Eylül 20, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Kripto Saadet Zinciri: Dolandırıcılar, Hayal Ürünü Kripto Paralar ile 18 Milyon TL Topladılar

4 min read
Kripto Saadet Zinciri: Dolandırıcılar, Hayal Ürünü Kripto Paralar ile 18 Milyon TL Topladılar

Kripto Saadet Zinciri: Dolandırıcılar, Hayal Ürünü Kripto Paralar ile 18 Milyon TL Topladılar

Kripto para ünitelerinin basit yoldan para kazanma usulü olarak görülmesi, dolandırıcıların mevzudan habersiz yurttaşları tuzağına düşürmesinin önünü açıyor. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddia belgesine göre Coinspace isimli şirket ismi altında “S-Coin” ve “First Coin” adlı kripto para üniteyi piyasaya sürdüklerini söyleyen organize kabahat teşkilatı, toplamda 18 milyon TL para toplamayı muvaffak oldular.

Mağdurlara S-Coin ve First Coin’in gelecekte misliyle değerleneceğini, Bitcoin gibi yatırım yapanlara büyük hasılatlar sağlayacağını söyleyen dolandırıcılar, bu sayede milyonlarca TL toplayarak haksız hasılat elde ettiler. İddia Belgesinde gelecekte büyük hasılat sağlayacağı taahhüt edilen S-Coin ve First Coin’in dünyanın hiçbir borsasında operasyon görmeyen hayal mahsulü bir kripto para üniteleri olduğu belirtildi.

Kripto para yatırımı diye saadet zincirinin parçası oldular

kripto para

İddia Belgesine göre Coinspace, bu güya kripto paraların tanıtımını yapmak için hem fiziki mekanlarda hem de sosyal medya platformlarında seminerler ve buluşmalar tertip etti. Bir piramit satış sistemi, bir öbür deyişle saadet zinciri oluşturmaya çalışan organize kabahat teşkilatının sisteme yatırım yapacak yeni azalar aradıkları ve çok rakamda yatırımcıyı da dahil etmeyi muvaffak oldukları ifade edildi.

Varsayım edebileceğiniz gibi sisteme ilk katılan azalar, sonraki süreçte kendi referansıyla sisteme yeni azalar dahil ettiklerinde piramit yapının üst basamaklarına çıktılar. İddia Belgesine göre ilk azalar, yatırım hasılatının dışında öneri, referans, takım hasılatı ve eşleşme bonuslarının da sahibi oldu. Sisteme kesintisiz yeni abone kazandırılması sonucunda piramit satış sisteminin doğası gereği belli bir vakit sonra sistemin çöktüğü ve abonelerine hasılat sağlamadığı, yatırımcıların mağdur edilmeye başlandığı ifade edildi.

Hayal mahsulü kripto para üniteyi ile 832 bireyden 18 milyon TL topladılar

kripto para dolandırıcılığı

İddia Belgesinde aktarılan bilgilere göre Coinspace çatısı altında haksız hasılat elde eden teşkilattan bugüne kadar 544 şahıs davacı oldu. İddia Belgesine göre Coinspace EU, Malta menşeili ve kripto para yapım ve pazarlamasını yapan bir şirket. İşletmenin sahibi ise Mojca Plut adlı bir birey. Bununla beraber İstanbul’da bir anonim işletmenin adı değiştirilerek Coinspace İnternet Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ adlı işletme heyetti.

Adı değiştirilen şirketin yetkilisinin S.Ö. adlı birey olduğu belirtilirken; 2016 seneyi Mart ayından itibaren işletmenin banka hesaplarına yüksek meblağlarda para girişlerinin ve çıkışlarının olduğunun tespit edildiği belirtiliyor. Söz mevzusu işletmenin 17 Şubat-20 Ekim 2016 tarihleri arasında 3 değişik bankadaki hesaplarına 832 şahıs tarafından toplam 15 milyon 889 bin 910 TL ve 209 bin 100 Euro yatırıldığı ifade edildi.

10 bin 888 seneye kadar mapus cezası isteniyor

Savcılık, 544 şahsın davacı olduğu kabahat teşkilatının 17 azası hakkında “kabahat işlemek emeliyle teşkilat kurma”, “kabahat işlemek emeliyle kurulan teşkilata abone olma” ve “bilişim sistemleri banka veya kredi müesseselerinin vasıta olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” kabahatlerinden 3 bin 268’er seneden 10 bin 888’er seneye kadar mapus cezası arz etti. Aynı teşkilatın azası olduğu belirtilen 20 kuşkulu için ise “kabahat işlemek emeliyle kurulan teşkilata abone olma” ve “bilişim sistemleri banka veya kredi müesseselerinin vasıta olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” kabahatlerinden 2 seneden 200 seneye kadar mapus cezası arz edildi. İddia Belgesi, Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş vaziyette.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/dolandiricilar-hayal-urunu-kripto-paralarla-18-milyon-tl-topladilar-h109316.html

Bir yanıt yazın