Eylül 20, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Şu Aralar Tek İhtiyacımız: Mutlu Hissetmenizi Sağlayan Dopamin Seviyenizi Nasıl Artırabilirsiniz?

8 min read
Şu Aralar Tek İhtiyacımız: Mutlu Hissetmenizi Sağlayan Dopamin Seviyenizi Nasıl Artırabilirsiniz?

Şu Aralar Tek İhtiyacımız: Mutlu Hissetmenizi Sağlayan Dopamin Seviyenizi Nasıl Artırabilirsiniz?

Perşembe akşamı haysiyetiyle 19 gün sürecek bir kapanma yarıyılına girdik. Kapanma pandemi başlangıcında ya da ortalarında yapılsaydı, belki psikolojik olarak daha sağlam girebilirdik bu sürece ancak aralıksız çoğalan olaylar, 19.00’dan sonra caddeye çıkma yasakları filan derken zati yarım yamalak olan psikolojimiz, gitgide bozulmaya başladı. 

Karantina yarıyılında yapılacak şeylerin listesi stilinde teklifleri gitgide harcamaya başladık. Biz bugüne kadar muhtelif hobilere, yeni bir şeylere yöneldik ancak kaçırdığımız bir şey vardı; zekasal sıhhatimiz. Mutlu olmamız, bizi bu karantinadan zekasal olarak sapasağlam çıkaracak en büyük unsur ve biz de mutluluğa en çok katkısı olan dopamini, 19 günlük kapanma yarıyılı süresince nasıl doğal yollarla artırırız azıcık da buna yoğunlaşalım.

Dopamin neden bu kadar ehemmiyetlidir?  

dopamin

Dopamin, beynimizin kendiliğindene üretebildiği, nasıl sezdiğimizi en çok etkileyen kimyevilerdendir. Hatta en yakın dostu serotoninle beraber bu iki kimyevi, mutluluk hormonları olarak anılırlar. Dopamin, dayanak besinler ve ilaçlar aracılığıyla dışarıdan alınabilir ancak bu yola hiç girmeden, tamamen doğal yollarla dopamin seviyesini artırmak da muhtemeldir. 

Dopamin seviyesini artırmak, sıhhatimiz için verimli olacak bir hayli şeyi de birliktesi getiriyor. Misalin sıhhatli bir biçimde kilo vermek, kendimizi daha canlı sezmek, belleğimizi kuvvetlendirmek ve bunalımın önüne geçmek için en büyük silahımız, beynimizin salgıladığı dopamin. Dopamin seviyesini artırarak tüm bunları muvaffak olmak çok daha basitleşecektir ve bu sayede hem sıhhatli bir hayat elde etmiş, hem de kendimizi mutlu etmiş oluruz. 

Bol bol karpuz, kırmızı pancar ve somon balığı gibi yiyecekler harcayın

karpuz

Biz pek farkında olmasak da yediğimiz içtiğimiz şeylerin gün içerisinde nasıl hissetiğimiz ve düşündüğümüzle alakalı güçlü bir irtibatı oluyor. Mesela andıracak olursanız IQ seviyesi ile doğrudan iletişimli olan gri maddeyi artırmak için Omega-3 bakımından zengin yiyecekleri harcamak gerekiyordu. Dopamin seviyesini artırmak için de yeniden muhtelif sebze, meyve ve türevleri harcayabiliriz. 

Dopamin salınımına yol açan gıdaların tek bir ortak noktası bulunuyor; tirozin. Bir amino asit cinsi olan tirozin kapsayan yiyecekler arasında ise şunlar yer alıyor; kırmızı pancar, elma, kabak çekirdeği, somon balığı, muz, çilek, badem, bitter çikolata ve avokado.

Tüm bu gıdaların yanında, bedeninize bol bol nitelikli protein girmesi gerekli 

süt

Doğru oranda proteinin bereketlerini saymakla bitmiyor gerçekten. Hücre geliştirme ve geliştirme özelliği olması, adaleleri kuvvetlendirip aneminin önüne geçmesinin yanı gizeme protein, bir de dopamin salınımına yol açıyor.

Protein içerikli yiyecekleri saymamıza gerek olmadığını düşünüyorum ancak yeniden de bir üstünden geçelim. Süt ve süt mahsulleri, yumurta, kırmızı ve beyaz et, protein seviyesi azami olan gıdaların arasında yer alıyor. Vegan beslenmeyi seçim eden insanlar ise donakaltıcı bir biçimde protein açısından zengin bir yiyecek olan bakla ve soya fasülyesi gibi yiyeceklere yönelebilirler. 

Sırçayı perdeyi açın, hoş bir egzersiz yapın

spor

Bellim spor ya da egzersiz teklifini interneti her açtığınızda görmeye başladınız, hatta bu gidişattan bunaldınız. Klişe gibi gelse de kumpaslı olarak yapılan egzersiz, dopamin seviyesini yükseltmede ehemmiyetli bir rol oynuyor. 

Sırçayı perdeyi açın dedim zira yalnızca konutta geçireceğimiz bu yarıyılda bol bol oksijen almaya da lüzumumuz olacak. Bir rutin haline getirdiğiniz kumpaslı egzersizler, yalnızca dopamini artırmakla kalmayacak aynı zamanda mutlu olmanızı sağlayan serotonin ve endorfin salınımına da yol açacaktır. 

