Eylül 20, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

İyi Bir Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

10 min read
İyi Bir Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

İyi Bir Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

Eğitim hayatımızda büyük ehemmiyeti olan ders çalışma programları, temel olarak ders çalışmamız gereken saat, mevzu ve alakalı mevzuya ayıracağımız zaman gibi hususlarda tasarılı olmamıza takviyeci oluyor. Oluyor olması da da pandemi bir başladı, her şeyin kumpası değişti değil mi? 

İlk mektep, lise ya da üniversite fark etmeksizin tasarılı ders çalışmanın yararlı olduğunu söyleyen rakamsız şahısla karşılaşyoruz. Ancak çok az insan reel anlamda ders programının nasıl hazılanabileceğini, nasıl uygulanması gerektiğini bizlere açıklıyor.

Sıkıcı tanımları unutun, temelden başlayalım: Ders çalışma programı şahsidir, herkes için geçerli tek bir yöntem yoktur

ders çalışma programı

Evvel herkesin bildiği asılları açıklayalım: Ders çalışma programı, üzerinde çalışacağımız dersi ve alakalı mevzuyu kendi tasarılarımız istikametinde günlere ve saatlere ayrıldığımız bir cins çizelge. Programlar hepimiz için değişik olabilir. Ders programları isteğimize göre haftalık, aylık veya senelik hazırlanabilir. Ders programları genel olarak verimimizi çoğaldırmaya ve tasarılı bir biçimde eğitim hayatına devam etmemize imkân sağlar.

Ancak unutmayın ki iyi bir ders çalışma programı her zaman şahsa özgüdür. Şahsa özgü bir ders çalışma sistemi iste ancak ve ancak deneye yanıla, o sıkıcı usulleri uygularken belirir. Başka Bir Deyişle başkalarının söylediklerine göre ders çalışmak size uygun olmayabilir, ancak hemen pes ederseniz kendi tasarınızı oluşturamazsınız:

Hakikatinde neden bir programa lüzumunuz var?

ders çalışma programı

Ders çalışma programlarına dinlediğimiz ihtiyacın en temel sebepleri verimlilik ve tasarılı olmak. Eğitim hayatımızın dışında günlük işler, iş kariyeri ve bir hayli değişik çalışma gerektiren gidişatlarda da tasarılı bir program, hayat kurtarıcı olmaktadır. Üzerinde çalışacağımız mevzuları haftalık, aylık veya senelik olarak ayrıntılı bir biçimde kendi içinde başlıklara ayırarak tasarılarımızı yaparız. Bu sayede çalışmayı ne zaman ve ne biçimde yapacağı mevzusu usumuza takılmadan ilerlemiş oluruz.

Eğitim hayatınızda kumpaslı ders çalışmak büyük ehemmiyet taşıyor. Ders çalışmanın ehemmiyetini dikkate alarak iyi bir program hazırlamak, zaferli bir talebelik hayatı için olmazsa olmazdır. Hazırlayacağınız iyi bir ders programı sayesinde anekdotlarınızı ve büyük imtihanlardaki derecenizi yükseltebilirsiniz. Verimli ve tasarılı bir talebe hayatı için ders çalışma programınıza lüzumunuz olacak. 

Ders çalışma programı nasıl hazırlanır? 

Reelci olun, Özgün bir program hazırlamaya çalışın, Haftalık, aylık veya senelik tasarı modellerini deneyin, Öncelikli derslerinizi tanımlayın, Zaman aralıklarını doğru tasarlayın, Ödül ve ceza sistemi kullanmaya çalışın, Deadline oluşturmayı deneyin, Programda mola zamanlarına kesinlikle yer verin, Uykunuzdan feragat etmeyin, Usunuza takılan vaziyetlerde başkalarından nasihat isteyin, Programa uymaya çalışın ve asla pes etmeyin!

Reelci olun

plan

Genellikle program hazırlamanın ilk evresinde çoğumuz büyük bir motivasyona sahip olmakta. Bu motivasyon ile beraber hudutlar zorlanabiliyor ve programı uygulama evresinde kasvetler alana gelebiliyor. Ders programınızı hazırlarken tüm seçenekleri ve yaşanacak gidişatları göze alarak adım atmanız gerekiyor. Uyamayacağınız bir ders programı hazırlamak süre kaybetmenize neden oluyor ve büyük bir moral beceriksizliği doğuruyor.

