Milli Uzay Programı uzay ve uydu çalışmalarını hızlandırdı
7 min readTürkiye’nin ilk iletişim uydusu denemesi olan TÜRKSAT 1A, 24 Ocak 1994’te uzaya fırlatıldı fakat fırlatıcı rokette yaşanan bir arıza sebebiyle 12 dakika 12 saniye sonra okyanusa düştü. Uydu teknolojilerine yatırımlarına devam eden Türkiye, 10 Ağustos 1994’te TÜRKSAT 1B ile uzayda yerini aldı.
TÜRKSAT 5A haziranda hizmete alınacak
En son TÜRKSAT 5A uydusu, bu sene 8 Ocak’ta ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü’nden uzaya fırlatıldı. Tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan TÜRKSAT 5A’nın, mayısın ilk haftasında 31 derece doğu yörüngesine ulaşması ve haziranda hizmete alınması amaçlanıyor.
TÜRKSAT 5B haberleşme uydusunun da 2021’in dördüncü çeyreğinde uzaya fırlatılması amaçlanıyor.
TÜRKSAT 6A için çalışmalar sürdürmekte
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı TÜBİTAK UZAY’ın öncülüğünde, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’da ise mühendislik modeli ile uçuş modelinin entegrasyon faaliyetleri eş zamanlı gerçekleştiriliyor. Uydunun, bu sene uçuş modelinin entegrasyon faaliyetleri tamamlanarak çevresel test aşamasına geçilmesi ve 2022 içinde de fırlatılması hedefleniyor.
Türkiye, TÜRKSAT uydularıyla haberleşme alanında Avrupa’yı, Afrika’yı ve Asya’nın Endonezveya dahil batı ve güney bölümünü (Rusya ve Çin hariç) kapsayacak.
Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk gözlem uydusu RASAT
RASAT yer gözlem uydusu, TÜBİTAK UZAY’ın BİLSAT’ın ardından ikinci uzaktan algılama uydusu oldu. Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatıldı.
Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen 17 Ağustos 2020 saygınlığıyla, yörüngede 9’uncu yılını başarıyla tamamlayan RASAT uydusu, dünya etrafında 51 bin tur atarak, 17,2 milyon kilometrekarelik alanı taradı ve 3 bin 284 şerit görüntüyü yer istasyonuna aktardı.
RASAT, güneşe eş zamanlı dairesel yörüngede, 700 kilometre irtifada yer alıyor, 7,5 metre siyah-beyaz, 15 metre çok bantlı uzamsal çözünürlükte süpürçek (pushbroom) kamerayla görev yapıyor.
Yeniden ziyaret zamanı hemen hemen 4 gün olan RASAT, 3 eksende kontrol edilebiliyor. Her bir çerçeve görüntüsünün boyutları 30×30 kilometre olan uydudan, 960 kilometre uzunluğuna kadar şerit görüntü alınabiliyor.
Proje kapsamı içinde, uydu montaj, entegrasyon ve test laboratuvar büyütülürken, uydu tasarım, üretim ve test konularında 100’den fazla uzman yetiştirildi.
TÜBİTAK UZAY yerleşkesindeki yer istasyonuna indirilen RASAT uydu fotoğrafları, gerekli düzeltmelerin ardından Türkiye’nin ilk uydu görüntüsü portalı olan GEZGİN’e yükleniyor. e-Devlet şifresiyle www.gezgin.gov.tr adresinden görüntüler ücretsiz indirilebiliyor.
İlk yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu GÖKTÜRK-2
Türkiye’de özgün olarak geliştirilen ilk yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu GÖKTÜRK-2, 2012’de gerçekleştirilen fırlatma operasyonu ile görev yörüngesine yerleştirildi.
GÖKTÜRK-2, Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK Başkanlığı ve TÜBİTAK UZAY-TUSAŞ iş ortaklığı aracılığıyla imzalanan anlaşma kapsamı içinde üretildi.
