Eylül 21, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Predestination Gibi Beyin Yakan Zaman Paradokslarını Konu Alan 10 Film Tavsiyesi

6 min read
Predestination Gibi Beyin Yakan Zaman Paradokslarını Konu Alan 10 Film Tavsiyesi

Predestination Gibi Beyin Yakan Zaman Paradokslarını Konu Alan 10 Film Tavsiyesi

Zaman paradoksları, bilim kurgu filmleri için her zaman alaka çekici bir mevzu olmuştur. Zamanda yolculuk temasının ortaya çıkardığı paradoksları çözmeye çalışmak, izleyiciler için her zaman oldukça cümbüşlü ve coşkulu bir unsur. 

Predestination, Günümüze kadar yapılmış en yaratıcı ve en kafa karıştırıcı filmlerden biri. İzlemeden evvel netlikle hiçbir şey öğrenmemeniz gereken bu filmde, Ethan Hawke, hem geçmişe hem de geleceğe gidebilen bir zaman casusunu oynuyor. Zamanda yolculuk kavramını ahlaki açılardan da ele alan Predestination, zaman paradokslarını beğenenler için biçilmiş kaftan.

İnsanların sıradan olarak oluşturduğu seviyesel zaman çizelgesinin tamamen değişmesi, izleyicinin kafasını her zaman karıştırıyor. Bu kafa karmaşıklığı üzerine yapılmış bir hayli film var. Biz de kuantum problemleri çözmeye çalışmanızı sağlayacak bu kafa karıştırıcı zaman paradoksu filmlerini sizler için listeledik.

Predestination gibi zaman paradokslarını anlatan film önerileri:

Pandorum Primer Triangle Time Crimes Looper Source Code Arrival Edge of Tomorrow 12 Monkeys Donnie Darko

Yokluğun ortasında bir adam: Pandorum

Çıkış tarihi: 2009 IMDb puanı: 6,7 Rejisör: Christian Alvart Oyuncular: Dennis Quaid, Ben Foster, Sırça Gigandet

Kıymeti asla bilinmez bir film olan Pandorum, nerede olduğunu ve neden orada olduğunu öğrenmeyen Bower adlı kişiliğin bir uzay gemisinde uyanmasını anlatıyor. Ana kişiliğimize bu yolculuğunda, Payton rolünde Dennis Quaid eşlik ediyor. Her ne kadar arttaki bilim kuşkulu olsa da, Pandorum, mahlukatlarla, fobilerle ve sürprizlerle dolu.

Düşük bütçesi ile bir kült Primer

Çıkış tarihi: 2004 IMDb puanı: 6,9 Rejisör: Shane Carruth Oyuncular: Shane Carruth, David Sullivan, Casey Gooden

Düşük bütçeli bir sıradan olan Primer, korkutucu derece inandırıcı bir zaman yolculuğunu yaratıcı bir yaklaşımla anlatıyor. Zaman döngüsündeki bir yanılgıdan faydalanarak öğeleri zamanda geriye götürmenin bir yolunu bulan Abe ve Aaron adlı iki mühendisi anlatan Primer, oldukça manalı bir film. Zaman yolculuğunun ve neticelerinin derinlemesine anlatıldığı bir film seyretmek istiyorsanız, Primer bütün size göre.

Perili bir gemide geçen Triangle

Çıkış tarihi: 2009 IMDb puanı: 6,9 Rejisör: Christopher Smith Oyuncular: Melissa George, Joshua McIvor, Jack Taylor

Her ne kadar şimdiye kadar çıkmış en iyi film olmasa da, paradoks merkezli bir biçimde vakaları gayet manalı bir biçimde işleyen Triangle, zamanda yolculuk mevzusunu en iyi işleyen filmlerden. Açıklayamadıkları bir ürkütücü paradoksun içinde kalan bir grup insanın anlatıldığı Triangle, yat gezisine çıkan bu insanların başına gelen vakaları anlatıyor.

Bir İspanyol filmi: Time Crimes

Çıkış tarihi: 2007 IMDb puanı: 7,2 Rejisör: Nacho Vigalondo Oyuncular: Karra Elejalde, Candela Fernández, Bárbara Goenaga

2007 üretimi Time Crimes, 21. asrın en yaratıcı, alaka çekici ve cümbüşlü filmlerinden biri. Bir İspanyol üretimi olan filmde, suratı sargıyla kapatılmış vahim bir adamın bir bayana saldırdığını ve ardından görünmekten kaçmak için bir zaman aygıtında saklanmak zorunda kalan Hector’u izliyoruz. Her ne kadar mevzu kolay görünse de, Time Crimes, zaman yolculuğunun karanlık ancak neşeli bir tahlili.

