Eylül 21, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Derbide Sık Sık Görmeyi Beklediğimiz VAR Teknolojisi Nedir, Nasıl Çalışır?

3 min read
Derbide Sık Sık Görmeyi Beklediğimiz VAR Teknolojisi Nedir, Nasıl Çalışır?

Derbide Sık Sık Görmeyi Beklediğimiz VAR Teknolojisi Nedir, Nasıl Çalışır?

Türk futbolunda çok uzun zamandır hakemler de en az futbolcular kadar, hatta zaman zaman daha çok tartışılır. Teknolojinin ilerlemesi ile beraber hakemlere karar vermede destekçi olacak teknolojiler gelse de, bu teknolojiler daha çok müzakere çıkarıyor. Bugün hakikatleşecek Fenerbahçe – Galatasaray derbisi dolasıyla da bu teknolojinin aşırısıyla konuşulacağı düşünülüyor.

İlk olarak 2016 senesinde gördüğümüz VAR, 2017 senesinde FIFA Konfederasyonlar Kupası’nda kullanıldı. Sonrasında da ligimizde de sık sık devreye sokulan bir uygulama haline geldi. Bu uygulamayı sevmeyenler de oldu.

VAR sistemi hangi maçlarda ve ne zaman uygulanır?

var

2018-2019 Sezonu’ndan itibaren Süper Toto Süper Lig, TFF Süper Kupa, Ziraat Türkiye Kupası çeyrek finali ve sonrası, Spor Toto 1. Lig Play-Off yarışmaları için VAR uygulamasının kullanılması kararı alınmıştı. Mevzuyla alakalı olarak TFF’nin hazırladığı bir de kitapçık vardı. 

VAR’ın emeli bu kitapçıklarda “Asgari müdahale-maksimum fayda” olarak belirtilmişti. Başka Bir Deyişle her karar VAR’a gitmez, gol ve kırmızı kart gibi reyin üzerinde ehemmiyetli tesiri olan pozisyonlar VAR’a gider. Ayrıca VAR bir pozisyonu incelerken sadece son harekete bakmaz, sürecin başlangıcından itibaren inceler. Neticeyi gol olan bir saldırı, faul olan bir pozisyonla başladıysa gol sayılmayabilir.

Genel olarak buradaki karar verme prensibi, hakemin kararını değerlendirme üzerinedir. Bu da “Karar doğru mu?” diye bakarak değil, “Karar aşikar bir biçimde yanlış mı?” biçiminde yapılır. Gidişatın aşikar olmadığı pozisyonlarda takdir hakkı hakeme aittir.

VAR kararı kesin midir?

var

VAR kararları kesin değildir. Son karar hakeme aittir. Ayrıca VAR görevlileri hakemi çağıramaz, tahlil teklifinde bulunabilir. Hakem de bu vakayı izlemek için kendi seçimine göre VAR’a gider.

VAR kararı için hakemin üstünde bir vakit kısıtlaması da bulunmaz. Pozisyonu istediği açılardan, istediği süratte ve istediği tekerrürde izleyebilir. Önemli olan hakemin bu pozisyonun sonunda doğru karar vermesidir.

VAR hakemleri maçı nasıl takip eder?

dünya kupası var

VAR hakemleri maçı, VOR odası olarak adlandırılan odada TV ekranlarından izler. Maçın seyrine tesir eden her ehemmiyetli karar otomatik olarak buradaki görevliler tarafından araştırılır. Yapılan hakimiyet sonrasında aşikar yanlış bir karar yoksa hakeme bir şey söylenmez. Bir hadisenin araştırılması gerekiyorsa hakeme hemen bilgi verilir. 

Hakemin VAR analizi istemesi gidişatında reyin durur, durduktan sonra hakem işaretiyle VAR analizi yapacağını gösterir. Tahlil sırasında reyin başlatılmaz, oyuncular VAR’ı göremez. Hakem karar verdikten sonra reyin doğru biçimde yine başlatılır. 

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/derbide-sik-sik-gormemiz-beklenen-var-nedir-h105969.html

Bir yanıt yazın