İçki yasağının vergi kaybı faturası 800 milyon TL
3 min readLafçı Gazetesi’nden Nuray Tarhan’ın haberine göre ödenti uzmanı Dr. Ozan Bingöl, 17 günlük kapanmada içkili alkol satışının yasak olması sebebiyle geçmiş projeksiyonlara göre 800 milyon liralık ödenti kaybı olabileceğini söyledi. Ödentilemenin ciddi bir iş olduğuna dikkat toplayan Bingöl, “800 milyon liranın bir araya gelip lüzum sahiplerine verilme ihtimali varken bundan bırakmanın seçenek bir getirisinin, sosyal, ekonomik siyaset emelinin olması gerekir. Ne Yazık Ki ben burada nasıl bir emel olduğunu kavrayamadım” dedi.
BÜTÇENİN FAVORİSİ
Senenin ilk 3 ayında içkili alkollerden 3.8 milyar TL Özel Tüketim Ödentisi ÖTV tahsilatı yapıldığını belirten Bingöl, “İçkili alkollerden aylık 1.3 milyar TL ortamında ÖTV kazancı elde ediliyor. Buna Katma Değer Vergisini De ilave ettiğinizde aylık 1.5 milyar TL’lik bir kazançtan bahsetmek muhtemel. Natürel bu satışlardan elde edilen kâr sebebiyle ödenecek müesseseler ve/veya kazanç aidatını hesaba katmıyoruz” diye konuştu.
Dr. Bingöl, bu sene 83.4 milyar lira ile toplam ÖTV’nin yüzde 39’unun, toplam ödenti kazançlarının ise yüzde 9’unun içki ve tütün mahsullerinden elde edilmesinin amaçlandığını vurgulayarak, “Bu sene Katma Değer Vergisinden 265.5, ÖTV’den ise 213.2 milyar lira kazanç kastediliyor. Tütün mamullerinden 65.5, içkili meşrubatlardan 17.9 milyar lira ÖTV bekleniyor. Tiryakiler yeniden bütçenin favorisi olacak” dedi.
YÜZDE 52’Sİ ÖTV VE Katma Değer Vergisi
1 trilyon 101 milyar lira olarak kastedilen bütçe kazançlarında ret ve iadeler hariç 922 milyar 744 milyon lira olması beklenen ödenti kazançlarında en büyük hisseyi yeniden mahsul ve hizmetlerden bir araya gelen dolaylı aidatlar alacak. Yeni senede Katma Değer Vergisi ve ÖTV’den tahsil edilmesi kastedilen kazanç 479.2 milyara erişiyor. Başka Bir Deyişle bir araya gelecek her 100 liralık aidatın 52 lirası Katma Değer Vergisi ve ÖTV’den tahsil edilecek.
İÇKİ VERGİLEMESİ YAŞAM STİLİNE MÜDAHALE ARACI OLDU
İçkili alkollerdeki yüksek vergilemenin cemiyet sıhhatini gözetmekle alakasının kalmadığını vurgulayan Bingöl, “Esasta yalnızca ‘kazanç odaklı’ bir vergileme yaklaşımı oluşmuş ve hatta içkiden alınan ÖTV doğrudan hayat stiline müdahale taşıtına dönüşmüştür. Yasaklar da aynı neticeye hizmet ediyor” dedi. 2006’da içkili meşrubatların toplam ÖTV kazançları içindeki hisseyi yüzde 5’ken 2019’da yüzde 10’a yükseldiğini vurgulayan Bingöl, “Bu yükseliş satış maliyetinde %70’lerin üzerindeki ödenti yükünün yansıması” diye konuştu.
Kaynak: www.sacitaslan.com
URL: https://www.sacitaslan.com/icki-yasaginin-vergi-kaybi-faturasi-800-milyon-tl-haberi-531981