Eylül 21, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

‘Kalk Artık Bilgisayarın Başından’ Diyenlere İnat: Oyun Oynamak Sebep İçin 5 Bilimsel Sebep

7 min read
'Kalk Artık Bilgisayarın Başından' Diyenlere İnat: Oyun Oynamak Sebep İçin 5 Bilimsel Sebep

'Kalk Artık Bilgisayarın Başından' Diyenlere İnat: Oyun Oynamak Sebep İçin 5 Bilimsel Sebep

Çoğu insan bilimsel bir delile katlanmadan bilgisayar oyunlarının zekasal ve vücutsal meselelere yol açtığını düşünmeye devam ederken, öteki yandan bilim insanları oyunların insanlar üzerindeki tesiri üzerine araştırmalar yapıyor.

Bazılarını donakaltacak, bazılarına ise “Ben demiştim!” dedirtecek araştırma neticelerini bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. İşte sizler için derlediğimiz, reyin oynamanızı ve eTail.com.tr’yi ziyaret etmenizi manalı kılacak 5 nedeni derledik.

Oyunlar, klrar verme yetinizi geliştirir:

pawn of dead

Anekdot: Görsel Türk geliştiricilerin Pawn of the Dead adlı satranç oyunundan.

Rochester Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, oyunların karar verme hünerimizi nasıl etkilediğine dair bizlere ehemmiyetli fikirler verdi. Hareket eden görselleri takip etmemizi gerektiren bir aksiyon oyununun, duyusal bilgileri idrak etme ve doğru karar verme mekanizmalarına bereketi olup olmadığına dair yapılan bu araştırmada, daha evvel reyin deneyimi olmayan, genç erişkinlerden oluşan ilk gruba, 50 saat süresince bir aksiyon oyunu oynatıldı. Aynı yaşlardaki ikinci gruba ise yavaş ilerleyen bir strateji oyunu oynatıldı.

Netice olarak aksiyon oyunu oynayan grubun, oyundaki süratli görseller ve anlık büyüyen vakaların getirdiği duyusal bilgileri inceleme ederek daha doğru kararlar verdiği ortaya çıktı. Araştırmayı yapan bilim insanları, tezlerini bir adım ileri taşıyarak Call of Duty, Counter Strike gibi FPS oyunlarının beynin alt seviye algısal işlevlerini ehemmiyetli miktarda geliştirdiğini dile getirdi. Kaynak

Oyunlar, sanılanın aksine görme duyunuzu geliştirir:

pubg

Player Unknown Şöhret-ı öteki PUBG

Reyin severlerin neredeyse tamamı, ufaklıklarında en az bir kere ebeveynlerinin “kalk artık bilgisayarın başından, gözlerin bozulacak” biçimindeki serzenişlerine tanık olmuştur. Evet, ekrana baktığımızda daha az göz kırptığımız için ebeveynlerimiz belki haklı olabilirler. Daha az göz kırptığımız gidişatlarda göz kuruluğu yaşayabilir, gözlerimiz banalden fazla yorulabilir.

Ancak yeniden Rochester Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, FPS oyunları oynayan bireylerin, daha yavaş oyunlar oynayanlara mukayeseyle görme marifetinin daha gelişmiş olduğu ortaya çıktı. Araştırmanın başındaki Daphne Bavelier, Kontrast Hassasiyet İşlevi ismi verilen, renkli bir arka tasarıda grinin tonları arasındaki farkı daha iyi ayırt edebilme marifetinin, FPS oyuncularında daha çok büyüdüğünü açıkladı.

Oyunlar, asosyal olmanızı yasaklayabilir

valorant

Son yarıyılların popüler oyunu Valorant’tan bir görsel

Reyin oynayanlara müteveccih en üzücü önyargılardan biri de onların asosyal olduğunun zannedilmesidir. Odasından çıkmadan günlerce bilgisayar veya konsol başında zaman geçiren oyuncuların var olması, oyuncuların tamamının asosyal olduğu anlamına gelmiyor.

İngiltere ve Kanada’daki iki değişik kuruluşun yaptığı araştırmada, asosyallik bulgularının oyuncular arasında ne kadar yaygın olduğu incelendi. Birbirinden bağımsız yürütülen her iki araştırmada da oyuncuların sanılanın aksine günlük sosyal etkinliklere katıldığı, hatta sosyal etraflarda en konuşkan ve dost canlısı bireyler olduğu gözlemlendi. Ayrıca oyuncuların, hoşlandıkları ortak oyunlar takviyesiyle, reyin oynamayanlara göre aralarında daha güçlü ilişkiler kurduğu tanımlandı. Kaynak

Oyunlar, bilme marifetinizi geliştirir

starcraft

Bilimsel olarak ispatlandı: Starcraft eşi oyunlar aklı çoğaldırıyor

Oyunların derslerde makûs anekdotlar alınmasına neden olduğu biçimindeki ortak görüşe rağmen, İngiltere’de yapılan bir araştırma, bazı video oyunlarının beyin elastikliğini çoğaldırabileceğini ortaya çıkardı. London College Üniversitesi ve Queen Mary Üniversitesi’nde ortak yürütülen çalışmada, 72 gönüllü, altı ila sekiz haftalık yarıyılda, 40 saatliğine Starcraft ve The Sims oyunlarını oynadı.

