Kasım 23, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

FPS Nedir, Nasıl Ölçülür ve Artırılır, Kaç Olmalıdır?

7 min read
FPS Nedir, Nasıl Ölçülür ve Artırılır, Kaç Olmalıdır?

FPS Nedir, Nasıl Ölçülür ve Artırılır, Kaç Olmalıdır?

Bilgisayarlarımızda reyin oynarken karşımıza çıkan bir kavram olan FPS, özellikle rekabetçi ve nişancı stilindeki oyunlarda oldukça ehemmiyetli bir yer alır. Hipotez edilebileceği gibi yüksek FPS kıymetleri almak oyunları akıcı oynamayı sağladığı için rekabette bir adım öne geçmenize dayanakçı olur.

Peki ehemmiyetli olduğunu az çok bildiğimiz FPS nedir? Sizler için bu suale yanıt vereceğiz. Bunların yanı gizeme FPS bedelini nasıl ölçebileceğinizi ve artırabileceğinizi anlatacak, ideal FPS kıymetinin ne kadar olması gerektiği hakkında fikir vereceğiz. Dilerseniz ilk olarak FPS’nin tanımıyla başlayalım.

FPS nedir?

FPS nedir

FPS, reelinde iki değişik şeyin kısaltması olarak kullanılır. Bunlardan biri bir reyin cinsi olan First Person Shooter Birinci birey nişancı, değişiği ise bu yazımızın ana mevzusu olan Frames Per Second Saniyedeki kare rakamı. FPS, görüntü aygıtının performansını ölçmeye dayanakçı olan bir ünitedir. Görüntüleme ekranında her saniye reelleşen bütün kare tarama rakamı FPS kıymeti olarak gösterilir.

FPS kıymetinin yüksek olması, ekrandaki görüntünün daha akıcı bir biçimde oynatılmasını sağlar. Bu biçimde ekran başındaki şahıs görüntüyü çok daha akıcı ve pürüzsüz bir halde görür. Bu surattan da yüksek FPS kıymeti hem daha hoş bir görüntü sunar, hem de oyunlarda daha iyi performans göstermenize dayanakçı olur. İlk 3D oyunlar sadece 6 FPS kare süratine sahipken günümüzde bu sayı monitör teknolojileri sayesinde 300’lerin üstüne tırmanabiliyor.

FPS nasıl ölçülür?

FRAPS

Adım #1: FRAPS programını indirin ve kurun. Adım #2: Programı kurduktan sonra açın ve üst tarafta gördüğünüz FPS kısmına tıklayın. Adım #3: Ekranın sağ kısmında bulunan Overlay Corner kısmından FPS kıymetinin nerede gözükmesini istediğinizi seçin. Adım #4: Overlay Hotkey kısmına FPS göstergesini açıp kapatmanızı sağlayacak tuşu kaydolun.

FRAPS reelinde bilgisayarınızın ekranını resim ve video olarak kaydolmak için kullanmanıza yarayan bir program olsa da bunun dışında da işe yarıyor. Şayet oyununuzu Steam üzerinden oynamıyorsanız veya GeForce Experience gibi FPS kıymetlerinizi gösterecek rastgele bir programa sahip değilseniz, FRAPS programını kullanarak dilediğiniz oyunda FPS bedelinizi görebilirsiniz.

Bunun için yapmanız gereken tek şey FRAPS programını buraya tıklayarak indirip kurmak. Ardından yukarıyada verdiğimiz adımları asıllaştırın. Bunları yaptıktan sonra rastgele bir oyuna girmeniz vaziyetinde FPS bedeliniz belirttiğiniz alanda gözükecektir. Ayrıca FRAPS’ın başka bir özelliği olan benchmark testini de yapabilirsiniz. Bu, oyunda aldığınız vasati FPS kıymeti ve asgariyle maksimum FPS kıymetlerinizi görebileceğiniz anlamına geliyor. Bu biçimde sisteminiz için en ideal görüntü ayarlarını bulabilirsiniz.

FPS nasıl artırılır?

donanım geliştirme

Görüntü kartı sürücülerinizi aktüelleştirin. Arka tasarıda sarih kalan afaki uygulamaları misyon idareyicisini kullanarak kapatın. Sürücüleri birleştir ve iyileştir harekâtını yaparak sürücüleri en iyi hale getirin. Bilgisayarınızın efor ayarlarını düzenleyin. Windows’un görsel efektlerini kapatın. Reyin çubuğunu kapatın ve arka tasarı kaydını devre dışı vazgeçin. Oyunun grafik ayarlarını değiştirin. Bütün ekran modunu kullanın. Bilgisayar parçalarınıza fazla tehlikeye girmeden overclock operasyonu uygulayın. Teçhizatınızı yenileyin ve üst seviye parçalar alın.

