Eylül 20, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Türkiye’de Acil Kullanım Onayı Verilen Sputnik V Aşısına Bazı Ülkeler Neden Onay Vermiyor?

2 min read
Türkiye'de Acil Kullanım Onayı Verilen Sputnik V Aşısına Bazı Ülkeler Neden Onay Vermiyor?

Türkiye'de Acil Kullanım Onayı Verilen Sputnik V Aşısına Bazı Ülkeler Neden Onay Vermiyor?

Amerika ve Avrupa sıhhat tertip etme müesseselerinden onay alamayan Sputnik aşısı mevzusundaki genel sualin politik mi olduğu yoksa aşıyla alakalı bir mesele mi olduğu öğrenilmiyor. Brezilya Sıhhat Tertip Etme Müesseseyi ANVISASputnik V’in içinde canlı virüsler bulunduğunu belirterek satın almaktan bıraktıklarını duyurmuştu. Sputnik’in içinde faize kapasitesi olmayan virüsler kullanıldığını belirttiği halde, ülkeye giden virüslerde adenovirüs fark edildiği belirtildi.

Sputnik üreticisinin ANVISA hakkında maksatlı yanlış bilgi yapmakla yargılayarak karalama davası kalemtıraşı duyuruldu. Sputnik’in, EMA’nın Rusya’daki yapım kuruluşunda yapacağı tahlilleri ertelemesi sebebiyle aşının hala onay alamadığı belirtiliyor. İtalya ise aşının kullanım onayı vermesi için EMA kararını beklediğini duyurdu. Sputnik şirketinin EMA’ya zorunlu dokümanları yollamadığı, bu sebeple de EMA’nın kuruluşlarda yapacağı sorgulamanın mayıs ayına ertelendiği belirtiliyor. Olağan koşullarda Avrupa İlaç Ajansı’nın EMA 10 Nisan tarihinde Sputnik yapım kuruluşlarında sorgulama yapması bekleniyordu.

Sputnik V’in onaylanmamasının asıl sebebi politik olabilir

sputnik v

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim Amerikan tercihleri Biden’ın Rusya karşıtı tutumu AB’nin Ukrayna yanında yer alması

Yukarıyada yer alan nedenler Sputnik V onay süreçlerini uzatan en ehemmiyetli neden olabilir. Brezilya’nın son yarıyılda Amerika Birleşik Devletleri yanlısı tavırları sebebiyle de ANVISA’nın böyle bir beyanda bulunduğu söyleniyor. Özellikle Rus ilaç sanayisi Sputnik’in onaylanmasının ardından ciddi bir kazanç elde edecek. Bu da Rus ekonomisi için şahane bir haber anlamına geliyor.

Anlaşıldığı kadarıyla yaşanan bu gerilim aşı mevzusunda bazı problemlere neden oluyor. Sinovac içinde eş açıklamaları yapan ülkelerin şimdilerde Sinovac aşısını kullanıyor olması da ironik olarak nitelendiriliyor. Kısacası pandemi yarıyılında Sputnik V, gerçeğinde politik rant şansına heba oluyor olabilir.

Siz bu mevzuda ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlarda bizimle paylaşın.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/sputnik-v-asisina-bazi-ulkeler-neden-onay-vermiyor-h109334.html

Bir yanıt yazın