Eylül 20, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Dünyanın En Büyük Uzaktan Eğitim Şirketinin Sahibi Bir Türk: Eren Bali Kimdir?

7 min read
Dünyanın En Büyük Uzaktan Eğitim Şirketinin Sahibi Bir Türk: Eren Bali Kimdir?

Dünyanın En Büyük Uzaktan Eğitim Şirketinin Sahibi Bir Türk: Eren Bali Kimdir?

Ne internet ne de internete bağlanmak için kullanılacak bir makine artık lüks değil, beşeri bir gereksinim. Zira internette eğitim var, gelecek var, dünya var. Bu dünyada ise eğitim alanında öne çıkan bir platform olan Udemy dikkat topluyor. Bir online eğitim platformu olan Udemy üzerinden dileyen herkes, dilediğini mevzuda sadece bir bilgisayar ve internet iletişimi ile hayal dahi edemeyeceği uzmanlardan eğitim alabiliyor.

Udemy platformunun galibiyetinin artta ise hepimizi yücelten bir Türk, Eren Bali var. Utangaç bir insan olduğunu söyleyen Bali’nin milyar dolarlık bir işletme haline gelen Udemy yolculuğu ise filmlere mevzu olacak türden bir öykü. Tüm minik teşebbüsçülere esin olan ve gerçekten sıfırdan bir şeyleri muvaffak olabileceğimizi gösteren Eren Bali ve onun Malatya’nın minik bir köyünden başlayarak Silikon Vadisi’nde devam eden öyküsüne yakından bakalım.

Malatyalı utangaç bir bile:

eren bali

Anne ve babası hoca olan Eren Bali, 1984 senesinde Malatya’nın minik bir köyünde dünyaya geldi. Annesinin beş sınıfa birden ders anlattığı tek odalı bir mektepte eğitim yaşamına başlayan Bali, liseye Malatya Fen Lisesi’nde devam etti. Burada aklını ortaya koyarak Beynelmilel Matematik Olimpiyatları’nda derece yaptı ve dünya çapında ehemmiyetli mekteplerin dikkatini çekti. 

Bali’nin yaşamını değiştiren ehemmiyetli nokta ise ablasının ODTÜ’yü kazanması ile konuta alınan bilgisayar ve bağlatılan internet oldu. İnternetin baki dünyasını keşfeden Eren Bali, olimpiyat derecesi ile dikkatini sürüklediği MIT ve Harvard gibi mekteplerin önerisini yalanlayarak ODTÜ’de bilgisayar mühendisliği okumaya karar verdi. Utangaç bir çocuk olduğunu söyleyen Bali o günler için ‘Malatya’dan hiç çıkmamıştım, Amerika çok uzak geldi.’ diyor.

ODTÜ senelerinde teşebbüsçülüğe adım atıyor:

eren bali

ODTÜ’de bilgisayar mühendisliği okumak için Ankara’ya gelen Eren Bali, burada ortaokul dostu ve daha sonra iş ortağı olacak olan Oktay Çağlar ile karşılaşıyor. İkilinin ilk projeleri, talebelerin bir sunucu üzerinden müzik dinlemelerini sağlayan MP3 Server adlı bir program. Program çok yakalasa da yarıyılın ODTÜ ağı bu sistem için yeterli gelmiyor. 

İkilinin hakikat anlamdaki ilk teşebbüsçülük projesi ise guncelbasin.com adlı bir internet sitesi. Burada henüz proje evresinde olan binaların 3 ebatlı modellerini sunmayı kasteden ikili, hüsrana uğruyor diyemeyiz ancak zaferli de olamıyorlar. Udemy’nin esasları ise bu galibiyetsizlik neticeyi atılıyor.

Udemy görüşü doğuyor:

eren bali

Birkaç parlak olmayan teşebbüsten sonra Eren Bali, ODTÜ Teknokent’e gelerek eğitim veren yerli ve yabancı uzmanlara bir öneri sunuyor. Öneriye göre gelen eğitmenler kayda alınacak ve sadece ODTÜ talebeleri değil, dileyen herkes kendi kurdukları platform üzerinden bu eğitimlere erişecek.

Pek çok eğitmen bu öneriyi kabul ediyor ve adım adım Udemy’ye giden yol açılıyor. Takribî bir sene süresince bu sistemi oturtan Eren Bali ve Oktay Çağlar, bir noktada projeyi geliştirmeye karar veriyor ve boğulacaksak büyük denizde boğulalım diyerek Amerika Birleşik Devletleri’nin teknoloji merkezi olan Silikon Vadisi’nin yolunu yakalıyorlar.

