Kasım 25, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Akademisyen Gözünden Anlatıyoruz #2: Artısıyla Eksisiyle Bu Yıl Tercih Yapılır mı?

5 min read
Akademisyen Gözünden Anlatıyoruz #2: Artısıyla Eksisiyle Bu Yıl Tercih Yapılır mı?

Akademisyen Gözünden Anlatıyoruz #2: Artısıyla Eksisiyle Bu Yıl Tercih Yapılır mı?

Gençlerimizin geleceği için önemli dönüm noktalarından biri olan üniversite tercih dönemine girmiş bulunuyoruz. Pek çok üniversite öğrencisi adayı, bir yıl emek verdikleri sınavın sonunda gelen puanlardan memnun değil. Daha önceki denemelerinden veya girdiği sınavlardan çok daha düşük puan alan çok sayıda öğrenci var. 

Öncelikle tercih yapıp yerleşmeniz durumunda bir sonraki yıl sınav puanınıza eklenen okul puanı gibi puanlarda düşüş olabiliyor, yani yerleşip gitmemenin bir riski bulunuyor. Yine de bu yıl üniversiteye girmek istiyorsanız yine tavsiyelerimizle karşınızdayız. 

Sıralamaya bakmak çok önemli

tercih

Serinin bir önceki bölümünde de aslında sıralamanın önemine değinmiştik ancak bu yıl sıralamalara dikkat etmek daha da büyük önem arz ediyor, zira tüm zamanların en kıran kırana tercih dönemiyle karşı karşıyayız, en azından üniversiteler için.

Peki bu durum neden böyle? Öncelikle barajı geçebilen öğrenci sayısı bu yıl oldukça az. Haliyle hemen her üniversite kontenjanını doldurabilmek için elinden geleni yapıyor. Bu da özellikle vakıf üniversiteleri arasında ciddi bir burs rekabetine neden olmuş durumda.

Puanınız düşük olsa bile sıralamalar açısından önemli avantajlar elde etmiş olabilirsiniz. Bu ihtimali göz ardı etmeyin, artan kontenjanlarla birlikte kendinizi istediğiniz bölümde bulabilirsiniz.

“Benim istediğim bölüm bu şehirde tutmuyor, başka şehre gidemem”

amfi

Yatay geçiş yapmak istediğinizde size, bölüme girdiğiniz yılda geçmek istediğiniz bölümün taban puanının üstünde puan alıp almadığınız sorulur. Yani bu şekilde bir yatay geçiş yapmak genellikle çok zordur, özellikle gitmek istediğiniz bölgede üniversitelerin sayısı az ise. 

Bu noktada benim verebileceğim tavsiye öncelikle çok çalışmayı gerektiriyor. Yoğun bir ders çalışma disiplininiz yoksa, gerekliliklerini yerine getirebileceğinizden emin değilseniz hiç baskıya girmemek isteyebilirsiniz. 

Kurum içi yatay geçiş ya da kurum içi dikey geçiş diye bir kavram var. Bu işlemde durum biraz farklı işliyor. Diyelim ki Webtekno Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okumak istiyorum ama puanım yetmiyor. Haliyle başka bir okuldan yatay geçiş yapamam. Webtekno Üniversitesi Yazılım Mühendisliği bölümüne giriş yapıp yüksek ortalama yaptığımda, kurum içi yatay geçiş ile bilgisayar mühendisliğine geçmem ise mümkün. Bu durumda bakılan taban puan Webtekno Üniversitesi’nin değil, sınava girdiğim yıl Türkiye’deki en düşük taban puanlı bilgisayar mühendisliği bölümünün puanı oluyor. Bu konuda başvuracağınız üniversiteler ile iletişime geçebilirsiniz.

“Seneye çok çalışıp puanımı yükselteceğim, o olmaz mı?”

sınav

Elbette olur ancak bu yıl tercih yapabilecek öğrenci sayısının az olması, diğer öğrenciler için gelecek yıla daha büyük bir yük bırakıyor. Bu yıl tercih yapmadınız ancak gelecek yıl puanlar çok yükseldi diyelim, puanınız artarken sıralamanız düşebilir. İlla bu sene tercih yapın diye bir şey diyemem, sadece bu durum gözden çok kaçan bir detay olduğu için belirtmek istedim. 

Bir de burada öncelikle kendinize dürüst olmanız ya da karar vermeniz gereken bir nokta var: Gerçekten -ama gerçekten- ders çalışacak mısınız? Çalışmayacaksanız, performansınızı geliştirmeyecekseniz seneye en iyi ihtimalle aynı yerde olursunuz. Bu da sık gözlemlediğimiz bir başka durum. 

İyi ders çalışacaksanız, iyi hazırlanacaksanız elbette bunun büyük faydasını görürsünüz. Ben de iki defa sınava girdim ve ikinci girdiğimde aldığım ham puan, ilk girdiğimde aldığım toplam puandan fazlaydı. Çalışırsanız o da oluyor yani.

“Puanım çok düşük, ben hiç bakmayayım”

tercih

Bakın arkadaşlar. Tanıtım günlerine katılın, üniversiteler ile dirsek temasını kesmeyin. Ek yerleştirme olur, yeniden hesaplama olur, pandemi nedeniyle bir kez daha baraj puanın aşağı çekilmesi olur, son ana kadar tercih yapmak için bekleyin, beklemediğiniz bir fırsatla karşılaşabilirsiniz. Özellikle taban puanın bir yıllığına daha aşağı çekilmesi şaşırtıcı olmaz. 

Tanıtım günlerinin esas güzel yanı ise üniversitelerin çalışanları ve öğrencileri ile iletişim kurabilmenizi sağlamasıdır. Bölümler hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Ayrıca esas yapmak istediğiniz iş daha farklı bir bölümle alakalı olabilir. 

“Yani karar vermek gene bize kaldı?”

karar verme

Elbette, biz yalnızca artıları ve eksileri listeledik. Bu artıların ve eksilerin etkileri tamamen özneldir, kişiden kişiye göre değişir. Tercihlerin başlayacağı 5 Ağustos tarihine kadar bu artıları ve eksileri değerlendirmek size kalmış.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/akademisyen-gozunden-anlatiyoruz-2-artisiyla-eksisiyle-bu-yil-tercih-yapilir-mi-h112908.html

Bir yanıt yazın