İki yılda iki katına çıktı! 204 milyar TL’lik kredi yeniden yapılandırıldı
5 min readTürkiye Bankalar Birliği, bankacılık sektöründeki meseleli kredi stokunun 2020 sonu haysiyetiyle 511 milyar TL olduğunu açıkladı. 2018 sonunda 100 milyar TL olan yine yapılandırılan kredi stoku, 2020 sonunda 204 milyar TL’ye yükseldi.
Türkiye Bankalar Birliği, ‘kredi gruplamaları’ raporunu yayımladı. Buna göre, ‘II. grup’ olarak sınıflandırılan ‘yakın izlemedeki kredi’ ölçüyü 2020 sonunda bir evvelki senenin aynı yarıyılına göre yüzde 23 çoğalışla 370 milyar TL’ye yükseldi.
2020’de yakın izlemedeki kredilerin toplam kredilere oranı, yüzde 11’den yüzde 10’a geriledi.
Tahsili gecikmiş alacak olarak III., IV. ve V. Gruplarda sınıflandırılan, tahsil ihtimali hudutlu, tahsili kuşkulu ve hasar kalitesindeki krediler ise 2020’de yalnızca 1 milyar TL çoğalışla 141 milyar TL oldu.
Takipteki alancakların toplam kredilere oranı ise 2019’da yüzde 5,1 iken, 2020 sonunda yüzde 3,9’a geriledi.
183 MİLYAR TL KARŞILIK DAĞILDI
Tahsili gecikmiş alacakların yüzde 75’ine denk gelen 105 milyar TL meblağında özel karşılık dağıldı. Yakın izlemedeki kredilerin yüzde 21’ine denk gelen 78 milyar TL meblağında da genel karşılık dağıldı.
Karşılıklar toplamda 2020’de yüzde 38’lik çoğalışla 133 milyar TL’den 183 milyar TL’ye yükseldi.
Meseleli kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 14,16 oldu.
204 MİLYAR TL YİNE YAPILANDIRILDI
Yine yapılandırılan ya da yeni bir itfa tasarısına bağlanan kredilerin toplamı 2020’de bir evvelki seneye oranla yüzde 26 çoğalışla 204 milyar TL oldu. Bunun yüzde 91’i yakın izlemedeki kredilerden oluştu.
Yine yapılandırılan ya da yeni bir itfa tasarısına bağlanan kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 5,7 olarak açıklandı.
Yeni yapılandırılan kredi stoku, 2018 sonunda 100 milyar TL idi. Sayı iki senede ikiye dayandı.
Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu TERTİP ETMESİYLE TAKİPTEKİ KREDİLERİN ORANI AZALDI
Merkez Bankası’nın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 27 Kasım 2020 tarihinde yayımladığı Finansal Karar raporunda, 2019 seneyi sonunda yüzde 5,4 seviyesine yükselen tahsili gecikmiş kredi oranlarının, Bankacılık Tertip Etme ve Sorgulama Müesseseyi’nun Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu kredilerin yakın izleme ve tahsili gecikmiş olarak sınıflandırma vakitlerini uzatan tertip etmesi, yapılandırma ve taksit öteleme uygulamalarına ek olarak mevcut Rapor yarıyılında kredi hacminde yaşanan güçlü çoğalış ve iktisadi faaliyetteki süratli derlenme sayesinde gerilediği belirtilmişti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ayrıca, “döviz kuru büyümelerine bağlı olarak yabancı para kredilerin TL karşılığının yükselmesi de TL türü canlı kredi bakiyesini artırarak tahsili gecikmiş kredi oranı düşüşünde rol oynamıştır” dedi.
KREDİLER 5 GRUPTA SINIFLANDIRILIYOR
Bankalar kredilerini, “Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar için Ufalayacak Karşılıklara Ait Usul ve Temeller Hakkında İdaremelik” kapsamında 2009 senesinden bu yana beş grup altında sınıflandırıyor.
Birinci standart kaliteli ve ikinci yakın izleme grupta canlı krediler; üç tahsil imkânı hudutlu, dört tahsili kuşkulu ve beşinci hasar kalitesinde gruplarda tahsili gecikmiş olan krediler sınıflandırılıyor.
2019 Mart yarıyılı için hesaplanan Türk bankacılık sektörü kredi portföyü geçiş matrisine göre, evvelki sene yakın izlemedeki kredi olarak sınıflandırılan kredilerin takribî yüzde 19’u tahsili gecikmiş kredi sınıflarına geçiş yapmıştı. Bir evvelki senede tahsili gecikmiş olarak sınıflandırılan kredilerin yine canlı kredi olarak sınıflandırılma olasılığı yüzde 0,6’da kalmıştı.
YAKIN İZLEMEDEKİ KREDİLER NEDİR?
“Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar için Ufalayacak Karşılıklara Ait Usul ve Temeller Hakkında İdaremelik”te “İkinci Grup-Yakın İzlemedeki Krediler” şu biçimde tarif ediliyor:
Bu grupta;
1 Kredilendirilebilir kalitede finansman yapısına sahip reel ve tüzelkişilere kullandırılmış olan, ancak, makroekonomik koşullardaki veya borçlunun faaliyet gösterdiği sektörlerdeki veya bunlardan bağımsız olarak borçluya ait negatif büyümeler sebebiyle borçlusunun ödeme eforunda veya nakit akımında negatif büyümeler kollanan ya da bunun asıllaşacağı varsayım edilen veya
2 Kredinin kullandırıldığı esnada borçlunun ehemmiyetli miktarda finansal tehlike taşıması gibi sebeplerle yakından izlenmesi gereken veya
3 Sermaye ve/veya faiz ödemelerinin kredi kontratında yer alan koşullara uygun olarak yapılmasında meseleler doğması mümkün olan ve bu meselelerin giderilmemesi gidişatında güvencelere müracaat etilmeksizin borcun tümüyle tahsil edilememe tehlikeyi bulunan veya
4 Borçlusunun kredi kıymetliliği kredinin verildiği güne göre zayıflamamış olmakla beraber kumpassız ve hakimiyeti efor bir nakit akımı yapısına sahip olması sebebiyle zayıflama olasılığı olan veya
5 Kredi kıymetliliğinin zayıflaması olarak açıklanamayacak sebeplerle sermaye ve/veya faiz ödemelerinin tahsili, vadelerinden veya ödenmesi gereken tarihlerden itibaren otuz günden fazla geciken ancak doksan günü geçmeyen veya
6 TFRS 9 kapsamında borçlusunun kredi tehlikesinde ehemmiyetli derecede çoğalış olan veya
7 Geri ödemesi tamamen güvenceye bağlı olan kredilerde güvencenin net asıllaşabilir bedeli alacak meblağının altına düşen veya
8 Birinci Grupta veya İkinci Grupta izlenirken yine yapılandırmaya mevzu edilen ve mat alacak olarak sınıflandırma şartlarını taşımayan veya
9 Mat alacak gruplarında izlenirken yine yapılandırmaya mevzu edilen ve 7’nci maddede belirtilen şartların reelleşmesini müteakiben canlı alacak olarak sınıflandırılan, krediler sınıflandırılır.
Emre Deveci/Lafçı
Kaynak: www.patronlardunyasi.com
URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Iki-yilda-iki-katina-cikti-204-milyar-TL-lik-kredi-yeniden-yapilandirildi/250064