Eylül 23, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Türkiye’de Kullanılacak Koronavirüs Aşısı Sputnik V’in Koruyuculuk Oranı Açıklandı

2 min read
Türkiye'de Kullanılacak Koronavirüs Aşısı Sputnik V'in Koruyuculuk Oranı Açıklandı

Türkiye'de Kullanılacak Koronavirüs Aşısı Sputnik V'in Koruyuculuk Oranı Açıklandı

Koronavirüs pandemisi kapsamında son günlerde yaşanan en ehemmiyetli büyümelerden bir tanesi, Rusya’da üretilen “Sputnik V” adlı koronavirüs aşısının Türkiye’ye gelecek oluşuydu. Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamalarda, mevzubahisi aşının önümüzdeki aylar haysiyetiyle Türkiye’ye geleceği belirtilmişti. Öte yandan bu aşının Türkiye’de üretilmesi için de bir uyuşma yapılmıştı. Şimdiyse acil kullanım onayı verilen ve yakın bir gelecekte yurttaşlara da uygulanacak Sputnik V aşısıyla alakalı ehemmiyetli bir büyüme yaşandı.

Mevzuyla alakalı yapılan açıklamalarda, Sputnik V aşısının faz 3 çalışmalarına göre yüzde 91,6 tesirli olduğu ifade edilmişti. Edinilen son bilgiler ise bu aşının gözeticilik oranının yüzde 97,6 olduğunu gözler önüne seriyor. 4 milyon Rus’a ait bilgileri toplayan bilim insanları, her iki dozu almış olan bireylerdeki enfeksiyon oranının yüzde 0,027 olduğu neticesine eriştiler. 

Ananesel usullerle üretilen Sputnik V, mRNA tabanlı aşılara göre daha tehlikesiz sayılıyor

Sputnik V

Rusya’nın geçtiğimiz yaz bulduğu ancak bir cinsli yeteri kadar umursanmayan koronavirüs aşısı, bedene hasar verme ihtimali bulunmayan zayıflatılmış mikropla üretilen ananesel bir aşı olarak karşımıza çıkıyor. Aşının aşina usullerle geliştirilmiş olması insanların içine gevşetirken sıhhat otoriteleri, bu aşının mRNA tabanlı aşılara mukayeseyle daha tehlikesiz olduğunu ifade ediyorlar.

Anekdot: mRNA tabanlı aşı teknolojisi, enfeksiyonlara karşı oldukça tesirli. Ancak bu teknolojinin uzun vadede ne gibi tesirlerinin olduğu şimdilik öğrenilmiyor. Çünkü teknolojinin yeni oluşu, “uzun vade” deyimini ortadan kaldırıyor. Bu surattan da gerek insanlar gerekse sıhhat otoriteleri, inaktif aşıları daha tehlikesiz buluyorlar.

Bu arada, Sputnik V aşısı ile ilgilenen tek ülke Rusya değil. Avrupa Birliği’nin kilit isimlerinden Almanya da bir müddettir Sputnik V aşısı alabilmek için temaslarını sürdürüyor. Şayet bu temaslar netice verirse Almanya, Rusya’dan 30 milyon doz Sputnik V aşısı alacak. Bu da Rusya’da üretilen aşının küçümsenmemesi gerektiğinin en sarih göstergelerinden bir tanesi.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/koronavirus-asisi-sputnik-v-koruyuculuk-orani-aciklandi-h109410.html

Bir yanıt yazın