Programı hazırlarken olası olduğunca uyabileceğiniz bir program hazırlamaya çalışın. Hudutları zorlamak bazı vaziyetlerde yararlı olsa da programa uyamadıktan sonra bunun bir ehemmiyeti kalmıyor. Reelci olun ve size en uygun programı hazırlamaya çalışın. 

Özgün bir program hazırlamaya çalışın

çalışma planı

Özgünlük, bir ders programında bulunması gereken ehemmiyetli bir özelliktir. Hepimiz, ders programını kendi hayatımıza entegre etmeye ve kendi isteklerimiz istikametinde şekillendirmeliyiz. Bu surattan, programınızın bize özgü olmasına ehemmiyet verelim.

Programı hazırlarken nasihat almanız size fayda sağlayabilir ancak nasihat aldığınız bireyin programını kopyalamayın. Size özgü bir program, sizin eğitim hayatınıza ve yaşantınıza entegre edilmiş bir program demektir. Özgünlükten taviz vermeyin.

Haftalık, aylık veya senelik tasarı modellerini deneyin

haftalık aylık yıllık plan

Ders programları değişik zaman dilimleri için planlanabilmekte. Haftalık, aylık veya senelik tasarılardan birini seçip işe başlayabilir ya da hepsini birden oluşturabilirsiniz. Üçünü birden oluşturmak size çok daha verim sağlayabilir. Haftalık tasarılarınız aylık tasarılarınıza; aylık tasarılarınız ise senelik tasarılarınıza destek vererek motivasyonunuzu gözetmenizi sağlayacaktır. 

Aylık veya senelik tasarıyı bütün olarak yerine getirmekte zorlanabilirsiniz. Haftalık tasarılarınızı olası olduğunca yerine getirirseniz aylık ve senelik tasarılarınıza da o kadar uymuş olursunuz. 

Öncelikli derslerinizi tanımlayın

öncelikli ders planı

Eğitim hayatı dışında da tüm işlerinizde öncelik tanımlama, hem zaman yönetimi hem de verimlilik mevzusunda size büyük katkı sağlar. Noksan olduğunuz dersi ve alakalı mevzusunu iyi inceleme etkeniz gerekmekte. İyi bir tahlilin ardından noksan olduğunuz veya daha da büyümek istediğiniz ders ve mevzuları tanımlayıp programda bu derslere öncelik vermeyi deneyin. Bir haftaya alakalı dersten daha fazla koyun ya da öteki derslere göre o dersi daha uzun saat dilimlerine yerleştirin.

Zaman aralıklarını doğru tasarlayın

zaman yönetimi

Zaman aralıkları tanımlamak, iyi bir ders programında yer alması gereken bir husustur. Zamanı umursamadan oluşturulmuş bir program, zaman yönetimi mevzusunda noksan kalacağı için verimliliğinizi düşürecektir.

Kendinize bir derse ne kadar çalışabildiğinizi ve en ideal çalışma müddetinizin ne olduğunu sormayı deneyin. Ardından belli saat aralıklarını günlük yaşantınızı da dikkate alarak derslere göre tasarlayın. Bu saat aralıklarını ne kadar doğru tasarlayıp derslere zamanında çalışırsanız zaman idaresini de halletmiş olacaksınız. İyi bir zaman yönetimi, iyi bir programın temel taşlarından birisidir. 

Ödül ve ceza sistemi kullanmaya çalışın

ders çalışma ödül ve ceza sistemi

Ders programınıza iyi bir biçimde geçim gösterdiğinizde karşılığının yalnızca ders anekdotlarının yükselmesi olmamasını isteyebilirsiniz. Ödül ve ceza sistemi derken natürel ki de sözün gelişi böyle bir deyim kullanıyoruz. İyi bir program hazırlayıp yetersizsiz bir biçimde o programa uyduğunuzda programda kendinize daha fazla boş zaman tanıyıp ödül saati yapabilirsiniz.  Bir başka misal olarak şayet sosyal medyayı kullanmayı vazgeçtiyseniz iyi bir çalışma gününün ardından kendinize özel bir sosyal medya saati oluşturabilirsiniz. Bu, motivasyonunuzu çoğaldıracaktır. 

