Eylül 21, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Dünyanın En Çok Aşılanan Ülkesi Seyşeller’de COVID-19 Vakaları Neden Patlama Yaptı?

3 min read
Dünyanın En Çok Aşılanan Ülkesi Seyşeller'de COVID-19 Vakaları Neden Patlama Yaptı?

Dünyanın En Çok Aşılanan Ülkesi Seyşeller'de COVID-19 Vakaları Neden Patlama Yaptı?

Afrika’ya bağlı minik bir isme ülkesi olan Seyşeller, 128,98 doz ile her 100 bireyde en fazla koronavirüs aşısı yapılan ülkeler sıralamasında birinci sırada yer almasına ve popülasyonunun takribî yüzde 60’ını aşılayarak “sürü bağışıklığına erişme” yarışında tüm ülkeleri geride vazgeçmiş gidişatta olmasına karşın hadise rakamı mevzusunda pek çok iç açıcı gidişatta değil.

Bununla beraber Seyşeller, rekor aşılama oranına karşın salgını hakimiyet altına alabilmiş değil. İsme ülkesinde hadise rakamları öylesine süratli arkasıydı ki mekteplerin kapatılması, esnaf ve lokantalar için hudutlu çalışma saatleri açıklanması gibi bir dizi katı tedbiri yaşama geçirmek zorunda kalmış gidişatta.

seyşeller

Seyşeller’in açıklamış olduğu hadise rakamı, popülasyon ile oranlandığında günlük hadise rakamı yüzbinlerle ifade edilen Hindistan’dan dahi makûs gidişatta. Peki Seyşeller, zaferli kabul edilen tüm bu aşılama çalışmalarına karşın nasıl oldu da hadise rakamlarını düşürmeyi ya da sıfırlamayı muvaffak olamadı? Bu sualin cevabının kullanılan aşılarda olduğu hipotez ediliyor.

Seyşeller’in kullandığı koronavirüs aşılarının yüzde 60’ı ülkeye Birleşik Arap Emirlikleri tarafından affedilen Çinli Sinopharm işletmeyi tarafından üretilen aşılardı. Kalan yüzde 40’lık kısmı ise AstraZeneca tarafından geliştirilen ve Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretilen aşılar oluşturuyordu.

seyşeller aşılama

Açıklamalara göre her iki aşı da yüzde 80’in altında bir faalliğe sahip. Dolayısı ile Pfizer ve Moderna tarafından geliştirilen, yüzde 95 faalliğe sahip olan mRNA aşıları kadar güçlü bir koruma sağlamıyor. Yeniden de hükümet yetkililerinin açıklamalarına göre ülkedeki 1.068 COVID-19 hadisesinin yüzde 65’lik kısmını daha evvel aşı olmamış yada sadece ilk dozu olmuş bireyler oluşturduğundan doğrudan aşıları yargılamak doğru değil.

Pek çok uzmana göre COVID-19 aşıları, virüse karşı yüzde 100 koruma sağlamıyor. Ancak aşı olan bireyler hastalığı semptomları geçirmeden atlatıyor ve vefat tehlikeyi neredeyse 0’a düşüyor. Hakikatine bakacak olursak bu açıklamaların Seyşeller’e ait bilgilerle de anlaştığını söyleyebiliriz çünkü ülkede şu ana kadar koronavirüs kaynaklı sadece 28 vefat reelleşmiş gidişatta.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/seyseller-covid-19-vakalari-neden-patlama-yapti-h109703.html

Bir yanıt yazın