Eylül 21, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

2007’de Çıkmasına Rağmen Bugün Bile Tekrar Tekrar Oynadığımız 9 Oyun

7 min read
2007'de Çıkmasına Rağmen Bugün Bile Tekrar Tekrar Oynadığımız 9 Oyun

2007'de Çıkmasına Rağmen Bugün Bile Tekrar Tekrar Oynadığımız 9 Oyun

Reyin dünyası her sene yeni ve bir evvelki senenin üstüne katan bir biçimde geliştirilen üretimlerle bizleri içine sürüklemeye devam ediyor. Fakat dürüst olmak gerekirse günümüzde büyük işletmelerin her sene piyasaya sürdüğü oyunların en az biri, hali hazırda devam eden tek bir reyin serisinden oluyor. Misali Ubisoft, 2019 seneyi hariç tüm senelerde yeni bir Assassin’s Creed oyunuyla karşımıza çıkmıştı.

Fakat reyin dünyasında bir sene vardı ki bir hayli oyuncuya göre bu sene, oyunlar için bir devrimdi: 2007. Bu senede bahsettiğimiz Assassin’s Creed serisi dâhil olmak üzere günümüzde hali hazırda devam eden ya da bitmiş olmasına karşın kalplerdeki yerini kimsenin dolduramadığı serilerin temelini atmış, daha evvel tatmadığımız bir zevki bizlere sunmuştu. Bizler de usanmadan bugün dahi tekerrür tekerrür oynadığımız üretimlerin çıktığı 2007 senesine zaman makinesiyle bir dönelim dedik.

2007’ye gelmeden evvel temeller atılıyor:

2006 konsollar

Bir evvelki sene, 2006 seneyi, yeniden fazlasıyla hareketli bir seneydi. Bu senede Battlefield 2142, Bully, Tom Clancy’s Splinter Cell: Double Agent, Need for Speed: Carbon, Call of Duty 3, Gears of War, Just Cause, Hitman: Blood Money ve daha bir hayli sevilen üretim piyasaya sürülmüştü. Bu hoş sene, efsane bir senenin habercisiydi.

2006 seneyi, aynı zamanda tıpkı günümüzde yaşadığımız gibi reyin dünyasına ‘yeni nesil’ kavramı gelmişti. Sony ve Microsoft, Xbox 360 ve PlayStation 3 konsollarıyla sağlam rekabete girmişti. En önemlisi çok daha iyi ekipmanlarıyla bu reyin konsolları, konsollarda çok daha büyük ve zengin oyunlar görmemizi sağlayacaklardı.

2007 geldi, cümbüş dünyası reyin sektörünün baskınlığını hissetti:

2007 oyunları

Reyin dünyasına gelen yeni teknolojilerle beraber 2007 seneyi kapıya katlandı. Activision, Microsoft, Ubisoft, 2K Games ve bir hayli reyin devi, az sonra bahsedeceğimiz efsane serileri başlattı. 2007 seneyi, elde edilen sayılarla da reyin dünyasının geçirdiği evrimi bir sonraki sene gözler önüne serdi. Sene süresince 9,5 milyar dolarlık reyin satışı yapıldı. Sadece konsollara tüketilen paraysa 9,35 milyar dolardı.

Yarıyılın ESA Entertainment Software Association CEO’su ve Başkanı Michael D. Gallagher, video reyin endüstrisinin 2007 senesinde öbür tüm cümbüş endüstrilerine fark attığını açıkladı. Gallagher, oyunların ne kadar çok sattığını açıklamak için de şöyle bir betimleme kullandı: 

“Vasati olarak senenin her gününün her saniyesinde 9 reyin satıldı.”

Reyin dünyası, 2007’de bir evvelki seneye göre %28,4’lük bir sihrime elde etti. Film endüstrisinde bu sihrime oranı %1,8 olarak ölçüldü. Müzik endüstrisiyse aynı yarıyılda takribî %10’luk bir değer kaybetti.

Peki, 2007 senesinin bu kadar büyük bir galibiyet elde etmesini sağlayan, günümüzün temellerini atan o oyunlar ve dahası hangileriydi? Gelin, 2007’de çıkan, reyin dünyasının altın çağını yaşatan o oyunlara bir bakalım.

Bugünün reyin dünyasını yaratan 2007 çıkışlı oyunlar:

Günümüzün en büyük reyin serilerinden birisinin temeli atıldı: Assassin’s Creed:

assassins creed

2007’den bugüne kadar elde edilen 155 milyondan fazla satışın temel taşı. Ubisoft tarafından geliştirilen ve tüm platformlar için yayınlanan Assassin’s Creed, efsane bir hikâyesiyle efsane bir serinin fitilini yaktı. İlerleyen zamanlarda her sene yeni bir oyunla karşımıza çıktı. Fakat serinin ilk oyunu olan bu reyin, oyuncular tarafından her güzergahıyla sevilmedi. Reyin, hikâyesi muhteşem olsa da bu hikâyeyi kendini yineleyen görevler biçiminde bize aktarıyordu. Başka Bir Deyişle oynanışta pek de spektrum yoktu. 

