Eylül 19, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Nereden Nereye: 20’li Yaşlarını Kutlayan 8 Teknoloji Harikası

4 min read
Nereden Nereye: 20'li Yaşlarını Kutlayan 8 Teknoloji Harikası

Nereden Nereye: 20'li Yaşlarını Kutlayan 8 Teknoloji Harikası

20. Asırdan itibaren neredeyse her 10 senede bir teknolojiye devir atlatacak buluşlar ortaya çıktı. Tıp, irtibat, güvenlik ve cümbüş gibi alanlarda büyük farklılıklara neden olan bu buluşların evrimi sayesinde bugün daha evvel hayal dahi edilemeyecek teknolojik ürünlere sahibiz. 2000’lere kazançken bu buluşların büyü sürati arkasıydı ve hızlanmayı hiç vazgeçmedi. Bugün günlük hayatımızı sürdürürken dayanak aldığımız bir hayli şeyi bu yarıyıllarda buluş edilen teknolojilere borçluyuz.

Buluş edilmeden 1 ay evvel dahi cemiyetin varsayım edemeyeceği bir hayli buluş, artık 20’li yaşlarını kutluyor. Bu ürünleri kimimiz gençliği ve çocukluğundan hatırlarken kimimiz yalnızca aktüel hallerini tanıyabiliyor. Bize de henüz 2020’lerin başlarındayken bu dönüm noktalarını anmak düşüyor. İşte bulunduğu yarıyıla damgasını vuran 8 teknolojik ürün:

Yanlışlıkla bulunan webcam, 1991

webcam

Webcam, günümüzde de oldukça yaygın biçimde kullanılan bir bilgisayar aksesuarı. Hatta pandeminin başlaması ve uzaktan eğitimin kaçınılmaz hale gelmesiyle neredeyse her talebe bir webcam edinmek gidişatında kaldı. Bugün bu webcam’ler bir dizüstü bilgisayarın ekranının çok minik bir kısmını kaplayacak biçimde üretilebiliyor. Ancak bu hep böyle değildi: Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Paul Jardetzky ve Dr. Martyn Johnson, araştırmaları sırasında kahvelerini hakimiyet etmek için masaya bir kamera yerleştirdi. Kahveyi orada değilken hakimiyet etmek isteyen tahlilciler, kameranın görüntülerine canlı olarak erişmek için bir kod yazdı. Böylece bugün bildiğimiz webcam’lerin esası atılmış oldu.

İlk uslu telefon IBM Simon, 1994

ibm simon

Hayatımızın bırakılmaz bir parçası olan uslu telefonlar her ne kadar 2010’lara doğru yaygınlaşmaya başlasa da ilk misalleri bu zamanda ortaya çıkmadı. Cep bilgisayarı özellikleri taşıyan ilk telefon, 1994 senesinde piyasaya sürüldü. Birkaç uygulamaya dahi sahip olan IBM Simon’un aynı zamanda dokunmatik bir ekranı da vardı.

Video oyunlarında rönesansı getiren PlayStation 1, 1996

playstation 1

Nintendo ve Sega’nın reyin sektörüne hükmettiği senelerde birden türeyip efsaneleşen 32 bit’lik reyin konsolu; Tomb Raider, Driver, GTA, Crash Bandicoot ve Gran Turismo gibi bir hayli kült seriyi oyuncularla tanıştıran ilk konsoldu. CD okuyucusu ve fütüristik tasarımıyla öne çıkan PlayStation 1, kısa müddette tüm dünya tarafına özümsendi.

Uslu televizyonların ve yayın platformlarının tarihe gömdüğü DVD oynatıcılar, 1996

dvd oynatıcı

Toshiba Bilim Müzesi’ne göre dünyanın ilk DVD oynatıcısı 1994 senesinde planlanıp 1996 senesinde çıkış yaptı. Toshiba SD-3000 ile başlayan DVD kullanımı, konutlarda VHS kasedi kullanımını kısa müddette unutturdu.

Kasetleri unutturan bir öbür ürün, MP3 çalar, 1998

mp3 çalar

İnsanların pantolon kenarına takıp dinlediği Walkman’lerin zaferi oldukça büyüktü ve bu ürünler, uzun seneler kullanıldı. Ancak natürel ki onu da unutturan yeni bir ürün ortaya çıktı: MP3 çalar. Cebe kolayca sığan bu hafif makineler, hiçbir kaset ya da CD gerekmeksizin müzik dinletebilmesi sebebiyle 2000’lere hükmetti. 

İlk selfie kamerası, 2000

kyocera vp-210

Telefonların önüne kamera koyma fikri de son 10 senede yaygınlaşmış olsa da, bunun da misalleri bu zamanlarda çıkmadı. Dünyanın ilk selfie kamerası, Kyocera VP-210’a yerleştirildi. Bazı iddialara göre bu telefon yalnızca dünyanın ilk selfie kameralı telefonu değil, aynı zamanda ilk kameralı telefonu. Ancak Samsung’a göre dünyanın geliştirilmiş ilk kameralı telefonu, 2000 senesinde çıkan SCH-V200’dü.

İnsan olmayan ilk kopilot: GPS, 2000

gps

İlk GPS çıkış yapana kadar araba kullanırken kağıttan haritalara bakılır, en olmadı yayalara yol sorulurdu. 2000 senesinde ilk misali çıkarılan GPS makineleri bugün telefonlarda dahi mevcut, hem de çok daha kullanışlılar.

Nereden nereye: İlk iPod, 2001

ipod 2000

Bugün dünyanın çok büyük bir kısmının seçim ettiği uslu telefon markası olan iPhone’un esasları, inovatif bir MP3 çalar tasarımıyla atıldı. Dokunmatik tekerleği ve 10 GB belleğiyle müzikseverlere tertemiz bir arayüz sunan iPod, seneler içinde çıkardığı modellerle 2007’de ilk iPhone’un yaratılmasına ön ayak oldu.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/20li-yaslarini-kutlayan-8-teknoloji-harikasi-h109487.html

Bir yanıt yazın