Bilime Göre Hamile Olan Kadınların Vücudunda Meydana Gelen 10 Belirti
7 min readDaha evvel bir hamilelik yaşamadıysanız ya da mevzu ile alakalı bilginiz yeterli değilse bazı yerlerde gördüğünüz ‘Gebelik kuşkusu’ tanımı size anlamsız gelebilir. Gebelik kuşkusu demek, gebeliğin ilk bulguları olarak adlandırılan bedendeki metamorfozlardır. Gebeliğin ilk bulguları genel olarak ilk haftalarda, henüz gebelik hücresel seviyede ilerlerken görülür ve bu sebeple sadece anne adayı tarafından fark edilir.
Gebeliğin ilk bulguları ile beraber anlaşılır ki anne adayının bedeni, hamilelik sürecine ve yavrusunu geliştirmeye hazırlanıyor. Bazı beklenmedik metamorfozlar olsa da bu bulgulardan hiçbiri sizi korkutmasın. Zira gebeliğin ilk bulguları genel olarak tüm anne adaylarında eş metamorfozlar yaratır. Anlatacağımız bulgular sebebiyle kesin bir yargıya varmayın ancak hamilelik kuşkusu ile hekiminize müracaat eterek hamilelik testi yaptırmayı düşünebilirsiniz.
Gebeliğin ilk bulguları ve bedendeki bazı metamorfozlar:
İmplantasyon kanaması ve kramp, Beden ısısı çoğalışı, Çarpıntı, Bayağı olmayan bitkinlik, Göğüste karıncalanma, ağrı, sihrime, Sık idrara çıkma, Bayağı olmayan ruh hali farklılıkları, Kabarıklık, kabızlık gibi bağırsak rahatsızlıkları, Koku hassasiyeti, Bulantı ve kusma da gebeliğin ilk bulguları arasında.
İmplantasyon kanaması ve kramp:
Gebeliğin ilk 4 haftasında her şey hücresel seviyede büyümektedir. Daha sonra fetüse dönüşecek hücre grubu olan blastosist, gebeliğin 10 ile 14. günü arasında rahmin astarı olan endometriuma implante edilir ve bu sebeple implantasyon kanaması reelleşebilir. Adet kanamasından değişik olan implantasyon kanaması, anne adaylarının %28’inde görülür. Çok yoğun olmayan kramp ve ağrı ile beraber en fazla 3 gün sürecektir. Bu süreçte içki, sigara gibi maddelerin tüketimi kesilmelidir.
Beden ısısı çoğalışı:
Hormonlarda yaşanan başkalaşım sebebiyle tıpkı menopoz yarıyılında olduğu gibi hamileliğin ilk yarıyıllarında yaşanan, bayağı olmayan beden ısısı çoğalışı da gebeliğin ilk bulguları arasındadır. Bayağı olmayan beden ısısı, yüksek ateş anlamına gelmiyor. Ancak anne adayı olağanda yaptığı etkinliklerde daha fazla terlemeye, bayağı ısıdaki bir odada dahi sıcak sezmeye başlayabilir ve daha hafif elbiseler giyme lüzumu dinleyebilir.
Çarpıntı:
Gebeliğin 8 ile 10. haftalarında, anne adayında yoğun olmamakla beraber bayağı olmayan kalp çarpıntısı görülebilir. Bunun sebebi, bu süreçte kalbin çok daha yoğun ve süratli kan pompalıyor olmasıdır. Hormon başkalaşımı kaynaklıdır ve fetüsün lüzumu olan kanı ona yollamak için kalp süratlenir. Genel olarak anne adayları için sual teşkil eden bir vaziyet değildir ancak daha evvel tanısı konulmuş bir kalp rahatsızlığınız varsa bu süreçte hekiminize danışarak düşük dozda ilaçlar alabilirsiniz.
Bayağı olmayan bitkinlik:
Çarpıntı ve beden ısısı çoğalışı gibi gebeliğin ilk aylarında görülen bitkinlik de hormon başkalaşımı kaynaklı bir gidişattır. Bedende progesteron seviyesinin çoğalması, anne adayının çok daha bitkin ve uykulu sezmesine neden olacaktır. Bu süreçte anne adayının kendini yorgun sezmesi olağandır. Kumpaslı bir gece uykusu, bu bitkinlik hissini eksiltecektir. Yeniden bu yarıyılda serin bir odada yatmak çok daha rahat bir uyku yatmanızı sağlayacaktır.