Uyduyla Türk Silahlı Kuvvetleri ve özel olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaç duyduğu hedef istihbaratı ile sayısal ve coğrafi veri üretimi sağlanıyor. Ayrıca diğer kamu kurum/kuruluşları ile üniversite ve araştırma kurumlarının uydu görüntüsü istekleri karşılanıyor.
Yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip gözlem uydusu, Türkiye’nin savunma, çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık alanlarında mühim gereksinimlerine yanıt veriyor. Yaklaşık 640 kilometrelik bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kadar yüksek bi hayli hızlı bir veri haberleşmesine sahip olan uydunun, dünyanın her yerinden görüntü alma ve iletişim konisi içinde aktarma kabiliyeti yer alıyor.
GÖKTÜRK-2 Projesi kapsamı içinde, uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma gereksinimlerinin milli imkan ve kabiliyetlerle karşılanması hedeflendi. Gelinen noktada, TÜBİTAK UZAY ve TUSAŞ bünyesinde önümüzdeki zamanlarda uydu projelerinde görev alacak uzman insan gücü yetişti, uydu ve ekipman düzeysi tasarım, analiz, üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerine yönelik altyapı ve kabiliyetler kazanıldı.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü gereksinimini karşılayan GÖKTÜRK-1 Uydusu 2016’da uzaya fırlatıldı. Alçak irtifa dünya yörüngesine oturan uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü ve kadastro faaliyetleri gibi bir çok alanda uzaktan algılama görevleri yapabiliyor.
Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünya çapındaki herhangi bir yerde keşif yapmak için tasarlanan 0,50 metre çözünürlüklü uydunun ömrünün 7 yıl olması öngörülüyor.
Yerli ve Milli Metrealtı Çözünürlüklü Yer Gözlem Uydusu İMECE
Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü görüntü gereksinimini karşılamak üzere İMECE Altyapı Projesi’nde geliştirilen alt sistemlerle uzaya gönderilerek kritik uzay teknolojilerinde yurt dışı bağımlılığın en aza indirilmesi hedefleniyor. Özellikle görüntüleme, haberleşme, uydu yönetim teçhizatı (uçuş bilgisayarı), elektrikli itki, güç ve yönelim belirleme alt sistemlerinin milli imkanlarla geliştirilmesiyle, yurt içi ve yurt dışı pazarında bulunacak katma değeri yüksek ticari ekipmanlara sahip olunacak.
TÜBİTAK UZAY aracılığıyla geliştirilen İMECE Uydu Projesi’nde, ekipman kalifikasyonları uçuş modeli üretimleri devam ederken, bunun bunun yanında ısıl yapısal yeterlilik, elektriksel model entegrasyonu ve RF anten modeli testleri ise başarıyla tamamlandı.
Milli Yer İstasyonunda da RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularının bunun yanında şu an üretim aşamasında olan İMECE ile gelecekte üretilecek yer gözlem uydularının kontrol edilmesi hedefleniyor.
Milli Uzay Programı şubat ayında açıklamaldu
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 13 Aralık 2018’de Türkiye Uzay Ajansı kurulurken, Milli Uzay Programı ile Türkiye’nin uzay politikaları bölgesindeki vizyon, strateji, hedef ve projeleri belirlendi. Program, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla bu seneın şubat ayında kamuoyuna açıklamaldu.
Hedef 2028’de Ay’a yumuşak iniş
Programda birinci hedef olan Ay görevi kapsamı içinde, uzay aracının 2023 sonunda Ay’a ulaşması, 2028’de Ay’a yumuşak iniş yapılması hedefleniyor.
Uzay İstasyonuna bilim insanı gönderilecek
Uluslararası Uzay İstasyonu’na Türk bilim insanını göndermek de hedefler içinde yer alıyor. Aday astronotların geçeceği eğitim sürecinin ardından “en başarılı” bulunan aday, uzayda bilimsel çalışmalar yapmak üzere seçilerek, Cumhuriyet’in 100’üncü senesinde uzaya gönderilecek.