Eylül 21, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Türkiye’de Kripto Para Birimi ve Bitcoin Düzenlemeleri Ne Aşamada?

6 min read
Türkiye’de Kripto Para Birimi ve Bitcoin Düzenlemeleri Ne Aşamada?

Türkiye’de Kripto Para Birimi ve Bitcoin Düzenlemeleri Ne Aşamada?

Son yarıyılların en çok konuşulan yatırım vasıtalarından kripto paralar, ülkemizdeki yatırımcıların da iştahını kabartıyor. Yaşanan büyümeler, Türkiye’de kripto para ünitelerine giderek artan bir alakanın olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak hükümet yetkilileri tarafından yapılan son açıklamalar, kripto paralarla alakalı resmi bir tertip etmenin geleceğini gözler önüne serdi. Bu da haliyle, yatırımcı vatandaşları kaygı vermeye başladı. 2014 senesinden beri hizmet vermekte olan Türkiye’nin ilk kripto para haber kanallarından CoinTürk ise hazırladığı bir yazı ile sürecin nasıl bu noktaya geldiğini ve üzerinde çalışılan tertip etmelerin ne gidişatta olduğunu tüm ayrıntılarıyla anlattı. İşte o yazının ayrıntıları;

Son senelerde Türkiye’nin kripto para kullanımı mevzusunda tüm dünyada üst sıralarda yer aldığı muhtelif araştırma neticelerinde ortaya çıkmıştı. Dünya Ekonomik Forumu’nun World Economic Forum Şubat ayında paylaştığı bir anket neticesine göre Türkiye kripto para kullanımı mevzusunda Avrupa’da 1. ve dünyada 4. sırada yer alıyor.

CoinTürk

Ülkemizde kripto para ünitelerinin kullanımının çoğalması ile legal tertip etmeler ve ödentilendirme mevzuları da daha sık gündeme gelmeye başladı. Bu vaziyetin görmezden gelinemez bir hal alması ile de tertip edici müesseselerden arka arkaya haberler ve açıklamalar geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “Endişeliyiz” Açıklaması

1 Mart 2021 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı resmi bir basın duyuruyu ile kripto para ünitelerinin yakından takip edildiğinin ilk sinyallerini verdi. Bakanlık mevzuyla alakalı yaptığı açıklamalarda, “Kripto paralarla alakalı dünya genelinde oluşan endişeleri biz de paylaşıyoruz. Mevzuya ait büyümeler ve ülkemizdeki vaziyet Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede Bakan Destekçimiz başkanlığında; Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu, SPK ve alakalı değişik müesseselerle işbirliği halinde çalışmalar yürütülmektedir.” lafları kullanılmıştı.

Kripto para

Hakikatinde bu açıklamalar ilk etapta “bir ödentilendirme mi geliyor” suallerine yol açsa da bakanlığın açıklaması geçtiğimiz günlerde kripto paralar ile alakalı gelen yasakların sinyalini vermiş gibi görünüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamasından sonra bir açıklama da Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan geldi. Varank yaptığı açıklamalarda, kripto para ünitelerinin çok tehlikeli olduğunu ve bu alanı boş vazgeçmeyeceklerini dile getirmişti ve “Kripto paralar dolandırıcılığa çok müsait bir alan. Tehlike barındıran kripto para alanını başı boş vazgeçmeyeceğiz. Kripto paralar mevzusunda olumsuzdum ama bugün aktif olduklarını görüyoruz.” laflarını kullanmıştı.

Bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Varank’tan evvel yaptığı açıklamalarda, dijital paranın teknolojik ve meşru altyapısının oluşturulduğunu ifade ettiğini belirtmek gerekiyor. Buna ek olarak Ekonomi Reform Takvimine göre Türkiye Merkez Bankası dijital para ünitesinin altyapısının da 2021 seneyi sonuna kadar hazır olacağı ifade ediliyor.

