Eylül 21, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Apple, Kullanıcı Verilerini Kullanmak İçin ‘Rüşvet’ Sunan Geliştiricileri Uyardı

2 min read
Apple, Kullanıcı Verilerini Kullanmak İçin 'Rüşvet' Sunan Geliştiricileri Uyardı

Apple, Kullanıcı Verilerini Kullanmak İçin 'Rüşvet' Sunan Geliştiricileri Uyardı

Apple, teknoloji devleri arasında şahsi bilgi saklılığı mevzusunda en duyarlı davranan firma diyebiliriz. Geride vazgeçtiğimiz yarıyılda kendi uygulamaları ile topladığı bilgiler mevzusunda daha saydam davranmaya başlayan Apple, aynı zamanda öbür uygulamaların topladığı bilgiler noktasında da muhtelif tedbirler almaya başlamış gidişatta. Bu mevzuda atılan son adım ise iOS 14.5 ile beraber kullanıma sunulan ‘Uygulama Takip Transparanlığı’ özelliği.

Bir müddettir geliştirici beta versiyonunda kullanımda olan bu özellik ile beraber artık iPhone’lardaki tüm uygulamalar ve tarayıcı üzerinden ziyaret edilen tüm web siteleri, makinedeki eylemleri takip etmek için kullanıcıdan sarih bir biçimde izin istemek zorunda. Özellikle Facebook ve Google gibi firmaları reklam gösterme noktasında güç vaziyete düşürecek bu özelliğin kullanıma sunulmasıyla beraber vaziyete kendilerince çözüm arayan uygulamalar oldu. Bu uygulamalar, kullanıcılarına takip izni vermeleri karşılığında özel öneriler başka bir deyişle bir bakıma ‘rüşvet’ sunmaya başladı. 

Vaziyeti fark eden Apple’dan geliştiricilere ihtar geldi:

iPhone Veri Takip Şeffaflığı

Apple’ın bu özelliği uygulamaya koymasının esas sebebi, kullanıcıların hangi bilgilerinin ne emelle kullanıldığını sarihçe öğrenmelerini ve izin verme ya da vermeme kararını buna göre alabilmelerini sağlamak. Ancak kimi uygulama geliştiricileri, özelliği tesirsiz hale getirmek için kullanıcılarına ‘Bilgilerini takip etmemize izin ver, 100 dolarlık armağan çeki kazan’ gibi ihtar iletileri yayınlamaya başladı. Bu da Apple’ın özelliği kullanıma sunma emeliyle tamamen ters bir uygulama.

Ancak natürel ki Apple’ın bu mevzuda aksiyon alması da uzun sürmedi. Geliştiriciler için bir ihtar yayınlayan Apple, uygulamaların bu biçimde özel fırsatlar sunarak izin isteyemeyeceğini belirtti. Buna göre uygulamalar, kullanıcılara bilgilerini neden takip etmek ve kullanmak istediklerini sarihçe belirtmeliler. Apple, bu mevzuda izlenecek adımların yer aldığı arayüz yönergelerini de aktüelledi ve kullanılabilecek ve kullanılamayacak ifadeleri net bir biçimde belirtti. Aynı zamanda Apple, uygulamaların iPhone kullanıcılarına ‘bilgilerini takip etmemize izin vermezsen uygulamamamızı kullanamazsın’ da diyemeyeceklerini ifade etti.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/apple-uygulamalara-veri-gizliligi-uyarisi-h109388.html

Bir yanıt yazın