Eylül 20, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

İki Ayaklıdan Dört Ayaklıya Evrime İşaret Eden Yeni Bir Dinozor Türü Keşfedildi

2 min read
İki Ayaklıdan Dört Ayaklıya Evrime İşaret Eden Yeni Bir Dinozor Türü Keşfedildi

İki Ayaklıdan Dört Ayaklıya Evrime İşaret Eden Yeni Bir Dinozor Türü Keşfedildi

Takvimler 2004 senesini gösterirken Japonya’nın güney kıyısındaki ufak bir adada bir dinozor viranesi keşfedilmişti. Hadrosaur ördek gagalı dinozor familyasına ait olduğu tanımlanan bu fosil üzerindeki çalışmalar günümüze kadar devam etti. Bugünse fosilin, daha evvel keşfedilmemiş bir cinse ait olduğu açıklandı. Yeni cinse “Yamatosaurus izanagii” adı verildi.

Hardosaur familyasının aile ağacını genişleten bu bulgu, 2019 senesinde aynı familyaya ait Kamuysaurus adlı bir cinsi keşfeden aynı takım tarafından gerçekleştirildi. Son fosille beraber keşfedilen bir evvelki fosil de geç Kretase döneminden Japonya’da keşfedilen ilk dinozorlar olma özelliğini taşıyor. Bu da Japonya’da dinozor çağının sonunda hangi dinozorların yaşadığına ışık yakalıyor.

İki ayaklıdan dört ayaklıya evrime işaret eden bir dinozor:

yeni dinozor

Hardosaur familyasına yeni katılan Yamatosaurus cinsini familyada eşsiz kılan bazı özellikler var. Yamatosaurus, diğer cinslere göre değişik bir diş yapısı taşıyor. Hardosaurlar, eskidikçe veya düştükçe yine yeri doldurulan, yanaklarında taşıdıkları suratlarca dişe sahipti. Yamatosaurus’taki diş rakamı ve gelişimiyse gözle görülür bir biçimde değişiklik gösteriyor. Cinsin bu sebeple diğer cinslere göre değişik nebat cinsleri ile beslendiği düşünülüyor.

dinozor

Yamatosaurus’un illüstrasyonu

Bunun yanı gizeme bilim insanları, fosille beraber cinslerde iki ayaklıdan dört ayaklıya evrime ışık yakalayan bir bulguya daha imzalaydı. Dinozorun omuz ve ön ayaklarında ‘beklenmedik bir gelişim’ olduğu fark edildi. Bu beklenmedik büyüme de dinozorun evrimsel bir süreçte olduğuna işaret ediyordu. Kretase yarıyılında bolca bulunan Hardosaur familyasının yeni cinsi, böylece bilim dünyasında yeni sual işaretleri oluşturmuş oldu.

Dinozorların iki kıta arasında nasıl göç ettikleri hakkındaysa bilim insanları, hardosaurların Asya’dan Japonya, 15 milyon sene evvel Asya’ya bağlıydı. günümüz Alaska’dene Bering kara köprüsü üzerinden geçtiğini, neredeyse tüm Kuzey Amerika’ya dağılmış olabileceğini düşünüyor.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/japonya-yeni-dinozor-turu-h109377.html

Bir yanıt yazın