Eylül 21, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Bugün Yürürlüğe Giren Market Genelgesi, Hangi Ürünlerin Satışını Yasaklıyor?

3 min read
Bugün Yürürlüğe Giren Market Genelgesi, Hangi Ürünlerin Satışını Yasaklıyor?

Bugün Yürürlüğe Giren Market Genelgesi, Hangi Ürünlerin Satışını Yasaklıyor?

Türkiye, 1 haftadır “bütün kapanma” ismi verilen ancak herkesin dışarıda olmaya devam ettiği acayip bir koronavirüsle gayret yarıyılına girdi. Bu yarıyılda minik esnaf kapanırken zincir marketler olduğu gibi çalışmaya devam ettiler. Sürece tepkiler kazançken İçişleri Bakanlığı, hizmet vermeye devam eden marketler için bir menetme getirdi. Bu menetmeye göre bütün kapanma yarıyılında çalışan marketler, sadece temel lüzum ürünlerini satacaktı. 

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar, yurttaşların da marketlerin de kafasını karıştırmıştı. Çünkü temel lüzum, herkese göre değişen bir şeydi. Ancak bu mevzuda rastgele bir tertip etme olmadı. İçişleri Bakanlığı’nın marketlerle alakalı genelgesi, bugün haysiyetiyle olduğu gibi yürürlüğe girdi. Peki bu genelgeye göre hangi ürünlerin satışı menedildi?

Suale tersten gitmek, çözüme yanaşmamızı sağlıyor

Tam kapanma

İçişleri Bakanlığı’nın market genelgesinde yer alan maddeler şu biçimde;

Marketlerde zincir ve süper marketler dahil yurttaşların lüzumlu temel lüzumları kapsamındaki ürünlerin dışında rastgele bir ürün satışına izin verilmeyecek. 7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren marketlerde zincir ve süper marketler dahil temel yiyecek ve paklik ürünlerinin yanı gizeme yalnızca hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç satılabilecek. Daha evvel getirilen içkili ürün satışı kısıtlamasının yanı gizeme marketlerde zincir ve süper marketler dahil elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, konut tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, nalbur, züccaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek. Bu temeller yönünde Umumi Hıfzıssıhha Yasasının 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca Şehir/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Heyetleri kararları çabuklukla alınacak. Başta zabıta görevlileri ve kolluk güçleri olmak üzere teftiş takımlarınca bu hususa ait bildiriler ve hakimiyetler beceriksizsiz yerine getirilecek. Uygulamada rastgele bir aksaklığa alan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak.

Buna göre, hangi ürünlerin satışının yasak olduğundan ziyade hangi ürünlerin satışının özgür olduğunu anlarsak, bugün haysiyetiyle markete gittiğimizde hangi ürünü satın alıp hangisini satın alamayacağımızı daha iyi kavrayabiliriz. Bu bağlamda yurttaşlar, bugün haysiyetiyle temel yiyecek ve paklik ürünlerini satın alabilecekler. Öte yandan hayvanlar için mama ve yemler ile parfümeri ve makyaj malzemeleri haricindeki kozmetik ürünleri de satın alınabilecek. Bunlar dışında rastgele bir ürünü satın almak, 17 Mayıs saat 05:00’e kadar muhtemel olmayacak.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/market-genelgesi-hangi-urunlerin-satisini-yasakliyor-h109597.html

Bir yanıt yazın