Eylül 21, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Bilim İnsanları, İnsan Vücuduna Enjekte Edilebilen Dünyanın En Küçük Çipini Geliştirdi

3 min read
Bilim İnsanları, İnsan Vücuduna Enjekte Edilebilen Dünyanın En Küçük Çipini Geliştirdi

Bilim İnsanları, İnsan Vücuduna Enjekte Edilebilen Dünyanın En Küçük Çipini Geliştirdi

Koronavirüs pandemisinin patlak verdiği günden beri konuşulan sorunlardan bir tanesi de “mikroçip” mevzusuydu. Özellikle de komplo teorisyenlerinin bayıldığı soruna göre başta Bill Gates olmak üzere bazı kimseler, koronavirüs palavrayı altında üretilecek güya aşılarla insan bedenine mikroçipler enjekte edip, insanları istedikleri gibi idareyeceklerdi.

Mikroçip kuramına inanlar olduğu kadar inanmayanların rakamı da hiç az değildi. Ancak yaşanan son bir büyüme, komplo teorisyenlerinin kısmen de olsa haklı olduklarını gözler önüne serdi. Çünkü Columbia Üniversitesi bünyesinde çalışan uzmanlar, insan bedenine enjekte edilebilen bir mikroçip ürettiler. Beden sıcaklığını ölçmeye yarayan yonga, insan bedenine iğne ile sevk edilebiliyor.

İşte insan bedenine sevk edildiğinde beden sıcaklığını ölçmeye yarayan yonga

Vücuda gönderilen mikroçip

İnsan bedenine sevk edilebilen yongayı geliştiren takımın başında olan Ken Shepard, tamamen çalışan bir yonganın ebatlarının ne kadar küçültülebileceğini görmek için tüm hudutları zorladıklarını söylüyor. Bu cins yongaların tıbbi makine sektöründe devrim kalitesinde olduğunu söyleyen bilim insanı, planlanan yonganın başka hiçbir şeye gereksinim dinlemeyen elektronik devre olduğunu söylüyor. Peki bu yonganın ebatları ne kadar ve bütün olarak ne işe yarıyor?

Columbia Üniversitesi’nde reelleştirilen yonga, üryan gözle görülemiyor. Mikroskop altında araştırıldığında görülebilen yonganın toplam hacmi 0,1 milimetreküpten daha az. Uzmanlar, bu yonganın çalışabilmesini sağlamak için özel bir piezoelektrik dönüştürücü oluşturdular. Bu dönüştürücü, yonganın çalışması için lüzumlu olan enerjinin üretilmesini ve bedenden bir araya gelen bilgilerin hakimiyet aygıtlarına aktarılmasını sağlıyor. Öte yandan, bu mikroçipin dünyanın en ufağı olduğunu söylemek gerekiyor. Hatta bu yonga için dünyanın en minik bilgisayarı dahi diyebiliriz.

Bilim insanları, geliştirdikleri mikroçipe düşük enerji kullanan bir sıcaklık sensörü ilave ettiler. Bu sensör, beden sıcaklığının anlık olarak ölçülebilmesini sağlıyor. Üstelik bu yonga desteğiyle beden sıcaklığındaki dalgalanmalar da tespit edilmiş oluyor. Uzmanlar, henüz yeni olan teknolojinin ilerleyen senelerde çok daha fazla büyüyebileceğini söylüyorlar. Bu da beden sıcaklığı ölçümünün başlangıç seviyesinde bir beceri olduğu anlamına geliyor. Mikroçipin yapabileceği öteki potansiyel özellikler ise şeker, oksijen saturasyonu ve öteki solunum işlevleri olarak karşımıza çıkarken, bu özelliklerin ne zaman kullanılabilir olacağını zaman gösterecek.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/insan-vucuduna-enjekte-edilebilen-dunyanin-en-kucuk-cipi-h109769.html

Bir yanıt yazın