Soğuk algınlığı mı, alerji mi yoksa Delta varyantı mı?
4 min readSözcü Gazetesi’nden Kamer Yılmaz’ın haberine göre B.1.617.2 olarak da adlandırılan Delta varyantı, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Aralık 2020’de Hindistan’da ortaya çıktı ve o zamandan beri 85’ten fazla ülkeye yayıldı. Dahası, yayılıp çoğaldıkça başka bir mutasyon daha doğurdu. Delta plus olarak isimlendirilen bu varyant ise henüz endişe nedeni olarak görülmüyor.
Ancak uzmanlar Delta özelinde araştırmalarına devam ediyorlar. Varyantın hangi semptomlara sahip olduğu en çok merak edilen konulardan biri. COVID-19 ile farklı semptomlara sahip olan varyant, özellikle soğuk algınlığı, saman nezlesi ve alerjik rahatsızlıklarla karıştırılabiliyor. Bu da varyantın daha çok yayılmasına neden olabiliyor.
NORMALLEŞME GRİP VAKALARINI DA ARTIRACAK
Ayrıca araştırmalara göre maske takma ve sosyal mesafe gibi corona virüsünün yayılmasını engellemeye yönelik önlemler, geçen yılki grip mevsimini etkili bir şekilde hafiflettiği için grip vakalarında da dikkat çekici bir düşme yaşandı. Örneğin; ekim ve ocak ayları arasında sadece 155 Amerikalı grip nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Bir yıl önce ise bu sayının yaklaşık 8.600 olduğu belirtiliyor.
Ancak Amerikalılar maskelerini atıp normal aktivitelerine döndükçe, uzmanlar solunum yolu enfeksiyonlarının tekrar daha yaygın hale gelebileceği konusunda uyarıyor.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Direktörü Rochelle Walensky, temmuz ayında Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki aylarda, insanlar maske takmıyorsa – ki bu durumu şimdiden görmeye başladık – maske takılmayan yerlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarında büyük olasılıkla bir artış olacağını tahmin ediyorum” dedi.
San Francisco’daki California Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Monica Gandhi de Insider’a “Soğuk algınlığının geri geldiğine şüphe yok” dedi. Gandhi, bazı durumlarda soğuk algınlığının hafif bir COVID-19 vakası ile kolayca karıştırılabildiğine dikkat çekti.
AŞILARIN ETKİSİYLE SEMPTOMLAR DEĞİŞİYOR
Mayıs ayında yayınlanan CDC raporuna göre, ocak ve nisan ayları arasında aşılanan Amerikalıların sadece yüzde 0,01’i (100 milyon insandan yaklaşık 10.000’i) tamamen aşılandıktan sonra COVID-19’a yakalandı. Bu enfeksiyonların yaklaşık yüzde 27’si de asemptomatikti. Rapora göre geri kalan hastalarda virüsün hafif ila şiddetli arasında ilerlediğini tahmin ediyor. Hastalık, yaygın olarak ateş, öksürük, koku veya tat kaybı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve yorgunluk gibi çeşitli semptomlar ile ortaya çıkıyor. Ancak aşılar genel olarak semptomları hafifletiyor olabilir, bu nedenle ortalama bir vakanın ne gibi belirtilere sahip olduğunu söylemenin zor olabileceği belirtiliyor.
COVID Semptom Çalışması da tamamen aşılanmış kişilerde koku kaybının, aşılanmamış olanlara göre daha yaygın olduğunu bulurken, yüksek ateşin de aşısızlarda aşılılara göre daha yaygın olduğunu belirtiyor.
SOĞUK ALGINLIĞINA ÇOK BENZİYOR
King’s College London’da epidemiyolog olan Tim Spector, Insider’a virüsle ilgili şu açıklamaları yaptı: “Umudumuz, durumun daha da hafifleyeceği yönünde. Yani sadece soğuk algınlığı gibi olacak.”
COVID semptomları uzun zamandır öksürük, ateş ve koku kaybı olarak tespit edilmiş olsa da, yeni varyantın boğaz ağrısı, baş ağrısı ve burun akıntısı veya hapşırma gibi daha soğuk algınlığına benzer semptomlar gösterdiği de bildirildi.
Profesör Spector şunları söyledi: “Mayıs ayının başından beri, araştırmamız için uygulamamızı kullanan hastalardaki en önemli semptomlara bakıyoruz ve bunlar artık eskisi gibi değil. Bu varyant biraz farklı çalışıyor gibi görünüyor. İnsanlar bir tür mevsimsel soğuk algınlığına yakalandıklarını düşünebilir ve yine de partilere gidip altı kişiye daha virüsü bulaştırabilirler.”
Spector, gençlerin özellikle dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekti: “Eğer gençseniz, daha hafif semptomlar görülebilir. Kötü bir soğuk algınlığı gibi gelebilir, yine de evde kalın ve test yaptırın.”
Kaynak: www.sacitaslan.com
URL: https://www.sacitaslan.com/soguk-alginligi-mi-alerji-mi-yoksa-delta-varyanti-mi-haberi-536557