Arabanızın En Önemli Verilerine Ulaşan ‘OBD 2’ ve ‘ELM’ Gibi Cihazlar Ne İşe Yarar, Güvenli mi?
7 min readOBD, çok uzun zamandır dünya genelinde taşıt arızalarını gün suratına çıkarmak için kullanılan bir aygıt. Ülkemizde hem OBD 2 hem de ELM olarak da öğrenilen bu aygıtın kullanım basitliği sayesinde sürücüler, gösterge oturumunda yer almayan ve büyük ehemmiyet talep eden arızaları, makineyi uslu telefonlarıyla eşleştirerek görüntüleyebiliyorlar.
Çoğu şey de olduğu gibi OBD 2 kullanmanın da hem verimi hem de hasarı bulunuyor. İkinci el taşıt alım satımlarında da kullanılabilen bu aygıt, müşteriyi özellikle km bakımını aldatabiliyor. Tüm ayrıntılarıyla bilrikte OBD 2 ve türevi aygıtlar nedir, ne işe bereket ve hasarları neler, beraber araştıralım.
OBD 2 nedir, ne işe bereket?
OBD 2, son derece minik ve uygun maliyetlere de bulunabilen taşıt arıza tespit aygıtıdır. Bu aygıtlar bir nevi vasıtanın beyniyle irtibat kurmanızı sağlar. Peki her model arabayla geçimli mudur? Taşıtınız 2009 senesinden sonra üretilmişse ve bir karbüratörü yoksa, evet. OBD 2 ve türevi aygıtlar, enjeksiyon sistemi ile çalışan taşıtlarda çalışır. Natürel aynı marka OBD 2, her arabada çalışacak diye bir şey yok. Taşıtınıza en uygun OBD 2’yi almak için, satıcı ile kesinlikle irtibata geçmeniz gerekir.
Bu aygıt sayesinde taşıtınızın beynine kaydolmuş olduğu her türlü bilgiyi, uslu telefonlarınız üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Rastgele bir arıza vaziyetinde OBD 2, o arızayı koduyla beraber gösterir ve kullanıcının da bu kodun ne anlama geldiğini inceleyerek arızayı gidermesi gerekir. Misalin OBD 2, uslu telefonunuz üzerinden P0100 kodlu arızayı gösteriyorsa, bu kütle hava akış devresinde arıza olduğunu gösterir.
OBD 2 üzerinden hangi bilgilere erişebilirim?
Bu cins aygıtlar daha evvel de belirttiğimiz gibi taşıtınızın beyniyle irtibata geçmenizi sağlar. Anlık yakıt bilgisinden motor sıcaklığına, motora uygulanan yükten emme – egzos arızasına kadar bir hayli bilgiyi OBD 2 aracılığıyla görüntüleyebilirsiniz. OBD 2’nin sunacağı bilgiler için geliştirilmiş onlarca uygulama var. Bir uygulamada gösterilen bilgi, değişiğinde gösterilemeyebiliyor ve bu surattan birden fazla uygulama üzerinden taşıtınızı hakimiyet ederek işinizi sağlama almış olursunuz.
Her OBD 2 aygıtının birbirinden değişiklik gösterdiğini ve bazı aygıtların yanlış bilgi aktarabileceğini de unutmamak gerekli. Neticede bu cins aygıtlar profesyonel kullanımlar için değil, sürücünün muhakkak başlı harekâtları kendi başına halledebilmesi ve taşıt hakkında daha sağlam bir kontrol kazanılması için planlanmış.
Arıza kaydı silmek ne işe bereket?
OBD 2 ve ELM gibi aygıtlar sayesinde vasıtanın beynine kaydeden ve halletmiş olduğunuz arızaları silebilirsiniz. Misalin taşıtınızı yıkattınız ve motora azıcık su kaçtı diyelim. Kaçan su suratından vasıtanın beyni arıza verecektir ve buna uygun bir kod gösterecektir. Motora kaçan su seviyesi çok fazla değilse, su kuruduktan bir vakit sonra bu arıza artık bir mesele teşkil etmeyecektir.
Arıza bir kere beyine kodlandığı için uslu telefon üzerinden ya da gösterge oturumu üzerinden bu arızayı almaya devam edeceksiniz. Arıza kodunun bir daha gösterilmemesi için OBD 2’yi kullanarak bu meseleyi ortadan kaldırabilirsiniz.
