Kasım 25, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Yabancı yatırımcı en çok neye bakıyor?

5 min read
Yabancı yatırımcı en çok neye bakıyor?

Yabancı yatırımcı en çok neye bakıyor?

Beynelmilel danışmanlık işletmeyi Kearney’in dünya genelinde cirosu 500 milyon doların üzerindeki firmaların üst düzey idareyicisiyle görüşerek hazırladığı Doğrudan Yabancı Anapara Yatırımı Güven Endeksi’nin 2021 neticelerini açıkladı.

Kearney, pandemi sebebiyle yavaşlayan küresel doğrudan yabancı anapara yatırımlarının 2016’daki tarihi doruğuna ancak 2028’de dönebileceği öngörüsünde bulundu. “Pandeminin gölgesinden çıkış bir kısa mesafe koşusu değil maraton biçiminde asıllaşacak” denilen raporda, küresel ekonomideki derlenmenin beklenenden yavaş sürmesi gidişatında ise 2016 doruğuna dönüşün 10 seneye uzayacağı ifade edildi.

Araştırmaya katılan küresel firma idareyicilerinin yalnızca yüzde 57’si, önümüzdeki 3 senelik yarıyılda dünya ekonomisi için iyimser olduğunu belirtti. Bu oran, pandemiden evvel yüzde 72’ydi.

Pandemi negatif etkilemiş olsa da küresel firma idareyicileri doğrudan yabancı anapara yatırımını karlılığı artırmanın temel yollarından biri olarak görmeye devam ediyor. Kearney’in suallerini cevaplayan küresel idareyicilerin yüzde 81’i bu istikamette görüş belirtti. Bu oran geçtiğimiz sene yüzde 84’tü.

Raporda, dünya ekonomisinin 2021’de yüzde 5.6 gelişeceği ve pandemiden evvelki küresel yapım seviyesinin senenin ikinci yarısında senenin ikinci yarısında tutulup geçileceği de öngörüldü.

Dijital altyapının ehemmiyeti çoğalıyor

Pandemi sebebiyle dijital teknolojileri daha çok kullanılması bilgilerle alakalı regülasyonların ehemmiyetini artırıyor. Araştırmaya katılan firmaların yüzde 65’i, cirolarının yüzde 11-30’unu bilgi üzerinden elde ettiği bilgisini verdi.

Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye kadar pek çok ülkenin geçtiğimiz senelerde bilgi kullanımıyla alakalı yeni yasalar çıkardığına dikkat çekilen raporda, yeni mevzuatların yatırım maliyetini artırdığına dikkat çekildi. Küresel firmaların yüzde 41’i bilgilerin korunmasıyla alakalı legal mevzuatı, yüzde 40’ı ise bilgi gözetmek için zorunlu operasyonel maliyetleri, yatırım kararlarının temel tanımlayıcıları arasında saydı. Firmaların özellikle, iki sene evvel devreye giren Çin’in siber güvenlik kanununun sıkı kaidelerinden muzdarip olduğu görüldü.

Milli bilgi mevzuatlarına geçim firmaların yüzde 46’sında 1 milyon dolar ve üstü ek maliyete yol açıyor. Firmaların yüzde 41’i önümüzdeki 3 senede bilgi maliyetlerinin çoğalmasını, yüzde 37’si ise eksilmesini bekliyor…

Emtia maliyetleri radarda

Rapora göre 2021’de küresel firmaların yatırım kararlarını etkileyen bir başka faktör, emtia maliyetlerindeki yükseliş. Aşılamaya bağlı olarak küresel ekonomide süratli canlanma temennisi geçtiğimiz aylarda emtia maliyetlerinde süratli çoğalış yaşanmasına yol açtı. Kearney’in araştırmasına katılan küresel firmaların idareyicilerinin yüzde 32’si, emtia maliyetlerindeki yükselişin bu sene de süreceği öngörüsünde bulundu. Maliyet çoğalışı, özellikle emtia ithalatçısı olan ülkelere dair tehlike algısında çoğalışa neden oluyor.

Vergi yeniden dorukta

Doğrudan yabancı anapara yatırımlarını en fazla etkileyen etmenlerin başında ise geçtiğimiz senelerde olduğu gibi 2021’de de vergiler yer aldı. İkinci sırada geçen sene de aynı sırada olan teknoloji ve inovasyon altyapısı bulunuyor.

Ar-Ge ihtimalleri bu sene dört basamak birden sıçrayarak yatırımcıyı en çok cezbeden unsurlar arasında üçüncülüğe yükseldi.

Kearney Türkiye İdareyici Ortağı Onur Okutur, Ar-Ge ve bilgiyle alakalı tertip etmelerin ağırlığındaki çoğalışın, teknolojinin küresel ekonomiyi şekillendirmedeki rolündeki çoğalıştan kaynaklandığını belirtti.

Okutur, “Türkiye’de TÜBİTAK liderliğinde son senelerde sağlanan güçlü Ar-Ge yardımları, küresel yatırımcılar nezdinde ülkemizin albenisini artırıyor. Ar-Ge yardımların sadeleştirilip kolaylaştırılmasının yatırım civarını daha da iyileştireceğine inanıyoruz” dedi. Okutur, bilgiyle alakalı kolay uygulanabilir ve düşük maliyetli regülasyonların da Türkiye’ye müteveccih doğrudan yabancı yatırımcı alakasını artıracağını vurguladı.

İşte Kearney Doğrudan Yabancı Anapara Yatırımı Güven Endeksi’nin 2021 bilgilerine göre doğrudan yabancı anapara yatırımlarını en çok etkileyen etkenler:

1.   Vergi oranları ve vergi ödemelerinin kolaylığı: % 16

2.   Teknoloji ve inovasyon kapasitesi : % 15

3.   Ar-Ge imkânları: % 13

4. Legal süreçlerin faalliği: % 13

5.   Legal mevzuatın öngörülebilirliği, yolsuzluk yapılmaması: % 13

6. Yatırımcı ve mülkiyet haklarının korunması: % 12

7. Devletlerin yatırımcılara sağladığı teşvikler: % 12

8. İşgücü maliyeti: % 11

9.   Anapara hareketlerinin hürlüğü ve kolaylığı: % 11

10. Genel güvenlik civarı: % 11

11. Pazar büyüklüğü: % 10

12. Dijital altyapının niteliği: % 10

13. Ülkenin ticaret uyuşmalarına katılımı: % 9

14. İç pazarda finansal anaparanın bulunurluğu: % 8

15. İşgücünün maharet seviyesi % 8

16. Fiziki altyapının niteliği: % 8

17. Yurtiçi ekonomik performans: % 8

18. Hammadde ve öteki girdilerin mevcudiyeti: % 6

19. Arazi/emlak bulunurluğu: % 6

Kaynak: www.patronlardunyasi.com
URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yabanci-yatirimci-en-cok-neye-bakiyor/250000

Bir yanıt yazın