Çin, Dünyanın İlk ‘Temiz’ Nükleer Reaktörünü İnşa Etmeyi Planlıyor
2 min readNükleer reaktörler her ne kadar verimli enerji kaynakları olsalar da birçok kişi, haklı olarak uzun vadedeki güvenliklerinden şüphe ediyor ve harcadıkları su miktarından dolayı endişe duyuyor. Ancak bu endişeler, Çin’in şu aralar üzerinde çalıştığı bir projeyle azalabilir.
Yeni bir rapora göre Çin, ilk ‘temiz’ ticari nükleer reaktörünü inşa etmek için çalışmalar sürdürüyor. Söz konusu projede tehlikelerin önüne geçmek için sıvı toryum ve erimiş tuz kullanılması planlanıyor.
Proje 2030 yılında tamamlanacak
Geleneksel uranyum reaktörleri gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için her ne kadar gerekli görülseler de çevre için taşıdıkları risk çok ciddi seviyelerde. Bu tür santrallerde ortaya çıkan atıklar doğada 10 bin yıla kadar radyoaktif halde kalabiliyor. Bu yüzden ileri seviye güvenlik ve kurşundan yapılma konteynerler gerekiyor. Ancak bunlar sağlandıktan sonra bile Çernobil’deki gibi felaketlerin yaşanma olasılığı sıfır değil.
Çin, bu tehlikeleri azaltmak adına güvenli ve ‘temiz’ bir nükleer santral inşa etmeye hazırlanıyor. İlk reaktör prototipi plana göre ağustos ayında tamamlanacak. Bu reaktörün testleri eylül ayında yürütülecek. Çalışır durumdaki asıl tesisin tamamlanması ise muhtemelen 2030 yılını bulacak.
Sıvı toryum ve erimiş tuz kullanılacak santralde üretilen atıklar, kullanılan malzemelerden dolayı çok daha kısa sürede; 500 yılda radyoaktif etkisini kaybedecek. Herhangi bir sızma durumunda erimiş tuzun kuruması da kazaların çok daha küçük çaplı ve engellenebilir olmasını sağlayacak. Bunun yanında geleneksel nükleer santrallerde bol keseden kullanılan suya bu santrallerde gerek olmayacak. Bu proje, Çin’in 2060 yılına kadar ‘karbonsuz’ hale gelme planlarının en büyük destekçilerinden biri olacak.
Normalden 7291 kat daha fazla radyasyon bulunan, Türkiye’nin “Çernobil’ine” girdiğimiz video:
Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/cin-nukleer-santral-projesi-felaketlerin-onune-gecebilir-h112818.html