Göğüste karıncalanma, ağrı, sihrime:
Anne adayının bedeninde yaşanan hormon farklılıklarına bağlı olarak, hamileliğin 4 ile 6. haftasında göğüste duyarlılaşma ve şişme görülebilir. Birkaç hafta sonra, bedenin hormonlara alışması ile beraber bu gidişat da ortadan kalkacaktır. Hormon seviyesinde yaşanan farklılıklar bir zaman daha devam edeceği için aynı vaziyet hamileliğin 11. haftasında yine yaşanabilir. Bu yarıyılda göğüs ucunda koyulaşma görülmesi de gebeliğin ilk bulguları arasındadır.
Sık idrara çıkma:
Gebeliğin ilk bulguları arasında en yaygın görülen sık idrara çıkma gidişatı, kalbin süratli kan pompalaması ile alakalı bir gidişattır. Kalp çok kan pompaladığı zaman böbrek de daha çok çalışır ve daha çok akışkan işler. Bunun neticeyi olarak da anne adayı daha sık idrara çıkma lüzumu sezer. Tamamen bayağı olan bu vaziyet sebebiyle kaybettiğiniz akışkanı yerine koymak için daha fazla su içmeniz ve muhtemel idrar kaçırma kazalarını önlemek için daha sık tuvalete gitmeniz öneriliyor.
Bayağı olmayan ruh hali farklılıkları:
Gebeliğin ilk bulguları arasında görülen bayağı olmayan ruh hali farklılıkları, gebelik beyni denilen fizyolojik tesirden değişiktir. Gebelik beyni anne adayını azıcık düşünceli yaparken, östrojen ve progesteron seviyelerindeki çoğalışla yaşanan ilk yarıyıl ruh hali farklılıkları anne adayını daha duygusal ve asaplı yapabilir. Gebeliğin ilk yarıyılında görülen ruh hali farklılıkları olağandır ancak bu vaziyet anne adayını ya da etrafını rahatsız edecek bir noktaya geldiyse bir uzmanla görüşmek gerekebilir.
Kabarıklık, kabızlık gibi bağırsak rahatsızlıkları:
Anne adayında yaşanan hormon farklılıklarına bağlı olarak, adet yarıyılı semptomlarına eş kabarıklık görülmesi de gebeliğin ilk bulguları arasındadır. Kabızlık ve eşi öteki bağırsak rahatsızlıkları görülmesi de bayağı kabul edilir zira anne adayının bedeninde yaşanan hormon farklılıkları metabolizmayı ve sindirim sistemini yavaşlatabilir. Yeniden aynı sebepten dolayı hamileliğin ilk aylarında kilo alma sürati de çoğalabilir. Lifli yiyeceklere ağırlık vermekte bereket var.
Koku hassasiyeti:
Neden olduğu öğrenilmemekle birlikte gebeliğin ilk bulguları arasında en yaygın olarak görülen vaziyet, anne adayında başlayan koku hassasiyeti ve bu sebeple bazı gıdalardan sakınma halidir. 1922 – 2014 seneleri arasında pek çok hamile kadın üzerinde yapılan çalışmada, gebeliğin ilk 3 ayında neredeyse tüm hamile kadınlarda koku hassasiyeti yaşandığı görülmüştür. Bu gidişatın, evrimsel süreçte annenin kendini ve yavrusunu zehirli maddelerden gözetmek için geliştirdiği bir korunma mekanizması olduğu düşünülüyor.
Bulantı ve kusma da gebeliğin ilk bulguları arasında:
Koku hassasiyetine bağlı olarak görülmekle beraber, hamileliğin 4 ile 6. haftasında başlayan sabah bulantıları ve kusma da gebeliğin ilk bulguları arasında yaygın olarak görülür. Tıpkı koku hassasiyeti gibi sabah bulantılarına da neyin neden olduğu bütün olarak öğrenilmiyor ancak hormon başkalaşımı kaynaklı olma olasılığı bir hayli yüksek. İlk 3 aylık yarıyılda yoğun olan sabah bulantısı, ikinci 3 ayda giderek eksilecektir. Bu yarıyılda sabah uyanır uyanmaz birkaç tuzlu kraker yemek ve bol su içmek, bulantının tesirini eksiltecektir.
Gebeliğin ilk bulguları ile beraber anne adayının bedeninde yaşanan bazı metamorfozlardan bahsettik. Burada anlattığımız bulgular sadece bilgilendirme emellidir. Hekim tarafından onaylanmamış hiçbir test ya da bulgu, gebelik mevzusunda kesin bir yargı sunmaz. Ancak bu bulguları gördüğünüz zaman gebelik kuşkusu ile hekime müracaat etebilirsiniz.
Kaynaklar: Healthline, Mayoclinic
Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/hamileliligin-ilk-belirtileri-h109701.html