Bebeklerde Yüksek Ateş Ne Anlama Gelir ve Nasıl Düşürülür?
7 min readArtık öğreniyoruz ki koronavirüs gibi yabancı bir virüs bedenimize girdiği zaman beden sıcaklığımız bu yabancı maddeyle savaşmak için yükseliyor. Bu sebeple de adım başı her yerde ateşimiz ölçülüyor. Yeniden bu süreçte gördük ki sıcaklık yükselmesinin pek çok değişik sebebi var. Bebeklerde ateş yükselmesinin de tıpkı erişkinlerde olduğu gibi pek çok değişik sebebi vardır. Ancak daha evham verici olabilir.
Bebeklerde ateş pek çok rahatsızlık kaynaklı olduğu gibi neticeyi de bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu sebeple ateş nasıl düşürülür sualinin cevabı kritik ehemmiyete sahiptir. Ancak andırdıralım, her yüksek sıcaklıkta hemen hekime koşmanıza gerek yok. Bebeklerde ateş nasıl düşürülür, sıcaklık kaç derece olmalıdır gibi merak edilen sualleri cevapladık ve mevzu ile alakalı dikkat faktörüz gereken noktaları kavrattık.
Bebeklerde ateş kaç derece olmalıdır?
3 aydan minik bebeklerde 38ºC ve üzeri sıcaklık seviyesi yüksek ateş olarak kabul edilir. 3 – 6 ay arası bebeklerde 38.9ºC ve üzeri, 24 saatten uzun süren sıcaklık seviyesi yüksek ateş olarak kabul edilir. 6 ay – 2 sene arası bebeklerde 38.9ºC ve 39.4ºC arasındaki, 2 günden uzun süren sıcaklık seviyesi yüksek ateş olarak kabul edilir. 2 yaş ve üzeri çocuklarda 39.4ºC ve üzeri, 3 günden uzun süren sıcaklık seviyesi yüksek ateş olarak kabul edilir.
Bebeklerde ateş başka bir deyişle yüksek beden sıcaklık seviyesi, istisnai gidişatlar dışındaki klasik zamanlarda genel olarak bu biçimde kabul edilir. Yüksek ateş gidişatında bebeklere verilecek bazı ilaçlar ve konutta uygulanacak usuller vardır. Konutta uygulanacak usullerin bir yan tesiri yok ancak rastgele bir ilaç vermeden evvel kesinlikle hekiminize danışmalısınız.
Bebeklerde ateş neden olur?
Bağırsak enfeksiyonu, soğuk algınlığı, grip ya da suçiçeği gibi virüsler kaynaklı enfeksiyonlar. Kulak ve boğaz enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel pnömoni ya da bakteriyel menenjit gibi bakteriyel enfeksiyonlar. Fazla kalın giyinme, battaniye örtme, sıcak oda civarı. Aşılar. Diş çıkarma.
Bebeklerde ateş başka bir deyişle beden sıcaklık seviyesindeki çoğalışa genel olarak bu gidişatlar neden olmaktadır. Mevzubahisi gidişatlar neticeyi oluşan yüksek ateş, bedenin natürel bir korunma mekanizması oluşturduğunu gösterir başka bir deyişle basmakalıptır. Klasik olmayan ise yüksek sıcaklık seviyesinin uzun müddet devam etmesidir.
Bebeklerde ateş nasıl ölçülür?
Bebeklerde ateş ölçümü için çok emelli dijital termometreler önerilir. Kulaktan, alından, koltuk altından ya da dil altından ölçülen ateş, özellikle 4 yaş altı bebeklerde, her zaman doğru neticeyi vermeyebilir. Bu sebeple rektal ateş ölçümü yapan aygıtlar bu yarıyılda daha doğru netice verecektir.
Rektal ölçüm makineleri 4 yaşından sonra çocuklar için rahatsız edici olacaktır. Bu yaştan sonra koltuk altından ateş ölçümü yapabilir ya da çocuğunuza sorarak rahatsız sezip hissetmediğini bilebilirsiniz. Uzak durmanız gereken sıcaklık ölçüm aygıtı ise daha önceki tip cıvalı termometrelerdir. Kırılma gidişatında toksik zehirlenme kaçınılmazdır.
Son zamanlarda görmeye alışkın olduğumuz alından ya da bilekten beden sıcaklığı ölçen temassız ateş ölçme makineleri, bebeklerde doğru netice vermeyebilir ancak kullanılmasında bir mahzur yoktur. Yeniden de bu makineleri kullanarak her zaman doğru netice alamayacağını ve rektal ölçümün daha sağlıklı neticeler vereceğini unutmayın.
