Eylül 20, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Yüzüklerin Efendisi Serisi Sayesinde Sinema Dünyasının Aldığı 5 Önemli Ders

4 min read
Yüzüklerin Efendisi Serisi Sayesinde Sinema Dünyasının Aldığı 5 Önemli Ders

Yüzüklerin Efendisi Serisi Sayesinde Sinema Dünyasının Aldığı 5 Önemli Ders

Yüzüklerin Efendisi filmlerinin bu kadar galibiyetli bir triloji olmasının bir değişik nedeni mekanların hakikatçiliği. Neredeyse kitabı okuduğumuzda usumuza gelen her detayı film serilerinde de görülmesi, filmi galibiyetli yapan başka bir ayrıntı. Yüzüklerin Efendisi ivedisi, Yeni Zelanda’da, arka arkaya yapılan çekimlerle 274 günden fazla sürdü. Seride öykünün tek bir kişilik odak noktası yerine birden çok kişiliğin perspektifinden anlatılması, grubun arasındaki bağı ve Yüzük Kardeşliği’nin kardeşlik temasını ekrana oldukça galibiyetli bir biçimde aktarıyor.

Yüzüklerin Efendisi ivedisi için yapılan filmler, serinin hayranlarını oldukça tatmin etmekle kalmayıp, temennilerinin çok daha ötesine geçti. Filmlerin rejisörü Peter Jackson, seri için “Bu filmleri Yüzüklerin Efendisi olarak düşünmemelisiniz. Yüzüklerin Efendisi şimdiye kadar yazılmış en büyük öykülerden biridir ve öyle kalacaktır. Rastgele bir film, kitabın yalnıcaz bir yorumu olur.” açıklamasını yaparak, film serisine bağlılığını da beğenenlerine göstermiş oldu.

Böylesine büyük bir seri ve peşinde getirdiği büyük prodüksiyonlu film ivedisi Yüzüklerin Efendisi, elbette ki sinema tarihinde bir şeyler değiştirecekti. İşte Yüzüklerin Efendisi’nin dolaylı da olsa değiştirdikleri.

Sinemada inanılmaz imallere lider oldu

sauron

Peter Jackson’ın Tolkien trilojisi, fantasik edebiyatı sinemalara ve ana akıma büyük biçimde kazandırdı. Filmde yer alan orklar, sihirciler ve elfler, filmlerin yayınlanmasından kısa bir zaman sonra sanki moda oldu. Filmlerin kazandığı büyük gişe sayıları, inanılmaz edebiyat severlerin reelinde ne kadar fazla olduğunu göstererek, bir sonraki inanılmaz filmlere de yol açmış oldu.

Büyük görsel efekt sıçraması yarattı: Efektlerle etkileyici öyküler anlatmanın yolunu açtı

gollum

Yüzüklerin Efendisi: İki Kule’de Gollum’un ortaya çıkmasından itibaren kullanılan CG efektleri, sinema tarihinde devrim yarattı. Yüzüklerin Efendisi’nde kullanılan mocap, çağdaş dijital efektlerde yeniliğe yol açtığı gibi, değişik filmlerde de kullanımının yaygınlaşmasını sağladı. Gollum’u oynayan Andy Serkis, tüm filmi tek parça bir elbise giyerek oynadı. Bu usul günümüzde hala kullanılmaya devam ediyor.

Milyonları kitap kurdu yaptı

lotr

Yüzüklerin Efendisi, sinemalara uyarlanmaya karar verildiğinde, Peter Jackson reelinde iki film sürüklemeyi tasarlıyordu. New Line başkanı Bob Shaye’nin teklifi üzerine her kitap başına bir film sürüklemeye karar veren Jackson, film ivedisi ile Yüzüklerin Efendisi’ni, kitapları dinlemeyen ya da okumayan inanılmaz severlere tanıtmış oldu.

BONUS: Şayet orijinal ve Türkçe tercümesi ile Yüzüklerin Efendisi setine sahip olmak isterseniz, buradan kitaplara erişebilirsiniz.

Hollywood’a her şeyin filmi olabileceğinin dersini verdi:

cgi

1954’te yazılan ancak sinemalara 2001 senesinde varan Yüzüklerin Efendisi, gişede sağladığı galibiyetle, teknolojinin artık hayal edilen her şeyi ekrana taşıyabileceğini gösterdi. İzleyenlere ve film imalcilerine hiçbir şeyin ispatlanamaz olmadığını gösteren film sayesinde bugün Watchmen, Cloud Atlas, Life of Pi ve Ender’s Game gibi filmleri izleyebiliyoruz.

Üretimcinin tek vazifesinin ‘filmlerden para kazanmak’ olmadığını gösterdi:

peter Jackson

Yüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü 11 Oscar kazandığında imalciler ve izleyiciler arasındaki bağ o kadar eforluydu ki Peter Jackson, Oscar’ın fotoğrafı partisine katılmak yerine TheOneRing.net tarafından hayranlarla tertip edilen partiye katıldı. Böylece izleyicilerin ve hayranların da sevgisini kazanan Jackson, seyirciler ve imalciler arasındaki bağın ne kadar eforlu olursa, filmlerin de o kadar galibiyetli olacağını göstermiş oldu.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/yuzuklerin-efendisinin-film-sektoru-uzerindeki-etkisi-h109251.html

Bir yanıt yazın