Mafyalı zaman yolculuğu için Looper

Çıkış tarihi: 2012 IMDb puanı: 7,4 Rejisör: Rian Johnson Oyuncular: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt

Looper, kısa vakitte seyirciye sunduğu gerilim ve mevzusunun eşsizliği ile bir kült haline geldi. Film mafya, cinayet ve kovalamalar ile doluyken aynı zamanda, zamanda yolculuğu da mevzu alıyor. Listedeki her filmde olduğu gibi Looper’da da zamanda yolculuk paradoksu seyircilerin usunu karıştırıyor.

Tek bir mekanda geçen: Source Code

Çıkış tarihi: 2011 IMDb puanı: 7,5 Rejisör: Duncan Jones Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga

Source Code’da, listemizde yer alan Donnie Darko’nun başrolü Jake Gyllenhall tekerrür karşımıza çıkıyor. Hünerli oyuncu bu sefer bir terörist atağı yasaklamak için aynı sekiz dakikayı tekerrür tekerrür yaşamak zorunda kalan genç bir adamı canlandırıyor. Film hakkında ne kadar az şey öğrenirseniz, filmden alacağınız zevk o kadar yüksek olacağından dolayı Souce Code hakkında başka bir şey söylemiyoruz.

Zaman yolculuğuna çok değişik bir soluk getiren Arrival

Çıkış tarihi: 2016 IMDb puanı: 7,9 Rejisör: Denis Villeneuve Oyuncular: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker

Uzaylı istilası kavramına çok değişik bir pencereden bakan Arrival, zamanı kendine özgü kullanıyor. Fiziksel rastgele bir zaman yolculuğu kapsamayan bu film, çok derin bir öyküye sahip. Zaman yolculuğu ve paradoks fikirlerini çok değişik bir perspektiften ele alan Arrival, son on senenin en iyi bilim kurgu filmleri arasında yer alıyor.

Harika kurgusuyla Edge of Tomorrow

Çıkış tarihi: 2014 IMDb puanı: 7,9 Rejisör: Doug Liman Oyuncular: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton

Japon romanı All You Need Is Kill’den uyarlanan Doug Liman’nın Edge of Tomorrow’u, esasta Groundhog Day konseptini alıyor. Edge of Tomorrow’da, Tom Cruise’un canlandırdığı ana şahsiyetimiz, ezici bir uzaylı ırkıyla savaşıyor. Yalnızca zaman paradoksu değil aynı zamanda coşkulu aksiyon sahneleriyle de öne çıkan filmin kurgusu ise harika.

Zaman paradoksunun liderlerinden: 12 Monkeys

Çıkış tarihi: 1995 IMDb puanı: 8,0 Rejisör: Terry Gilliam Oyuncular: Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt

Kıyamet sonrası bir zamanda geçen 12 Monkeys, Philadelphia’da bir yeraltı cezaevinde yaşayan mahkum James Cole’u anlatıyor. Ölümcül bir virüs salgınını durdurmak için zamanda geri dönen Cole’un, yolculuk sırasında güveneceği insanları iyi seçmesi gerekiyor. Vizyon sahibi rejisör Terry Gilliam imzalı bu film, izleyicisi için mucizevi distopik manzaralar yaratıyor. Her ne kadar mevzusu açısından bir ödün olmasa da, izleyiciyi duygusal olarak da etkiliyor.

Paradokslara gotik bir bakış açısı: Donnie Darko

Çıkış tarihi: 2001 IMDb puanı: 8,0 Rejisör: Richard Kelly Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Mary McDonnell

Donnie Darko, atmosferi açısından şu ana kadar yapılmış tüm filmlerden dağılıyor. Ürkütücü bir tavşan kostümü giyen bir adamın, Donnie’yi dünyanın sonu hakkında uyardığı ve geri sayım saydığı bu film, oldukça gotik bir atmosfere sahip. Filmin mevzusu ve işlenişi dışında, filmde kullanılan müzikler de seyirciyi filme sürüklüyor.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/predestination-benzeri-filmler-h109709.html

Bir yanıt yazın