Eylül 21, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Çin’in Kontrolden Çıkan Roketi Hint Okyanusu’na Düştü

2 min read
Çin’in Kontrolden Çıkan Roketi Hint Okyanusu’na Düştü

Çin’in Kontrolden Çıkan Roketi Hint Okyanusu’na Düştü

Çin, kendi uzay istasyonunu kurma tasarıları kapsamında 29 Nisan günü istasyonun ana modülünü taşıyan 22 ton ağırlığındaki Long March 5B roketini fırlatmıştı. Fakat roketin hakimiyeti fırlatmanın ardından kaybedilmiş ve roket, Dünya’nın etrafında saatte 25 bin kmyi aşkın süratle gezmeye başlamıştı.

8 – 10 mayıs tarihleri arasında atmosfere girmesi ve yeryüzüne çakılması beklenen roket, bütün de beklendiği zaman aralığında, bu sabah Dünya’ya düştü. Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Büroyu, yaptığı açıklamada roketin Çin saatiyle 10.24’te TSİ 05.24 Maldivler yakınlarına düştüğü belirtildi. Roketin konumunu anlık olarak takip edebildiğiniz internet sitesine göre roket, 7 saat evvel atmosfere giriş yaptı.

Roket görevini bitirdi ama geri dönemedi:

long march 5b

Çin’in uzayda kendi istasyonunu oluşturmasının esaslarını atmakla yükümlendirilen Long March 5B roketi, istasyonun ilk parçası ve çekirdek modülü Tienhı’yı zaferle uzaya taşıdı. Modül, roketten ufalayarak tasarlanan yörüngesine oturdu. Fakat görevde roketin ana gövdesinin de Dünya’da evvelden tasarlanan bir noktaya inmesi gerekiyordu.

Roketin hakimiyetten çıkmasıyla beraber dünya, roketin nereye düşebileceği mevzusunda çalışmalara başladı. Amerika Birleşik Devletleri Korunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada roketin bu sabah Türkmenistan’da bir çöle düşebileceğini belirtmişti. Roket, varsayımlara yakın sayılabilecek bir konuma, Hint Ummanı’na düştü. Roketin düşebileceği bölgeler arasında Türkiye’den bazı şehirler de yer alıyordu.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/cin-roket-hint-okyanusu-dustu-h109654.html

Bir yanıt yazın