Enstrümental müziğe alakanız varsa harika!

radyo

Müziğin mutlulukta doğrudan bir irtibatı olduğu asıl. Modumuzun çok düşük olduğu zamanlarda dahi müziğin nasıl bir anda bizi kendimize getirdiğini hiç merak ettiniz mi? Müzik, beynimizin zevk merkezi olarak adlandırılan nükleus akumbenste harekete geçiyor ve o andan itibaren yüksek oranda dopamin salgılanmaya başlıyor.

Kapanma sürecinde konutta olsak da çalışmaya devam edeceğiz elbette. Bu surattan laflı şarkılar yerine enstrümental stilde müzik seçim faktörüz, hem dopamini artıracak hem de dikkatinizin parçalamasını önleyecektir. 

Yeniden klişe gibi gelecek ancak siz yeniden de hobi edinmeye bir şans tanıyın

hobi

Bir buçuk seneyi aşan pandemi süresi süresince kendimize edinmediğimiz bir uğraş kalmadı. Kimimiz boya alıp mobilyaları komple elden geçirdik, kimimiz kalın iplerle makrome tasarımları yapmaya başladık. 

Bu stil hobiler çoğumuz için gelip geçici bir şey oldu. Madem şimdi bol bol zamanımız var, daha kalıcı hale getirebileceğimiz, pandemi bittikten sonra da işimize yarayabilecek hobiler edinmeyi hedefleyebiliriz. Bu hobiler yalnızca zaman geçirmeye destekçi olmakla kalmayıp aynı zamanda hoşlanarak yapabileceğimiz bir şey olduğu için beynimizde dopamin salınımına yol açacaktır. 

Doymuş yağlardan uzak durun

tereyağ

Doymuş yağların hasarlı olduğu zati uzun zamandır öğrenilen bir asıl. Makûs kolesterol ismi verilen LDL’nin çoğalmasına ve damarların tıkanmasına yol açan doymuş yağ, tip 2 diyabet hastalığına da sebebiyet verebilir.  Tüm bunlara ek olarak doymuş yağlar aynı zamanda dopamin salınımını etkiliyor ve beynin bu kimyeviyi salgılamasını bir nevi yasaklıyor. 

Tereyağ, margarin ve hindistan cevizi yağı, azami doymuş yağ oranına sahip yağlar arasında bulunur. Bu nedenle hem sıhhatinizi hem de dopamin seviyenizi gözetmek için bu cins yağlardan uzak durmakta fayda var. 

Her gün 30 dakikanızı meditasyon yapmaya ayırın

meditasyon

Bu güç ve sıkıcı geçecek günlerde zekamın en lüzum dinleyeceği şey netlikle serinkanlılaşmak olacaktır. Meditasyon sayesinde aklınızı pakler, kendi içinize doğru yoğunlaşır ve usunuzdaki evhamlardan temizlersiniz. Üstelik meditasyon yapmak için vasıta – gerece, hatta bedeninizi emin bir şekle sokma lüzumu dahi olmaz. Meditasyona ayıracağınız 30 dakikayı dilediğiniz gibi oturarak, uzanarak ya da ayakta geçirebilirsiniz.

PubMed isimli bilimsel yazıların yer aldığı internet sitesinde paylaşılan bilgilere göre, uzanarak 1 saat süresince meditasyon yapan insanların dopamin seviyelerinde %64 oranlarında çoğalış gözlemlenmiş. Elbette her gün 1 saati meditasyon yapmak zorlayıcı olabilir ancak siz yeniden de elinizden geldiği kadar uzun süreli ve kumpaslı meditasyon yapmaya çalışın. 

Mübalağaya kaçmadan kafein harcayın

kahve

Kafeinin faydaları ve hasarları uzun zamandır gündemdeki yerini gözeten bir mevzu olmuştur. Bazı gidişatlarda zekanın çok daha yararlı çalışmasını sağlayan kafein, bazı gidişatlarda da hasar verici olabiliyor. Tüm bu bereket – hasar paradoksuna karşın içerisinde kafein bulunan kahve ve çay harcamak, beynimizin ekstra dopamin salgılamasına yol açıyor. 

Elbette çay ve kahve stili meşrubatlar günlük yaşamımızın bir rutini haline geldi ancak çok fazla harcanan kafeinin özellikle dopamin mevzusunda kasvet yaratacağını unutmamak gerekli. Neticede bir şeyin gereğinden fazla salgılanmasına ne kadar yol açarsak, beynimiz denk derecede yoksunluk sürükleyecektir. 

Kendinizi masajla mükâfatlandırın 

masaj

Yorucu bir günü masajla tamamlamaktan daha sevinçlisi yoktur elbette. Natürel yanımızda bize yorulmadan masaj yapacak birileri varsa. Masaj, faydayı ya da hasarı fark etmeden hepimize iyi gelen bir şeydir ancak beynimizdeki dopamin seviyesini artırması, başlı başına bir avantaj haline geliyor. 

Yeniden PubMed’de yayınlanan bilimsel bir yazıya göre masaj yaptırmak, mutlu olmamızın başlıca nedenleri dopamin ve serotoninin çok daha fazla salgılanmasına yol açıyor. Şayet konutta yalnızsanız, sizi yoracak biçimde sırt ya da omuz masajına girişmeye gerek yok. Yalnızca bir bebek yağıyla dahi ayaklarınıza yapacağınız masaj, hem sizi dinlendirecek hem de dopamin seviyesini artıracaktır. 

Kaynak

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/mutluluk-hormonu-dopamin-seviyesi-nasil-artirilir-h109301.html

Bir yanıt yazın