Kasım 22, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Büyükçekmece’de göl havzasını imarlı arazi diye sattılar!

6 min read
Büyükçekmece'de göl havzasını imarlı arazi diye sattılar!

Büyükçekmece'de göl havzasını imarlı arazi diye sattılar!

İstanbul’un en ehemmiyetli su kaynaklarından biri olan Büyükçekmece’de pandemiyi fırsat bilen dolandırıcılar, yurttaşlara imarlı arazi diyerek göl havzasını sattı.

Bölgenin imara kapalı olduğunu söyleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün, “Göl havzasına konut yapmak için parasız bile arsa verseler almayın, zira tavuk kümesi bile olsa deviriyoruz” dedi.

Dolandırıcılar; İstanbul’un su lüzumu için büyük ehemmiyete sahip Büyükçekmece göl havzasında yer al bölgeleri “imarlı” diyerek satmaya başladı. Ancak yurttaşlar belediyeye müracaat ettiklerinde aldıkları arsaların imara kapalı olduğunu bildi.

Mevzuyla alakalı ihtarlarda bulunan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Bu bölgeden arazi alacağınız zaman ilk evvel belediyeye geleceksiniz” ifadelerini kullandı.

‘İstanbul’a senede vasati 100 milyon metreküp su yolluyor’

Büyükçekmece göl havzasının İstanbul’un ehemmiyetli bir su kaynağı olduğuna dikkat toplayan Akgün, şu açıklamalarda bulundu:

“Büyükçekmece göl havzası İstanbul’a senede vasati 100 milyon metreküp su yolluyor. Başka Bir Deyişle bu, Büyükçekmece göl havzası İstanbul’un can damarlarından bir tanesi demek. Göl havzası yüzde 5 ortamında yapılaşmaya sarihtir. Bu yapılaşma bir veya iki katlı yapılardan oluşur. 2 bin – 2 bin 500 metre karelik arsalarda bahçeli konut yapma olanağı vardır. Ancak bu yapılaşma orta ve uzak koruma alanlarında yapılıyor. Ama şu anda bulunduğumuz Daha Öncekince mevkii gibi alanlarda bir imar alanı olmadığı için ya da daha doğrusu olamayacağı için bu bölgelerde ancak sebzecilik yapabilirsiniz.

‘Her hafta 5 tane 10 tane firari yapı deviriyoruz’

Teftişlerin sıkı bir biçimde devam ettiğini ve firari yapılara göz yumulmayacağını ifade eden Akgün, şunları söyledi:

2019 tercih sathında tercihten evvel 57 tane, tercihten sonra ise 110 tane olmak üzere toplamda 167 tane kocamanlı minikli firari yapı devirdik bölgede ve tahriplere de devam ediyoruz.

Bu bölgelerde ‘imar olmamasına karşın nasıl arsa satılıyor’ diye soracaksınız. Vaziyet şöyle ki; tapu yönetleri bölgede bulunan tarlalardan pay satıyor. Bu biçimde koruma bölgelerinde arsa satışları hisseli satılmaya devam ettikçe biz firari yapılaşma ile güç baş edeceğiz.

Bize sormadan satış yapıyorlar her hafta 5 tane 10 tane firari yapı deviriyoruz, belediyenin zabıtası ve polis yurttaşla silahlı olarak karşı karşıya geliyor. Peki, bunun çözümü nedir? Tapu yönetlerinin belediyelere sormadan bu stil bölgelerde arsa satışı yapmamasıdır” diye konuştu.

‘Tavuk kümesi bile olsa deviriyoruz’

Göl havzası bölgesinde etraf lekeliliğiyle gayrette kararlı olduklarını belirten Akgün, şu ifadeleri kullandı:

“Pandemi sürecinde İstanbul ulusu Büyükçekmece’ye, Silivri’ye, Çatalca’ya akın etti. Bu akından ise en çok Büyükçekmece etkilendi. Bu vaziyet bazı hadiselerde hoş netice verse de bu gibi gidişatlarda makûs neticeler doğurdu. İstanbul’dan gelen yurttaş su toplama havzasında 150 metrekare, 200 metrekare pay satışı alıyor ve hemen çevresini çevirip oraya bir konteyner koymaya kalkıyor. Vaziyet böyle olunca bölgeye popülasyon geliyor. Popülasyon gelince ne oluyor; bölgede etraf lekeliliği oluyor. Biz de etraf lekeliliğine dur demek için konteyner değil tavuk kümesi bile olsa deviriyoruz”.

‘Kimseye bir çivi bile çaktırmayız’

Yurttaşların bölgeden alacakları arazi mevzusunda daha dikkatli olması gerektiğini ve belediye ile koordineli hareket etmesi gerektiğini söyleyen Akgün, “Bu bölgeden arazi alacağınız zaman ilk evvel belediyeye geleceksiniz. Diyeceksiniz ki ‘ Şu emlakçı beni çağırdı ve şu pafta, parsel rakamlı yerden 200 metrekare yer satacağını söyledi. Bana bu mevzuda destek eder misiniz’? Ve size imar müdürü diyecek ki ‘ Sakın alma, burada 200 metrekare yer olmaz’. Zira bu bölgede imara sarih arsa 2 bin metre karenin altında olmaz. Bin 999 metrekare bile olmaz. Şayet burada 2 bin metrekareden az bir arsa alırsanız ve arsanın çevresine tel sürüklerseniz veya içine konteyner koyarsanız ve içinde yaşarsanız olmaz. Bu gidişata müdahale ederiz. Büyükçekmece göl havzasının imara kapalı olan salt koruma sahası ve kısa mesafeli koruma sahasında arsanıza dört tane direk dikersiniz, üstüne de bir çadır sürüklersiniz sonra da giderken toplarsınız. Bunun dışında hiçbir şey yaptırmayız. Kimseye bir çivi bile çaktırmayız” diye konuştu.

‘Pandemiden sonra 24 saat nöbet uygulamasına başladık’

Bu bölgenin birkaç bireyi değil tüm İstanbul’u ilgilendirdiğini ifade eden Akgün, şunları ilave etti:

“Bölgenin sorgulanması için Daha Öncekince mevkiine zabıta himaye alanı kurduk. Burada günün 24 saati nöbet yakalıyoruz. Pandemiden sonra 24 saat nöbet uygulamasına başladık. Tam bu bölgeyi drone takımımız ile sorguluyoruz. Şimdi havadan helikopterle teftişlere de başlayacağız onunda çalışmalarını yapıyoruz. Başka Bir Deyişle artık bölgede kuş bile uçurtmayacağız. Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız. Zira bu dava Hasan Akgün’şan davası değil, Büyükçekmece Belediyesinin değil, 16 milyon İstanbullunun davasıdır.”

‘Göl havzalarının korunması için bize destek sağlasınlar’

Göl havzasını gözetmek için her türlü takviyeye sarih olduklarını belirten Akgün, şöyle konuştu:

“Etraf ve Şehircilik Bakanımızdan ricam; göl havzalarının korunması için bize destek sağlasınlar. Tapu yönetlerine verecekleri yönergeler ile su toplama havzalarında kısa, orta ve salt koruma sahalarında hisseli satışı yasaklarlarsa ve belediyeden arazinin imara sarih olup olmadığına dair yazı alınmasını koşul koşarsa bizim işimizi çok daha kolay hale getirir.”

Kaynak: www.patronlardunyasi.com
URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Buyukcekmece-de-gol-havzasini-imarli-arazi-diye-sattilar/250036

Bir yanıt yazın