Kasım 22, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Bilgisayar Kullanırken Sık Sık Karşılaştığımız Terimlerin Açılımı ve Türkçe Anlamları

7 min read
Bilgisayar Kullanırken Sık Sık Karşılaştığımız Terimlerin Açılımı ve Türkçe Anlamları

Bilgisayar Kullanırken Sık Sık Karşılaştığımız Terimlerin Açılımı ve Türkçe Anlamları

Günlük yaşamda da sık sık karşılaşıyoruz ancak özellikle yeni bir bilgisayar almak için ürün sayfasının özellikler kısmına indiğiniz zaman karşınıza GPU, CPU, RAM, SSD, HDD, PSU ve eşi pek çok değişik kısaltma çıkacaktır. Bu bilgisayar bileşenlerinin açılımları ve sahip oldukları bedeller bilgisayarın performans eforunu gösterir. Bu sebeple bilgisayar bileşenlerinin açılımları nelerdir öğrenmek gerekiyor.

Bilgisayar bileşenlerinin açılımları sadece bilişim uzmanları tarafından öğrenilmesi gereken bir mevzu değil. Yeni bir aygıt alırken, var olan bilgisayarınızda bir meseleyle karşılaştığınızda, performans meseleyi yaşadığınızda ve eşi vaziyetlerde bilgisayar bileşenlerinin açılımları nelerdir bildiğiniz zaman, meseleye çok daha süratli müdahale edebilir ya da kendinize en uygun makineyi seçebilirsiniz. Bilgisayar kısaltmaları ne anlama geliyor gelin yakından bakalım.

Sık karşılaştığımız bilgisayar bileşenlerinin açılımları:

GPU / Graphics Processing Unit CPU / Central Process Unit RAM / Random Access Memory ROM / Read – only Memory HDD / Hard Disk SSD / Solid – state drive PSU / Power Supply Unit

GPU / Graphics Processing Unit – Grafik Harekât Birimi Ekran Kartı

gpu

Graphics Processing Unit tanımının kısaltması olan GPU, Türkçe grafik operasyoncu birimi demektir. Bu cihazlar grafiğin başka bir deyişle görüntünün yaratılmasında kullanılırlar. Grafik operasyoncu birimi bilgisayar grafiklerini işler, gösterir ve çoğu zaman kompleks algoritmalarda CPU’ya göre çok daha aktiftir.

Bir bilgisayara harici olarak grafik operasyoncu birimi ilave edebilirsiniz ancak çoğu bilgisayarda, takribî %90’ında, bu birim entegre olarak kazanç. Entegre grafik operasyoncu birimleri, harici olarak kullanılan özel birimlere göre çok daha düşük performan sunarlar. Ancak standart bir kullanıcı için entegre GPU da iş gören bir cihazdır. Bilgisayar performansını dolaysız olarak etkileyen en ehemmiyetli bileşenlerden bir tanesidir.

CPU / Central Process Unit – Merkezi Harekât Birimi Operasyoncu

cpu

Central Process Unit tanımının kısaltması olan CPU, Türkçe merkezi harekât birimi anlamına gelmektedir. Merkezi harekât birimi, bilgisayarlarda bilgileri işleyen ve yazılımların çalışması için zorunlu komutları yollayan birimdir. Tek bir yonga içinde bulunan merkezi harekât birimleri, mikroişlemci olarak adlandırılırlar.

Merkezi harekât birimi düşük seviyeli kodları okur ve yazılımların, giriş birimlerinin, çıkış birimlerinin çalışmasını sağlar. Bilgisayarın usudur demek yanlış olmaz. Bilgisayar performansını dolaysız olarak etkileyen en ehemmiyetli bileşenlerden bir tanesidir. Kısaca operasyoncu olarak da anılan merkezi harekât birimi, karmaşık bir sistem olsa da kullanıcı olarak bizim gördüğümüz sadece ufak bir yongadır. 

RAM / Random Access Memory – Tesadüfsel Ulaşım Belleği:

ram

Random Access Memory tanımının kısaltması olan RAM, Türkçe gelişigüzel ulaşımlı hafıza anlamına gelmektedir. Gelişigüzel ulaşımlı hafıza, operasyoncu tarafından okunan ve iletilen bilgilerin kısa süreli depolandığı alan başka bir deyişle bir bilgi ambarıdır. Bilgisayar performansını dolaysız olarak etkileyen en ehemmiyetli bileşenlerden bir tanesidir.

RAM, ana hafızadır. Yükleme, aktarma, manipülasyon, gösterme ve bilgilerin çalıştığı özel alandır. RAM üzerinde bulunan bilgiler hem okunabilir hem de yazılabilir. DRAM, SRAM, ECC gibi aynı harekâtı yapan ancak değişik özellikleri ile öne çıkan cinsleri vardır. Bilgisayarınızdan çok daha güçlü bir performans almak için kullanmakta olduğunuz bileşenin üzerine yeni bir RAM ilave edebilir ya da var olan RAM’inizi değiştirebilirsiniz. 

