Eylül 20, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

MKV Formatlı Videoları Düzenleyebileceğiniz MKVToolNix Nedir, Nasıl Kullanılır?

7 min read
MKV Formatlı Videoları Düzenleyebileceğiniz MKVToolNix Nedir, Nasıl Kullanılır?

MKV Formatlı Videoları Düzenleyebileceğiniz MKVToolNix Nedir, Nasıl Kullanılır?

AVI, MP4, WMV ve eşi video dosya formatlarına hepimiz bilindiğiz ve bu dosya formatları üzerinde tertip etme yapmak için zorunlu taşıtları az çok öğreniyoruz. Ancak son zamanlarda bu görece daha önceki formatlar yerine MKV adlı yeni bir video dosya formatını sık sık görür olduk. Bildiğimiz formatlara göre çok daha içerici olan ve bu sebeple geleceğin formatı olarak görülen MKV, MKVToolNix taşıt seti ile tertip edilebiliyor.

MKVToolNix taşıt seti reelinde uzun zamandır kullanımda ancak MKV dosya formatının yaygınlaşması ile ismini çok daha sık dinlemeye başladık. Dijital izleme platformlarının yaygınlaşması ile beraber video indirme ve tertip etme gibi harekâtların standart kullanıcı için çok da zorunlu görülmediği bugünlerde, MKV dosya formatı ve MKVToolNix taşıt seti reelinde her şeyin o kadar süratli ve geri dönülmez biçimde değişmediğini hepimize gösteriyor.

mkv, MKVToolNix

MKV nedir?

Matroska, kısaca MKV; bir video dosya formatıdır. AVI, MP4, WMV ve eşi video dosya formatlarından değişik ise çok daha içerici olmasıdır. Bunun anlamı; tek bir MKV dosyasının içinde video ile beraber birden çok ses dosyası ve altyazı dosyası gizleyebiliyor olmanızdır. 

Daha net bir misal vermek gerekirse; indirdiğiniz bir film MKV formatındaysa aynı dosyanın içinde onlarca değişik dilde dublajı kapsayan ses dosyası ve onlarca değişik dilde altyazı kapsayan metin dosyası ilave ederek tek bir dosya olarak gizleyebilirsiniz.

mkv, MKVToolNix

MKVToolNix nedir?

Geleceğin içerici video dosya formatı MKV, hoş. Peki, nasıl tertip edilecek? Bu noktada devreye, 3 değişik tertip etme vasıtayı sunan MKVToolNix taşıt seti giriyor. MKVToolNix seti; mkvinfo, mkvextract, mkvmerge olmak üzere 3 taşıt kapsıyor. mkvmerge vasıtayı yakında bu setten kaldırılarak ana taşıt üzerinden tertip etmelerin hakikatleştirilmesi sağlanacak.

MKVToolNix taşıt setindeki mkvinfo vasıtayı, MKV dosya formatı hakkında bilgi veriyor; mkvextract ya da MKVToolNix GUI vasıtayı, MKV dosyalarını dağılma ve tertip etme harekâtlarını yapmanızı sağlıyor; mkvmerge vasıtayı ise yeni MKV dosyaları oluşturmanızı ve video dosya formatı değiştirme operasyonları yapmanızı sağlıyor. Gördüğünüz gibi MKVToolNix, sağlam bir takımdan oluşuyor.

MKVToolNix nasıl kullanılır?

mkv, MKVToolNix

MKVToolNix taşıt setini buradan indirebilirsiniz. Taşıt seti Windows, Linux ve macOS işletim sistemlerinde fiyatsız olarak kullanılabiliyor. İşletim sisteminize en uygun yükleme dosyasını indirdikten sonra yükleme illüzyonistinin direktiflerini izleyerek kolayca MKVToolNix taşıt setini kurulumuna reelleştirebilirsiniz.

mkvinfo vasıtasını çalıştırdığınız zaman MKV dosya formatı ve MKVToolNix taşıt seti hakkında bir bilgilendirme sistemi ile karşılaşacaksınız. Taşıtın arayüzü İngilizce ve pek çok teknik terimle dolu. Bu sebeple mevzuya alakanız yoksa azıcık kafa karıştırıcı olabilir ancak araştırmaktan hasar gelmez. 

mkvmerge vasıtasını çalıştırdığınız zaman yakın zamanda kaldırılacağına ve ana taşıt olan mkvextract ya da MKVToolNix GUI olarak da geçen vasıtaya entegre edileceğine dair bir bilgilendirme metni ile karşılaşacaksınız. 

mkvextract ya da MKVToolNix GUI olarak da geçen taşıt ise bütün olarak istediklerinizi yapmanızı sağlıyor. Bu ana vasıtayı çalıştırdığınız zaman en boy oranı, çözünürlük, kırpma gibi pek çok temel video tertip etme harekâtını gerçekleştirebilirsiniz. Videolara altyazı ve ses dosyası ekleme operasyonunu da yeniden bu taşıt üzerinden yapabilirsiniz. mkvextract vasıtayı üzerinden daha önceki DVD formatına sahip videoları tertip etmeniz de muhtemel. 