Steampunk cinsinin en iyi misallerinden BioShock:

bioshock

Zamanın 2K Boston stüdyosu tarafından geliştirilen ve 2K Games tarafından yayınlanan BioShock, bir ütopyanın distopya haline geldiği sular altındaki bir dünyada geçiyor. Seri, üç ana oyunla 2013 senesinde sona ermiş olsa da ilerleyen senelerde Remastered olarak, başka bir deyişle günümüz grafiklerine kavuşturulmuş biçimde yine canlandırıldı. Seri, hali hazırda bir hayli sevene sahip.

Seneler sonra dahi bilgisayarları zorlayan Crysis:

crysis

Günümüzün “GTA V’i kaldırır mı?” sorusu, 2007 senesinde Crysis’le soruluyordu. Crytek’in grafik anlamında devrim yarattığı Crysis, hikâyesiyle de ilerleyen senelerde herkesi etkileyecek bir seri başlattı. Natürel reyin, bir haylimizin nanoteknolojiye dair gelecek hayalleri de kurmasını sağladı.

Bilim kurguyu RPG’yle harmanlayan muhteşem Mass Effect:

mass effect

Reyin dünyasında bilim kurgu oyunlarının yapı taşlarından biri olan Mass Effect, uzayda RPG oynamanıza, derin bir hikâyenin içinde yer almanıza imkân tanıyordu. Seri, 2010 senesindeki Mass Effect 2 ve 2012 senesindeki Mass Effect 3’le popüleritesini taçlandırdı. 2017’deki Andromeda’yla pek de iyi bir izlenim yaratmasa da seri, hali hazırda RPG severlerin uğrak noktalarından birisi.

Valve’ın beyninizi zorlayan oyunu Portal:

portal

Valve’ın 2007’de piyasaya sürdüğü “The Orange Box” koleksiyonu, beş reyin kapsıyordu. Bu oyunlardan birisiyse reyin dünyasına yeni bir oynanış mekaniği getiren Portal oldu. 2011 senesinde çıkan Portal 2’yle şimdilik sonlanan seri, hem tek oyunculu hem çok oyunculu seçeneklerinde beynimizi zorlayan ve esprimizi geliştiren, dostlar arasında kimin daha zeki ve pratik olduğunu tanımlayan bir tecrübe sundu.

Günümüzün en büyük üretimlerinden birinin temeli The Witcher:

the witcher

Son olarak Cyberpunk 2077’yle karşımıza çıkan CD Projekt Red, tüm kariyerini bu oyunla başlattı. 2015 senesinde çıkan The Witcher 3: Wild Hunt, işletmenin günümüzün en değerli reyin firmalarından birisi olmasını sağlarken The Witcher serisinin ilk oyunu, Rivia’lı Geralt’ı tanıdığımız ilk reyindi. Reyin, eleştirmenlerden de iyi reyler topladı.

PlayStation özel oyunlarının en özellerinden Uncharted:

uncharted

Naughty Dog tarafından geliştirilen ve Sony tarafından yayınlanan Uncharted, PlayStation özel oyunlarının en özellerinden biriydi. Bu oyunla beraber PS3, PS4, PS Vita ve mobil platformlara toplamda 9 reyin kazandırıldı. Serinin son oyunuyla 2016’da buluştuk. Toplamda 41 milyondan fazla satan bu seri, tarihin en galibiyetlileri arasına ismini yazdırdı.

Bir kere değil, 10 kere değil, 100 kere de değil, banal bir kere tamamladığımız Call of Duty 4: Çağdaş Warfare:

call of duty modern warfare

Geldik senenin en bomba ismine.. Eskiki Call of Duty oyunlarıyla kalitesini ve kendini ispatlayan Activision, bu kere kolları Infinity Ward’la beraber sıvadı. Infinity Ward’ın ortaya koyduğu reyinsa bir şaheser olarak tarihe geçti. Call of Duty’yi çağdaş dünyaya taşıyan bu reyin, ikinci ve üçüncü Çağdaş Warfare oyunlarının da çıkmasını sağladı. Ezbere bildiğiniz kısımları yeniden oynayasınız gelmedi mi?

Her biri birbirinden cümbüşlü 9 kişiliğiyle Team Fortress 2:

team fortress 2

Valve’ın hangi oyununun makûs olduğunu gördük ki? The Orange Box’tan çıkan bir öbür reyin olan Team Fortress 2, dokuz yeni sanal dost kazanmamızı sağladı. Oyundaki her bir şahsiyetle tamlaştık, birbirinden değişik reyin modlarında birlikte savaştık. TF2, günümüzde hali hazırda yüz binlerce oyuncusuyla oynanmaya devam ediyor.

Tüm bu oyunların yanı sıra 2007 senesinde Super Mario Galaxy, Half Life 2: Episode Two, Halo 3, God of War II ve daha bir hayli zaferli üretim piyasaya sürüldü. İşin özü, 2007 seneyi oyuncular için unutulmaz bir seneydi.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/oyun-dunyasi-altin-yili-2007-h109350.html

Bir yanıt yazın