Eren Bali için Silikon Vadisi yarıyılı başlıyor:

eren bali

Her genç ve deneyimsiz teşebbüsçü gibi Eren Bali ve Oktay Çağlar da uçaktan inip Silikon Vadisi’ne girdikleri zaman fikirlerinin havada kapılacağını düşünüyorlardı. Ancak çalışma iznini dahi almaları çok güç oldu. Görüşün kapışılacağını düşünmelerinin yanlış olduğunu kavramak için ise 57 galibiyetsiz sınama yapmaları gerekti.

Evet, bugün milyar dolarlık bir işletmeye dönüşen Udemy bütün 57 yatırımcı tarafından yalanlanmıştı. Eren Bali o yarıyıl için ‘Bırakmamız gerekirdi ama bu fikir dünya için lüzumluydu.’ diyor. İyi ki diyor ve kaderi bütün 58. yatırımcıda dönüyor.

Eren Bali ve Oktay Çağlar ikilisinin görüştüğü 58. yatırımcı olan Dave McClure, Udemy teşebbüsünün geleceği olduğunu görerek 1 milyon dolar yatırım yapmayı kabul etti. İşte gereken sadece buydu. Silikon Vadisi’nde bir firmanın bazen saatte kazandığı para, Udemy için yetti de arkasıydı dahi.

57 yatırımcının böyle bir fikre yatırım yapmamasının ise tek sebebi sertifikaydı. Yatırımcılara göre kimse sonunda sertifika almayacağı bir eğitime girmezdi. Eren Bali ise katılımcının sertifika aldıktan sonra platformdan uzaklaşacağını ancak Udemy sisteminde katılımcıların yaşam boyu eğitim felsefesi ile arkası arda değişik eğitimlere katılacağını korunuyordu. Bali, haklı çıktı.

Udemy sonunda eğitim sektörüne giriyor:

eren bali

Görüştükleri 58. yatırımcı olan Dave McClure’den aldıkları 1 milyon dolar can suyu ile teşebbüsü hareketlendiren Eren Bali ve Oktay Çağlar, eğitim sektörüne süratli bir giriş yapıyor ve online eğitim alanında isimlerini en zaferli firmalardan biri olarak yazdırmayı muvaffak oluyorlar.

Dave McClure, Silikon Vadisi yatırımcıları arasında ehemmiyetli bir yere sahip. Bu adın böyle bir teşebbüse yatırım yapması öbür yatırımcıları da uyandırıyor ve Udemy büyük bir takviye alıyor. Birkaç büyük dayanaktan sonra ise her şey çorap söküğü gibi birbirini izliyor.

Bugün Udemy üzerinden erişebileceğiniz binlerce uzmanın verdiği binlerce eğitim bulunuyor. Üstelik bu eğitimlerin çoğu için rastgele bir fiyat ödemeniz gerekmiyor. Pek çok beynelmilel işletme, işletme içi eğitimleri için Udemy platformunu seçim ediyor. Bu vaziyet firmanın hem kazanç kapısının sarih olmasını hem de fiyatsız eğitimlerin fiyatsız olarak kalmasını sağlıyor.

Eren Bali için Udemy galibiyetinin arttaki gizem bırakmamak:

eren bali, forbes

Udemy galibiyeti ile Forbes gibi ehemmiyetli mecmualara kapak olan, pek çok mükâfat alan ve eğitim dünyasının parmakla gösterilen insanı olan Eren Bali; Malatya’dan çıkıp Silikon Vadisi’ndeki milyar dolarlık ilk Türk firmayı olmasının arttaki gizemin bırakmamak olduğunu söylüyor. Kolay bir teklif gibi görünse dahi düşünelim, kaç birey 58. yatırımcıyı bulana kadar kapı kapı gezmeyi sürdürürdü?

Eren Bali’nin öbür bir gizemi ise insanları kavramış olmaktır. Beş sınıfın tek bir odada eğitim gördüğü mektepten sonra internet dünyasını görmek ve internetin o çocuklar için bir fırsat denkliği yaratacağını öngörmek hakikat bir galibiyettir. Bu öngörüye güvenen utangaç çocuğun her şeyi göze alarak daha evvel gitmekten korktuğu Amerika Birleşik Devletleri’ye gitmesi de beğeniyi hak ediyor. 

Online eğitim platformu Udemy galibiyetinin arttaki Türk olan Eren Bali ve onun esin veren öyküsünü kavrattık. Bir fikir, azıcık inat ve azıcık da uğrun takviyeyi ile zafer güç de olsa tutuluyor ve geriye böyle esin veren öyküler vazgeçiyor. 

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/eren-bali-kimdir-udemy-h108224.html

Bir yanıt yazın