücadele eden #ShePersisted Global adlı oluşumun kurucusu olan Lucina Di Meco, “Bu soyut açıklamalar teknoloji firmalarına iyi bir reklam şansı verse de gerçek vaatler değiller. Firmalar, içeriklerin denetlenmesini ve kötü davranışları ödüllendiren algoritma tercihlerini değiştirmeyi düşünmüyor” ifadelerini kullandı.

İşte kadınların mektubu:

“İnternet 21. yüzyılın kent meydanı gibi. Tartışmalar orada yapılıyor, topluluklar orada inşa ediliyor, ürünler orada satılıyor, itibar orada elde ediliyor. Çevrimiçi tacizin geldiği nokta, birçok kadın için bu dijital kent meydanının güvenli olmaması demek. Bu durum cinsiyet eşitliğinde ilerlemeyi tehlikeye sokuyor.”

Daha önceki çalışmalarda da kadınların büyük kısmının internet ortamında doğrudan tacizle karşılaştığı belirtilmişti. World Wide Web’i geliştiren Sir Tim Berners-Lee’nin kurduğu World Wide Web Vakfı yöneticisi Azmina Dhrodia, “Sosyal medya platformlarında kadına yönelik taciz ve saldırganlığın yaygın olduğunu ve cinsiyet eşitliğinin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu kabul etmemiz büyük önem taşıyor” dedi.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/200-kadin-sosyal-medyadaki-tacize-karsi-acik-mektup-yayinladi-h111827.html

Bir yanıt yazın