Genel olarak MKVToolNix:

mkv, MKVToolNix

MKVToolNix taşıt setini kullanan bireylerin taşıt seti hakkında yaptıkları yorumlarda en sık bahsedilen mevzu, vasıtaların operasyon sürati. Özellikle değişik dosya formatlarını MKV dosya formatına dönüştürmek ya da yeni bir MKV dosyası çıkarmak gözle görülür bir süratle asıllaşıyor. Birden çok altyazı ve ses dosyası ilave edildiği zaman operasyon azıcık yavaşlayabiliyor ama bu görmezden gelinebilecek bir yavaşlama. 

MKVToolNix taşıt setinin negatif yanı ise azıcık karışık olması. Şayet daha evvel bu cins video tertip etme ve dönüştürme yazılımları kullandıysanız işiniz azıcık daha kolay olabilir. Ancak ilk defa video tertip etme harekâtı yapacaksınız MKVToolNix arayüzü azıcık karışık görünecektir. mkvinfo vasıtasını araştırarak ve azıcık sınama – yanılma yaparak kısa vakit içinde arayüze alışabilirsiniz.

Negatif istikametleri olsa da, ki hangi yazılımın yok, MKVToolNix taşıt seti; tek bir özel video dosya formatı üzerinde çalıştırılmak üzere geliştirilen zaferli taşıtlardan oluşuyor. Tek bir dosya formatına özel geliştirilmiş olması onu daha kararlı ve süratli yapıyor. Taşıtlar yakın zamanda tamamen birleşerek tek bir taşıt haline gelecektir. Karmaşık arayüz ise üstesinden gelinmeyecek bir mesele gibi görünmüyor. 

MKV dosya formatı ve MKVToolNix taşıt setinin geleceği:

mkv, MKVToolNix

AVI, MP4, WMV ve eşi video dosya formatlarını uzun zamandır tanıyoruz ve bir biçimde nasıl tertip edebileceğimizi de öğreniyoruz. Ancak video kurgu uzmanlarını bir kenara koyarsak standart kullanıcının gereksinimi olan altyazı dosyaları ve ses dosyalarının, bu formatlarda harici olarak taşınıyor olması işleri hiç de kolaylaştırmıyor.

Dijital izleme platformları yaygınlaşıyor olsa da pek çok kullanıcı hala torrent ya da değişik platformlar üzerinden dizi ve film indirmeyi seçim ediyor. Video dosyasını indir, altyazı dosyasını indir, ses dosyasını indir, bunları birleştir, eş zamanlı çalıştıracak yazılım bul derken saatler geçiyor.

MKV dosya formatı bu karmaşıklığın üstesinden kolayca gelebilir. Video içine defineli olan altyazı ya da sesten bahsetmiyoruz, video dosyasına harici olarak ilave edilenlerden bahsediyoruz. Tüm bu dosyalar MKVToolNix üzerinden birleştirilerek pak tek bir dosya olabilir ve yeniden bu taşıt seti kullanılarak üzerinde tüm farklılıklar kolayca reelleştirilebilir.

MKVToolNix taşıt seti, yaptığı işte oldukça zaferli. Tek bir dosya formatının uzmanı olduğu için oldukça kararlı ve süratli çalışıyor. Elbette geliştirilmesi gereken pek çok noktası olduğunu söylemeden geçmeyelim. Ancak MKV dosya formatının daha da yaygınlaşması ve MKVToolNix taşıt setini kullananların rakamının çoğalması ile beraber çok daha kullanıcı arkadaşı bir arayüz planlanmaması için hiçbir neden yok.

Geleceğin içerici video dosya formatı olarak görülen MKV dosyalarını tertip etmenizi sağlayan MKVToolNix nedir, ne işe verim, nasıl kullanılır gibi merak edilen sualleri cevapladık ve mevzu ile alakalı öğrenmeniz gereken ayrıntıları kavrattık. MKV dosya formatı ve MKVToolNix belki geleceği şekillendirmez ama en azından bugünü kolaştırdığı kesin. 

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/mkvtoolnix-nedir-h109683.html

Bir yanıt yazın