Başka bir misalde de vasıtanın ampül arızası verdiğini ve ampülü değiştirdiğinizi zannedelim. Siz ampülü değiştirseniz dahi ara gizeme de olsa bu arıza lambası yanmaya devam eder ve bu ihtarı durdurabilmenin tek yolu, OBD 2’ye bağlanıp arızayı silmekten geçer.
OBD 2 satın almadan evvel;
OBD 2 satın almadan evvel kapsamlı bir araştırma yapmanızı nasihat ederiz. Her aygıtın aynı harekâtı yapmadığından daha evvel de bahsetmiştik ve sizin sırf arıza silmek için aldığınız bir OBD 2’de bu özellik desteklenmiyor olabilir.
İnternette kısa bir araştırma yaptığımız zaman özellikle yeni versiyona sahip OBD 2 aygıtların okuma harekâtı yapabildiğini ancak arıza silemediğini görebiliyoruz. Bir Hayli kullanıcı bu gidişatın önüne geçmek için yonganın içerisindeki operasyoncunun kesinlikle PIC18F25K80 olmasını öneriyor. Hangi markayı ya da versiyonu alacak olursanız olun, satın almadan evvel satıcıyla irtibata geçmenize ve kullanıcı yorumlarına dikkat etmenizde fayda var.
OBD II nasıl kullanılır?
OBD 2’yi ilk evvel taşıtınızda bulunan OBD soketine takmak zorunludur. Bu soket çoğunlukla direksiyonun sol alt kısmında, sigorta kolisinin içerisinde bulunur. OBD 2’yi sokete taktıktan sonra Bluetooth aracılığıyla makineyi ve uslu telefonunuzu eşleştirmeniz zorunludur.
Vasıtasında dijital multimedya ekranı bulunan kullanıcılar, uslu telefona gerek kalmadan OBD 2’yi dolaysız vasıtanın multimedya ekranıyla eşleştirebilir. Eşleştirme harekâtı bitirildikten sonra App Store ve Google Play’de bulunan OBD 2 uygulamalarından birkaçını indirin. Bu uygulamaları teker teker sınayarak hangisinin en iyi neticeyi verdiğini kendi deneyimlerinize katlanarak tecrübeleyebilirsiniz.
İkinci el araba satışlarında OBD makinelerinin bir tesiri olur mu?
Şayet satıcı değil, akdikeni iseniz bu sualin yanıtı tamamen size kalmış. İkinci el araba satın alırken taşıt dışında dikkat faktörüz gereken en büyük unsur, oto ekspertizin kullandığı donanımlardır. İşi katakulliye getirmek isteyen bazı satıcılar, km göstergesini sıfırlayarak vasıtasını bedelinden fazla bir maliyete satmaya çalışabilir. OBD 2 gibi aygıtlar da bu harekâtı fark edemediği için vasıtanın asıl kmsini tespit edemez.
Günümüzde bazı ekspertizler, daha uygun maliyetli olduğu için OBD 2 ve türevi aygıtlar kullanmayı seçim ediyor ve bu da yukarıyada bahsetmiş olduğumuz dolandırıcıların ekmeğine yağ sürüyor. Başınıza böyle bir vakanın gelmesini yasaklamak için rapor alacağınız oto ekspertizlerin, dünya standartlarını karşılayan diagnoz sistemlerini kullandığından emin olmanız gerekiyor.
OBD II aygıt kullanmak ne kadar tehlikesiz?
Bu cins aygıtlar, ucuza kaçmadığınız sürece büyük mesele teşkil etmiyor. Yapmanız gereken tek şey yorumları hoş olan, vasıtanızla geçimli ve kullanıcısını pişman etmemiş makineleri satın almak olmalı. Niteliksiz mahsulleri seçim etmek, soketin girdiği portun yanmasına ve dolayısıyla vasıtanın sigortasında, hatta beyninde arızalanmaya yol açabilir.
OBD 2 ile alakalı yapılan en büyük şikayetler arasında aygıtın akümülatörü çok süratli harcadığı paylaşılmış. Bu surattan otomobili park ettikten sonra makineyi portundan çıkarıp yanınıza almakta fayda var. Aksi taktirde OBD 2, gece süresince akümülatörün ömründen yemeye devam edebilir.
Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/arac-ariza-tespit-cihazi-obd-nedir-ne-ise-yarar-h109322.html