Kasım 23, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Eğer Yaygınlaşırsa Geleceğe Şekil Verebilecek Teknolojik Fikirler

3 min read
Eğer Yaygınlaşırsa Geleceğe Şekil Verebilecek Teknolojik Fikirler

Eğer Yaygınlaşırsa Geleceğe Şekil Verebilecek Teknolojik Fikirler

Dünyanın bilinen tarihinin başından itibaren insanoğlunun içinden birkaç dahi, düşünür veya girişimci, insanlığın hayatını kolaylaştırmak adına teknolojik fikirler üretti. Teknolojik fikirler deyince kesin olarak aklınıza ultra fütüristtik bir konsept gelmesine gerek yok zira tarak bile basit bir obje olmasına rağmen insan hayatını kolaylaştıran bir ürün.

Sürekli gelişen bu dünyada insanların çeşitli ihtiyaçları doğuyor. Bu ihtiyaçları karşılamak için günümüzdeki girişimciler, düşünürler ve bilim insanları akıl almaz veya çok basit projelerle karşımıza çıkıyor. Herkes için internetten tutun görme engelli insanlar için robot rehber köpeklere kadar birçok projeyi için teknolojik fikirler listemize gelin beraber göz atalım.

Geleceğe şekil verebilecek teknolojik fikirler:

Elektronik rehber köpekler Terle çalışan akıllı saatler Kendi kendini sağlamlaştıran ‘Canlı Beton’ Canlı robotlar Herkes için internet Kanseri teşhis eden ‘Akıllı’ iğneler 10 dakikada tam şarj olabilen araba aküleri Akıllı yiyecek etiketleri Havada süzülen çiftlikler Otonom tırlar

Elektronik rehber köpekler

Loughborough Üniversitesi’ndeki bir öğrenci, gerçek bir hayvana bakıcılık yapamayacak olan görme engelli kişilere yardımcı olması adına ‘Robot Rehber Köpek’ isimli bir proje tasarladı. Anthony Camu tarafından tasarlanan ürün, gerçek bir rehber köpeğin görevlerinin aynısını yapabiliyor, kişinin gitmesi gereken mekâna giden en güvenli yolu gerçek zamanlı verilerle hesaplıyor ve yürüyüşe başlıyor.

Adını titan görüş tanrıçasından alan Theia isimli cihaz, taşınabilir ve muhafaza edilebilir bir el cihazı boyutunda tasarlanmış ve insanlara sınırlı miktarda veri girdisi ile dış mekân veya iç mekânlarda rehberlik ediyor.

Terle çalışan akıllı saatler

akıllı saatler

Glasgow Üniveristesi’ndeki mühendislik öğrencileri, enerji depolayan ve geleneksel pillerde bulunan elektrolitleri insan teri ile değiştiren yeni bir tür süper kapasitör geliştirdiler. Teknolojik fikirler arasında ilginç bir yere sahip olan bu akıllı saat, 20 mikrolitre kadar az bir sıvı ile tam şarj kapasitesine ulaşabiliyor ve 4.000 kadar bükülme dayanıklılığına sahip.

Süper kapasitörün elektrotu görevi gören ince bir polimer tabakasına polyester selüloz kumaş kaplayarak çalışan akıllı saat, saati giyen kişinin terini emiyor ve terdeki pozitif ve negatif iyonlar polimerin yüzeyiyle etkileşime girerek enerji üretiyor.

Kendi kendini sağlamlaştıran ‘Canlı Beton’

canlı beton

Colorado Boulder Üniversitesinde görev yapan bilim insanları kum, jel ve bakteri kullanarak ‘Canlı’ bir beton geliştirdiler. Araştırmacılar, bu yapı malzemesinin yapısal yük taşıma işlevi olduğunu, kendi kendini sağlamlaştırabildiğini ve sudan sonra dünyada en çok tüketilen ikinci malzeme olan betondan daha çevre dostu olduğunu belirtiyorlar. Buna ek olarak bu beton türünün kendi çatlaklarını giderebileceğini, havadan tehlikeli toksinleri emebileceğini de söylüyorlar.

‘Canlı’ robotlar

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/gelecek-teknolojik-fikirler-h100098.html

Bir yanıt yazın