Yavaş ilerleyen bir simülasyon oyunu olan The Sims’i oynayan gönüllülere rağmen süratli ilerleyen, reel zamanlı bir strateji oyunu olan Starcraft oyuncularının, reyin müddetince öğrenişsel elastikliklerinin daha çok çoğalış gösterdiği, reyin müddetince daha çok bilgi elde ederek bunları kullandığı ortaya çıktı.

Yavaş ilerleyen oyunlar aynı bereketi göstermese de devamlı tasarılama ve ileriyi düşünme hüneri gerektiren oyunların bizi eğlendirirken, daha süratli bilen fertler haline getirmesi gerçekten hoş bir haber! Kaynak, Kaynak

Reyin oynamak el-göz koordinasyonunu geliştiriyor

flight simulator

Bu fotoğrafın bir oyundan alındığını kim iddia edebilir ki!

Profesyonel yaşamımızda bazı işler, vasati bir insandan daha iyi el-göz koordinasyonuna sahip olmamızı gerektirebiliyor. Misalin cerrahlar, bir işlemi zaferle bitirmek için senelerce gördükleri tıp eğitiminin yanı gizeme, güçlü el-göz koordinasyon becerilerine de gereksinim dinliyorlar. Bu sebeple bir hayli zaferli cerrah, eğitim ve pratik yapma emeliyle sanal operasyon işlemler hakikatleştiriyorlar.

Hazır sanal operasyon demişken, sizleri Texas Medical Branch Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya davet edelim. Araştırmada lise talebeleri, üniversite talebeleri ve tıp asistanlarından oluşan bir grubun, sanal etrafta işlem operasyon yapmaları sağlanmış. Hangi grubun daha zaferli olduğunu varsayım edebilir misiniz? Biz söyleyelim: lise talebeleri. Kaynak

Neden mi? Zira lise talebeleri günde en az iki saat bilgisayar oyunu oynarken, araştırmaya dahil edilen tıp asistanları oyunlara hiç zaman bulamadığını belirtimiş. Yeniden de bu araştırmanın oyunların el-göz koordinasyonu üzerine yapıldığını belirtip, tıp asistanlarının reel bir operasyonda değişiklerine göre tabi ki daha zaferli olacağını belirtelim.

Öte yandan araba ehliyetini Gran Turismo’ya, uçuş ehliyetini Flight Simulator’a borçlu olan bir hayli şahıs, reel yaşamdaki refleks, yetenek ve özgüveni oyunlar sayesinde elde ediyorlar.

Oyunlar, Reyin İçi Mahsuller ve Hediye Kartları İçin En Emin Adres: eTail.com.tr

Sizlere bir hayli bilimsel araştırmanın neticesinde oyunların hangi mevzularda verimli olabileceğini, konutta ebeveynlerinize, kafelerde dostlarınıza hangi bilimsel argümanları sunabileceğinizi listemizde aktardık. “Peki oyunları nereden alacağız?” diye sorduğunuzu dinler gibiyiz. Reyin satın almak için aradığınız uygun maliyetler, deneyim ve tehlikesiz alışveriş, sponsorumuz eTail.com.tr’de! 

Neden eTail.com.tr?

etail.com.tr

Zira eTail.com.tr, en yeni oyunları en uygun maliyetle bulabileceğiniz yerli bir e-ticaret platformu. Zira eforunu beynelmilel reyin dağıtımında senelerdir deneyimiyle öne çıkan Deniz Bilişim Hizmetleri’nden alıyor. Zira suratlarca değişik oyunu, suratlarca hediye kartını, reyin içi mahsulleri Epin ve çok daha aşırısını tek bir platformda buluşturuyor. Uygun maliyetlerle dijital mahsulleri satın almak için hemen eTail.com.tr’yi ziyaret edin. 

1 milyar doları aşan ihracatı, 36 milyonu aşkın oyuncusuyla Türkiye’nin en büyük sektörlerinden biri olmaya aday reyin sektöründe, reyin ve dijital mahsullerin tek tıkla satın alınabileceği doğru adres olan eTail.com.tr’de SSL ve 3D Secure ihtiyatlarıyla güvenle alışveriş yapabilir, reyin oynamak için kendinize yeni nedenler üretebilirsiniz!

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/kalk-artik-bilgisayarin-basindan-diyenlere-inat-oyun-oynamak-sebep-icin-5-bilimsel-sebep-h109761.html

Bir yanıt yazın