Kasım 24, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Bir Köpek Yılının Yedi İnsan Yılına Eşit Olduğu İnanışı Bir Kez Daha Çürütüldü

3 min read
Bir Köpek Yılının Yedi İnsan Yılına Eşit Olduğu İnanışı Bir Kez Daha Çürütüldü

Bir Köpek Yılının Yedi İnsan Yılına Eşit Olduğu İnanışı Bir Kez Daha Çürütüldü

Ulus arasında “bir köpek seneyi, yedi insan senesine denktir” biçiminde bir efsane gezmektedir. Bu efsanenin yanlış olduğu daha evvel zati ispatlanmıştı ancak Frontiers in Veterinary Science mecmuasında yayımlanan yeni bir araştırma, köpeklerin yaş ve erişkinlik hesaplamaları hakkında yeni bir yöntem ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre köpekler, sadece altı aylıkken ergenliğe giriyor, iki yaşına geldiklerinde ise 25 yaşındaki bir insana denk erişkinliğe erişiyorlar. 7 yaşına gelen bir köpeğin ise artık “yaşlı” kategorisinde değerlendirilmesi gerekiyor. 

Köpekler insanlardan daha süratli olgunlaşıyor

köpek

Nottingham Üniversitesi’nden akademisyen olan Dr. Naomi Harvey, köpeklerin insanlardan yedi kat daha kısa yaşamalarının, yedi kat daha süratli ihtiyarladıkları anlamına gelmediğinin altını çizerken, “Köpekler bizden daha süratli olgunlaşıyor. Bir yaşındaki köpeklerin çoğu bütün boylarına erişmiş olur, bu surattan netlikle yedi yaşındaki bir çocuğa eşdeğer değiller” ifadelerini kullanıyor.

Araştırma da bütün olarak bu noktaya parmak basmayı ve bir köpeğin ne zaman yavru, ne zaman erişkin, ne zaman yaşlı kabul edilmesi gerektiğini tanımlamayı hedefliyor. Elde edilen belirtiler bir yaşındaki bir köpeğin ergenliğini yeni tamamlamış bir genç olduğunu, sadece 12 ay sonra ise erişkin bir insan ile aynı olgunluğa ulaştığını gösteriyor.

Köpekler, 12 yaşından itibaren beden sızıları sürüklemeye başlıyor

yavru köpek

Dr. Harvey’ye göre köpekler, 12 yaş ve üzerinde geriatrik yaşlılık yarıyılındaki sıhhat meseleleri ve bu meselelerin rehabilitasyonlarıyla ilgilenen bilim dalı olarak kabul ediliyor. Çünkü çalışma, ihtiyarlamanın muhtelif tutumsal ve öğrenişsel özelliklerle de ilişkili olduğunu ortaya koydu. Buna misal olarak köpeklerin beyninin 7 yaşına kadar büyümeye devam etmesi ve bu noktadan sonra dikkatin eksilmeye başlaması gösterilirken; 12 yaşındaki geriatrik köpekler ise beden sızıları yaşıyor ve bunama hastalarına eş biçimde hafıza meseleleri yaşayabiliyor.

Yeniden de Dr. Harvey, bu hesaplamaların tüm köpek türleri için geçerli olmadığının altını çiziyor. Çünkü köpeklerin ömürleri, türlerine göre değişkenlik gösteriyor ve bazı köpeklerin ömürleri ne yazık ki bir başka türün yaşlılık yarıyılını göremeyecek kadar kısa olabiliyor.

Dr. Harvey, bazı köpek türlerinin sıhhatlerinin değişik ırklara göre daha seri bozulsa da  beyin ve tavır gelişiminin tüm köpeklerde paralel bir gelişim gösterdiğini ifade ederken açıklamalarını, “Bazı köpeklerin  bedenleri henüz gençken sıhhat meselelerinden etkilenebilirken, kısa ömürlü ırkların sözcüğün bütün anlamıyla ihtiyarladığına dair hiçbir ispat yok, zira tutumsal olarak değişik köpeklerle aynı yörüngeyi izliyor gibi görünüyorlar. Başka bir deyişle, kısa ömürlü köpek ırkları daha süratli ihtiyarlamıyor, yalnızca daha genç can veriyorlar” laflarıyla bitiriyor.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/kopeklerin-yasiyla-ilgili-inanis-bir-kez-daha-curutuldu-h109267.html

Bir yanıt yazın