Bitcoin

Kripto Paralar İle Alakalı İlk İdaremelik

CoinTürk isimli kripto para haber sitesinde de belirtildiği gibi 16 Nisan’da Türkiye’de kripto para üniteleri ile alakalı ilk legal adım atıldı ve kripto para üniteleri ilk kere Türkiye tarafından “kripto varlık” olarak tanındı. Her ne kadar idaremelik bazı yasaklamaları beraberinde getirse de Türkiye’de kripto para ünitelerinin tanınması doğrultusunda atılan çok ehemmiyetli bir adım olarak nitelendiriliyor. Peki, bu idaremelik ile Türk kripto para ekosisteminde neler değişti?

İlk olarak “Ödemelerde Kripto Varlıklarının Kullanılmamasına Dair İdaremelik” başlığını taşıyan belge ile ülkemizde kripto para ünitelerinin menedilmediğini ve Bitcoin’in yasadışı duyuru edilmediğini belirtmek gerekiyor. Ancak idaremelik ile beraber artık ülkemizde kripto para üniteleri ile alışveriş yapılması ve ödeme kuruluşlarının borsalar ile çalışması yasaklanmış oldu. Aşinayı gibi Bitcoin maliyeti ve kripto para maliyetleri oldukça volatil olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle de Bitcoin ve kripto para üniteleri karşılığında mülk ya da hizmet alım satımının yapılması tehlikeli olarak nitelendiriliyor. Dolayısıyla harcayıcının korunması için böyle bir adım atıldığı düşünülüyor.

Bitcoin

Buna ek olarak ülkemizde bazı dijital para ödeme kuruluşları hem yurtiçi hem yurtdışı kripto para borsalarına para transferinin yapılmasına ihtimal tanıyordu ve pek çok birey de bu hizmetten yararlanıyordu. Ancak 16 Nisan’da yayınlanan ve 30 Nisan itibari ile uygulanmaya başlayan idaremelik ile artık bu kuruluşların borsalar ile çalışması menedilmiş oldu. Türkiye’de artık kripto para borsalarına para transferi yapmak isteyen şahıslar bankalar aracılığı ile işlemlerine reelleştirebiliyor.

Bu idaremelik sonrasında ise Thodex ve Vebitcoin vakalarının yaşanması ile beraber Türkiye’de kripto para borsalarının tertip edilmesi gündeme geldi. Dolayısıyla hakikatinde korkulduğu gibi ilk ele alınan mevzu ödentilendirme değil borsaların tertip etmesi oldu. Bu noktada ülkemizde bulunan ve faaliyet gösteren bazı kripto para operasyon platformlarının zati halihazırda sanki tertip etmeler varmış gibi hareket ettiğini belirtmek gerekiyor.

CoinTürk

Yapılan son açıklamalara göre Türkiye’deki kripto para borsaları için Takasbank eşi müessesesel bir yapının oluşturulması ihtimali bulunuyor. Şayet böyle bir model uygulanırsa ülkemizdeki kripto para borsalarının kripto para gizleme ya da transfer etme yetkililerinin kısıtlanacağı ve merkezi bir otoriteye bağlanacağı ifade ediliyor.

Bunlara ek olarak Mali Kabahatleri Araştırma Heyeti Başkanlığı MASAK, kripto para borsaları için geçtiğimiz günlerde bir rehber yayınladı. 23 sayfalık rehberde kripto para borsalarının dikkat etmesi gereken vaziyetlerden ve kullanıcıların hangi gidişatlarda kabahat işlemiş sayılacağından bahsediliyor.

Bitcoin

Tüm bu adımlara bakıldığında, net bir şekilde Türkiye’de Bitcoin’in ya da kripto para ünitelerinin menedilmediği ifade edilebilir. Ancak ülkemizde uzun zamandır asıllaşması beklenen tertip edici adımların yasaklayıcı güzergahta atılmış olması Türk kripto para ekosistemini rahatsız etmiş gibi görünüyor.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/turkiye-de-kripto-para-birimi-ve-bitcoin-duzenlemeleri-ne-asamada-h109700.html

Bir yanıt yazın