ROM / Read-only Memory – Mutlak Okunur Hafıza:

rom

Read-only Memory tanımının kısaltması olan ROM, Türkçe yalnızca okunabilir hafıza anlamına gelmektedir. Yalnızca okunabilir hafıza, bilgisayarlar başta olmak üzere pek çok elektronik makinede kullanılmakta olan bir bilgi depolama birimidir. 

Eş görünseler dahi RAM ile ROM arasında oldukça ehemmiyetli bir fark vardır. isminden de anlaşılacağı üzere, ROM üzerindeki bilgiler hem yazılabilir hem de okunabilir değildir. ROM üzerine sadece imal sırasında bilgi yazılabilir. Kullanıcı müdahale edemez. RAM ise daha evvel anlattığımız gibi kullanıcı istekleri istikametinde yazılır, okunur, tertip edilir bir bilgi depolama birimidir. 

HDD / Hard Disk Drive – Sabit Disk Sürücüsü:

hdd

Hard disk tanımının kısaltması olan HDD, Türkçe sabit disk anlamına gelmektedir. Hard disklerin görevi bilgi depolamaktır. Bilgisayarınızda bulunan tüm bilgiler, gerektiği zaman kullanılmak için burada depolanır. RAM birimine göre çalışma sürati oldukça yavaştır.

Sabit disk, RAM birimine göre çok daha yavaş olduğu için ancak RAM üzerine yazılmayacak kadar büyük bilgileri burada depolanır. Başka Bir Deyişle sabit disk üzerindeki bilgiler, RAM kullanımına hazır olarak bekletilirler. HDD yavaş, RAM ise minik ebatlı bilgileri depolayabildiği için bir vakittir SSD olarak adlandırılan çok daha süratli depolama sürücüleri kullanılıyor.

SSD / Solid-state drive – Katı Hal Sürücüsü:

ssd

Solid – state drive tanımının kısaltması olan SSD, Türkçe katı hal sürücüsü anlamına gelmektedir. SSD, ikincil depolama sistemi olarak çalışan ve bilgileri RAM’den değişik olarak kalıcı biçimde depolama hizmeti veren bir cihazdır. SSD suskundur, süratlidir, daha dayanıklıdır, gecikme süresi çok daha azdır. Başka Bir Deyişle kısaca SSD, HDD’ye göre çok daha güçlü bir cihazdır.

Yarı geçirgen hücrelere sahip olan SSD, bilgileri bu hücrelerde ambarlar. Her hücrede depolanan bilgi rakamına göre SSD maliyetleri de farklılık göstermektedir. Ne kadar bit, o kadar iyi. SSD, RAM ile eş bir çalışma ilkesine sahiptir. Bilgi yolları, bilgi mesajımı istenen birime eş zamanlı olarak erişebilir. Bunun anlamı, bilgi harekât kapasitesi çok süratli demek oluyor.

PSU / Power Supply Unit – Efor Kaynağı Birimi:

psu

Power Supply Unit tanımının kısaltması olan PSU, Türkçe efor kaynağı birimi anlamına gelmektedir. Bilgisayarlar başta olmak üzere tüm elektronik makinelerin çalışması için gereksinim dinlenen enerjiyi sağlamakla görevli olan bileşenlerin ortak ismidir. Batarya, pil, adaptör, efor kablosu ve eşi tüm birimler PSU olarak anılırlar.

Hakikatinde efor kaynağı birimleri için hakikat efor kaynağı olan duvar prizi başka bir deyişle elektrik ile enerjiye gereksinim dinleyen aygıt arasındaki iletişim diyebiliriz. Dolaysız olarak elektriğe bağlı çalışan aygıtlar için PSU efor kablosuyken, şarjlı olarak çalışan makinelerde PSU pil ya da bataryalardır. Pil ve bataryalar için geçici efor kaynağı birimi demek de olası. Bilgisayarlar enerji olmadan çalışmayacağı için PSU birimi olmazsa olmaz bir bileşendir diyebiliriz.

Yeni bir bilgisayar alırken, var olan bilgisayarınızda bir meseleyle karşılaştığınızda, performans meseleyi yaşadığınızda ve eşi vaziyetlerde karşınıza kısaltma olarak çıkan bilgisayar bileşenlerinin açılımları nelerdir tüm ayrıntılarıyla kavrattık. Elbette karşınıza değişik kısaltmalarla çıkacak bileşenler de var ancak uzman değilseniz sadece bunları öğrenmek de yeterli olacaktır. 

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/bilgisayar-bilesenlerinin-acilimlari-nelerdir-h109690.html

Bir yanıt yazın