Eylül 22, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden Tepki Çeken Genelge: Görev Başındaki Polisleri Kaydedenler Hakkında Adli İşlem Başlatılacak

2 min read
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Tepki Çeken Genelge: Görev Başındaki Polisleri Kaydedenler Hakkında Adli İşlem Başlatılacak

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Tepki Çeken Genelge: Görev Başındaki Polisleri Kaydedenler Hakkında Adli İşlem Başlatılacak

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yeni bir genelgeye göre, emniyet personeli kamusal alanda vazife başındayken ses ve görüntü kaydı alınması menedildi. Mazeret olarak telefon ile video sürüklemenin misyonu yasaklaması ve şahsi bilgilere müteveccih saklılık ihlali oluşturması gösterilen bu genelgeye göre, kayıt alan bireyler emniyet personelince ‘yasaklanabilecek’. Lüzumlu vaziyetlerde bu bireyler hakkında adli harekât başlatılabilecek.

Mevzuya ait olarak “İzinsiz olarak şahısların ses ve görüntülerinin kayda alınmasının ve yayımlanmasının en esas şahsiyet haklarından olan özel yaşamın saklılığının ihlali” olduğu belirtilirken, emniyet personelinin bu cins vaziyetle “sıklıkla” karşılaştığı ifade edildi. “Bazen vazifenin yapılmasını yasaklayacak ebada erişen bu ihlaller, zaman zaman personelimizin veya yurttaşlarımızın şahsiyet haklarına veya güvenliğine hasar verir biçimde muhtelif dijital platformlarda yayımlanmaktadır” ifadeleri de genelgede yer aldı. 

‘Personelimiz bu cins tutumlara fırsat vermemeli’:

egm personeli

Yayınlanan genelgede emniyet personelinin bu cins vaziyetlerde neler yapması gerektiği de sarihçe ifade edildi. ”Bu sebeple; personelimizin vazifesini ifa ederken bu cins ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek tutumlara fırsat vermemeleri, eylemin veya gidişatın kalitesine göre kayıt yapan bireyleri yasaklamaları, kanuni koşulları oluştuğunda adli harekât yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesini ehemmiyetle rica ederim” ifadelerinin yer aldığı genelgede bulunan iddialara göre bu cins kayıtlar kamuoyunu yanlış yönlendirmek için kullanılıyor.

Münakaşa mevzusu oldu:

Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan bu genelge şu an pek çok doğrultusuyla münakaşa mevzusu olmuş vaziyette. Pek çok hukukçuya göre, kamusal alanda vazife yapan bir personelin bir tutumunun özellikle de bir kabahat unsuru varsa kayıt altına alınması yasaklanamaz zira bu şahsi saklılık ihlali değil kabahati kayıt altına almaktır. 

Genelgeye sosyal medyada gelen tepkiler:

 

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/egm-video-kaydi-yasagi-genelgesi-tepkiler-h109349.html

Bir yanıt yazın