Trabzon’da plaja neden beton döküldü?
3 min readTrabzon Megakent Belediyesi’nin Ortahisar’daki Yalıncak Plajı’nda başlattığı proje dünden beri çok tartışılıyor. Kumsal kenarına beton dökülmesi tenkit etiliyor. Peki natürel plaj alanına niçin beton döküldü? Plaja ne yapılıyor? Megakent Belediyesi, kısa bir müddet evvel plajı kullanıma açmak için rekreasyon projesini yaşama geçirdi. Bu proje çerçevesinde de kabin ve duş alanı imaline başlandı. İşte bu beton görüntü de çok tepki çekti. Peki natürel bir plaj alanına yapılacak kabinler neden betondan inşa edildi? Ahşap malzemeden ve portatif bir kullanım alanı yapılamaz mıydı?
Habertürk’ten Esra Boğazlıyan, bu sualleri Trabzon Megakent Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’na sordu…
Başkan Zorluoğlu, projeyi anlattı ve tenkitleri cevapladı:
“SANKİ HER TARAFI BETONA GÖMMÜŞÜZ”
“Burası yalnızca bir plaj imali değil, bir sahil tertip etme projesidir. Başka Bir Deyişle plajın ötesinde, kumsalın artta varolan alanda takribî 2 milyon metrekare ciddi bir tertip etme yapıyoruz. Bunun içerisinde plaj tertip etmelerine ilaveten çokça yeşil alan, ufak yeme içme mekanları, spor alanları, yürüyüş yolları, bisiklet yolları vb. var. Plaj, 1 kmlik.
Ancak bu plajın takribî 800 metrelik kısmı oteller ve muhtelif şirketlerin işgali altındaydı. Tellerle ulusun plaja erişimi kesilmişti. Kamuya ait olan kısma müdahale edip millete açmak için rekreasyon projesine başladık. Plajda ulusun kullanması için zorunlu olarak kabin yapmak zorundaydık. Trabzon’un abuhava şartları ve nem sebebiyle ahşap bir yapı uzun ömürlü olmayacaktı. Bu sebeple de doğrudan ahşap yapmayı seçim etmedik.
Bitirildiğinde bir beton görüntü olmayacak. Betonun üstü ahşap kaplanacak, natürel bir görümümü olacak. Bitirilmeyen bir görüntü üzerinden müzakere yapılıyor. Bir kadeh suda fırtına koparılıyor. Mübalağa Etildi. Tekerrür söylüyorum, beton bir görünüm olmayacak bittiğinde. Ahşap kaplanacak. İstediğimiz anda da kaldırabiliriz.
Kalıcı değil. Biz buradaki işgalleri kaldırırken büyük güçlüklerle ve mukavemetle karşılaştık. Bu alanın henüz bitirilmeyen ufak bir kesitini sürükleyip, sanki her tarafı betona gömmüşüz algısı yaratılmaya çalışılması azıcık da bu surattan diye düşünüyorum. Plaj imali ve sahil tertip etmesi beraber maliyeti takribî 12 milyon lira.”
Kaynak: www.sacitaslan.com
URL: https://www.sacitaslan.com/trabzonda-plaja-neden-beton-dokuldu-haberi-532204