Şayet oyunlarda düşük FPS meselesiyle karşılaşıyorsanız, yapmanız gereken ilk operasyon ekran kartı sürücülerinizi hakimiyet etmektir çünkü aktüellenmemiş bir sürücü oyunlarda kasvet çıkarabilir. Bunun yanı gizeme arka tasarıda sarih kalan afaki uygulamalar operasyoncuya yük bindirebilir ve bu da performansı tesirler. Sürücüleri iyileştirmek, efor ayarlarını düzenlemek ve Windows’un görsel efektlerini kapatmak da kolay bir operasyon gibi görülebilir ancak performansa doğrudan tesirleri vardır.

Windows 10’da bulunan reyin çubuğu reelinde sanıldığı kadar bereketli değil çünkü bu program bazı oyunlarda geçimsizlik çıkarıyor ve performansı makûs etkiliyor. Bunun yanı gizeme şayet bilgisayar arka tasarıda oyunu kaydoluyorsa, bu da operasyoncuya yük bineceğinden dolayı FPS düşüşüne yol açar. Oyunları bütün ekran modunda oynamak da bu gidişata mani olacaktır çünkü sistem gücünün çoğu, ekranı tamamen kaplayan oyuna odaklanacaktır.

İdeal FPS kaç olmalıdır?

hertz farkları

İdeal FPS kaç olmalıdır suali reelinde bir hayli şahsın merak ettiği bir sual. Reyin oynarken yüksek FPS almak daha akıcı bir görüntü sunduğu için daha iyi bir reyin tecrübeyi sağlayabilir ancak bu gidişat azıcık da bilgisayarınıza bağlı olan monitörünüzün yenileme süratiyle ilgilidir. Bu mevzuya azıcıktan değineceğiz ancak ilk olarak ideal FPS kıymetinden bahsedelim.

Gşanımız oyunlarını oynanabilirlik açısından ele aldığımız zaman 30 ve üstü FPS kıymeti oldukça yeterlidir. Bu FPS bedelinde reyin takılma hissi yaratmaz, sadece üst FPS bedellerine göre azıcık daha pürüzlü bir görüntü sunar. FPS kıymetinin 30’dan alt düşmeye başladığı gidişatlarda ise reyin bir noktadan sonra oynanamaz hale kazanç ve insana bütün anlamıyla çile sürükletir.

Oyunlarda akıcı bir görüntü elde etmenizi sağlayacak asgari FPS kıymeti ise 60’tır. 60 FPS ve üstü bedellerde artık oyunlar daha pürüzsüz ve akıcı bir biçimde oynanabilir. Monitörlerdeki yenileme sürati de burada devreye girer. 60 Hz yenileme süratine sahip bir monitörde 300 FPS almanız pek bir şey ifade etmez çünkü size yansıyacak olan bedel 60’tır. 75, 120, 144, 240 Hz gibi yüksek yenileme süratlerine sahip monitörlerde ise şayet yüksek FPS kıymetleri alırsanız, reyin sizlere deyimi caizse yağ gibi gelecektir.

Yüksek FPS bedellerinde ekran yırtılması nasıl önlenir?

ekran yırtılması

Şayet 60 Hz bir monitörünüz varsa ve FreeSync ya da G-Sync gibi özelliklere sahip değilse, yüksek FPS kıymetleri alabildiğiniz zaman başka bir problem ortaya çıkar: Tearing, başka bir deyişle ekran yırtılmaları. Şayet oyunda aldığınız FPS kıymeti monitörünüzün yenileme süratinden yüksekse ekranda yırtılmalar oluşur. Bu da görüntünün bozulmasına neden olarak kullanıcıyı rahatsız eder.

Bu vaziyetin önüne geçebilmek için oyunlarda bulunan Vsync özelliği kullanılır. Vertical sync, başka bir deyişle dikey senkronizasyon olarak adlandırılan bu özellik, ekran kartınızın yolladığı kare rakamının monitörün yenileme süratine değişmezlenmesini sağlar. Bu biçimde monitörün yansıtabileceği kare rakamından aşırısı sevk edilmez ve yırtılmalar önlenir. Bu vaziyetin performansı düşürdüğü düşünülse de reelinde görüntü açısından oldukça bereketli bir özelliktir.

FPS nedir, nasıl ölçülür, nasıl artırılır gibi sualleri cevapladığımız ve bunların yanı gizeme ideal FPS kıymeti hakkında fikir verdiğimiz yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Şayet sizlerin de FPS bedelini ölçmek veya artırmak için kullandığınız değişik usulleriniz varsa bunları yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın. Bu ve bunun gibi haberlerimizin devamını kaçırmamak için bizleri takipte kalın.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/fps-nedir-nasil-olculur-kac-olmalidir-h91278.html

Bir yanıt yazın