Konutta ateş nasıl düşürülür?
Alnına soğuk suyla nemlendirilmiş bir bez koymak oldukça tesirli bir usuldür. Bol akışkan tüketimi enfeksiyonla çabada takviyeci olacaktır. Oda ısısını düşürün. Daha hafif kıyafetler giydirin. Ilık bir banyo, hafifleme sağlayacaktır.
Bu usulleri çocuklar ve bebeklerde ateş düşürmek için uygulayabileceğiniz gibi yüksek ateşi olan erişkinlerde de uygulayabilirsiniz. Tüm usullerin ortak emeli, beden sıcaklığını dıştan verilen soğuk tesir ile eksiltmektir. Yüksek ateş gidişatında asla yapmamanız gereken şey ise Aspirin vermektedir. Yüksek ateş sırasında Aspirin kullanmak, Reye belirtiyi adlı ölümcül bir hastalığa neden olabilir.
Bebeklerde ateş ile beraber görülen riskli bulgular:
İlaç gerektiren gidişatlar; Akışkan içemeyecek kadar hastalanma. Ağız kuruluğu, gözyaşı oluşturamama, idrar yapamama. İshal ve kusma. Kızarıklık. Boğaz ve / veya kulak sızısı. İdrar yaparken rahatsızlık. Birkaç günden uzun süren ateş. Kısa aralıklarla dahi olsa uzun sürmesi risklidir. Var olan kalp meseleleri, orak hücre kansızlığı, kanser, kistik fibroz ya da diyabet gibi bir rahatsızlık. Acil müdahale gerektiren gidişatlar; Fazla telaş ve asap. Bitmek öğrenmeyen ağlama nöbetleri. Üşengeçlik. Kolay uyanmama. Soluk almakta eforluk. Mavi dil, dudak ya da tırnak. Afallamış bakışlar. Hareket etmede güçlük. Öne doğru eğilerek salya akıtma. Boyun ve / veya baş sızısı. Karın sızısı. Kafada klasik olmayan yumuşak bir nokta. Nöbet geçirme.
Bebeklerde ateş her zaman evham gerektiren bir gidişat değildir ancak yukarıyadaki bulgulardan biri ateşe eşlik ediyorsa kesinlikle ya daha evvel hekim tarafından önerilmiş bir ilaç vermeli ya da en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Bu noktada bebeği iyi gözlemlemiş olmak ve bulgulardaki klasik dışı vaziyetleri tespit ederek hekime anlatmak son derece ehemmiyetlidir.
Bebeklerde ateş sırasında asla yapmamanız gerekenler:
Öncelikle sakin olmalısınız zira sizin telaşınızı sezen bebek ağlamaya devam edecek ve bu gidişat ateşi daha da yükseltecektir. Bir kere sıcaklık ölçüp hemen yüksek ateş tanısı koymayın. Kumpaslı aralıklarla ateşini ölçmeden karar vermeyin. Daha evvel hekim tarafından önerilmemiş hiçbir ilacı vermeyin. Erişkinler için üretilmiş hiçbir ilacı bebeğinize ya da çocuğunuza vermeyin. Bebekler duyarlıdır ama o kadar da değil. Kat kat kalın kıyafetler giydirerek beden ısısını yükseltmeyin. Oda sıcaklığını hamam seviyesine getirmeyin. Sırçayı, kapıyı kapalı tutmayın. Enfeksiyon kaynaklı ateş varsa pak hava iyi gelecektir, odayı havalandırın. Ateşi düşürmek için asla buz sürmeyin. Ateşi düşürmek için asla içki sürmeyin. Bebeğin ateşini süratle düşürecek tüm usullerden sakının.
Bebeklerde ateş sırasında yapmanız gerekenler kadar yapmamanız gerekenler de son derece ehemmiyetlidir. Bazı ananesel usuller işe fayda olsa da kimileri hayati risk dahi yaratabilir. Bu sebeple hekiminize danışmak ve onun teklifleri güzergahında davranmak son derece ehemmiyetlidir.
Bebeklerde ateş nasıl düşürülür, sıcaklık seviyesi kaç olmalıdır gibi merak edilen sualleri cevapladık ve dikkat faktörüz gereken noktaları kavrattık. Burada anlattıklarımızın bilgilendirme emelli olduğunu, kuşkulu bir vaziyette kesinlikle hekiminize danışmanız gerektiğini andırdıralım.
Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/bebeklerde-ates-h109559.html