Ceza olarak ise ders saatini ve rakamını çoğaldırma yoluna müracaat etebilirsiniz. Bu da bir sonraki günlerde ve haftalarda kendinize zaman ayırıp ödül saati yapmanız için sizi azıcık zorlasa da motive edecektir. Natürel ki de bu sistemin temeli, isteminizde bulunuyor. Bu sistemi kafanıza koyup kendinizi ödüllendirip bir yandan da gerektiğinde küçük cezalandırmalarla motivasyon düzeyinize idareyebilirsiniz. Programınızın son kısmına ödül ve ceza gidişatlarında yapılacakları anekdot alabilirsiniz. Ödül hakkı kazandığınızda ceza kısmına büyük bir çarpı atmak güzelinize gidecektir.

Deadline oluşturmayı deneyin

deadline

Deadline olarak adlandırılan son teslim tarihleri, bir işi motivasyonunuzu gözeterek halledebilmeniz için oldukça ehemmiyetlidir. Özellikle noksan olduğunuz dersler için belli bir tarihe kadar çalışılması gereken mevzular yerleştirin. Bu sayede zamanı verimli kullanmaya çalışıp deadline tarihi gelmeden o mevzuyu tamamlama motivasyonu kazanacaksınız.

Programda mola zamanlarına kesinlikle yer verin

çalışma molası

Mola, bir çalışmada kesinlikle yer alması gereken bir husustur. Mola vermeyi seçim etmediğiniz vaziyetlerde dikkatiniz parçalayabilir ve yorulup odak problemi yaşayabilirsiniz. Kendinize maksimum verimle çalışabileceğiniz çalışma vakitleri ilave ettikten sonra aralara kesinlikle uygun süreli molalar yerleştirin. Mola esnasında hareket etkeniz beden sıhhatiniz için de pozitif olacaktır. Odağınızı tekerrür topladıktan sonra ders programınıza geçimli olarak çalışma sürecinize devam edin.

Uykunuzdan feragat etmeyin

uyku

Evet, kimilerimiz bütün bir gece kuşudur. Gece çalışmayı çok hoşlanırlar ancak uyku hormonu için gece çalışmak bazen verimli olmayabiliyor. Uyku hormonu melatonin 23.00 itibariyle salgılanmaya başlıyor ve gece 02.00 – 04.00 arası maksimum seviyeye çıkıyor. Bu saatlerde uykuda olmanız maksimum uyku verimi sağlayacaktır. Hepimizin biyolojik saati değişik olduğu için saatler her ne kadar farklılık gösterse de 7-8 saat yatmak büyük ehemmiyet taşımakta. Programınızda yer alan derslere uygun saatler tanımlarken uyku saatlerinizin de farkında olun. Çok erken kalkıp çok geç uyumaktan bırakın ve ders programınızda uygun saatler oluşturun. Balansı kurun ve uykunuzu almaya çalışın. Verimini göreceksiniz.

Usunuza takılan vaziyetlerde başkalarından nasihat isteyin

arkadaş tavsiyesi

Bazı vaziyetlerde ders programına adapte olmanız güç olabilir. Ne yapsanız da uyabilecek bir ders programı oluşturamadığınız vaziyetlerde nasihat istemekten çekinmeyin. Mektepteki hocalarınızdan veya zaferli dostlarınızdan nasihatler almak daha iyi bir ders programı oluşturmanızı sağlayabilir. Kendi kumpasınız ile geçimli bir program hazırlamak için mektepteki kılavuzluk hocanız ile bağlantıya geçmeyi de sınayabilirsiniz. Nasihatleri kendi kumpasınıza entegre etmeye çalışın. Özgün olun maddesinde belirttiğimiz gibi ders programı kopyalamaktan kaçının.

Programa uymaya çalışın ve asla pes etmeyin

çalışma programı

Pes etmek, bu süreçte usunuza gelecek en son şey olmalı. Pes etmek yerine en doğru programı bulana kadar tertip etmeye devam edin. Sınamaktan çekinmeyin ve değişik programlar oluşturup inceleme yapın. Unutmayın ki her programa %100 uyma gerekliliğiniz yok. Programda bir ders kaçırdığınız zamanlarda kendinizi noksan bir iş yapmış gibi sezmeyin. En iyisini muvaffak olana kadar devam edin. Zafer sizin elinizde!

Bu yazımızda iyi bir ders çalışma programının nasıl hazırlanabileceğinden bahsettik. Siz ders çalışma programı hazırlıyor musunuz? Nasihatleri nasıl buldunuz ve kaçını uygulayacaksınız? Kıymetli görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz. Webtekno olarak eğitim hayatınızda hepinize galibiyetler diliyoruz!

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/ders-calisma-programi-nasil-hazirlanir-h107020.html

Bir yanıt yazın