Kasım 16, 2024

Son Dakika Haberleri – Güncel Haberler

Gündemdeki haberler, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri Ulkugundem.com'da.

Inception Hakkında Kafaları Daha Da Karıştıran 7 Teori

6 min read

Christopher Nolan’ın tüm tartışmalara yol açan filmleri arasından en çok bilineni ve en çok tartışmaya yol açanı Inception, beyaz perdeye geldiğinden beri hayran teorisi bombardımanına uğruyor. Inception’un sonunda aslında ne olduğunu yıllardır tartışan izleyiciler birçok teori ürettiler. Bu teorilerden bazıları biraz saçma olsa da bazıları gerçekten kulağa mantıklı geliyor.

Kesin olan bir şey ise Inception filminin sinema tarihinin en zihin yoran filmlerinden biri olduğu gerçeği. Yazımıza geçmeden önce tekrardan belirtelim: Eğer Inception’u (hâlâ) izlemediyseniz (ki bizce izleyin artık) yazımız tonla spoiler barındırıyor.

Inception (2010)

Türü: Aksiyon, Bilim-Kurgu, Macera Yayın yılı: 2010 Yönetmeni: Christopher Nolan Oyuncuları: Leonardo DiCaprio, Elliot Page, Joseph Gordon-Levitt, Cillian Murphy, Ken Watanabe, Tom Hardy IMDb: 8,8

Hayran teorilerinden bahsetmeden önce filmi kısaca bir hatırlatmak istedik. Inception, rüya paylaşımı teknolojisini kullanarak şirket sırlarını çalan bir hırsız olan Cobb’a bir CEO’nun zihnine fikir yerleştirme görevi verilmesini anlatan bir bilim-kurgu filmi.

Filmin kendisi yetmiyormuş gibi beynimizi daha da yakan Inception teorileri:

Cobb’un totemi evlilik yüzüğüydü

inception cobb yüzük

Inception’da Leonardo DiCaprio’nun karakteri, filmin bitiş sahnesinde gerçek dünyada. Cobb totemlerin sadece belirli insanlar için işe yaradığını anlatıyordu. Topaç, Cobb’un karısı Mal’in totemiydi ve Cobb için işe yaramıyordu çünkü onun totemi evlilik yüzüğüydü.

Rüya dünyasında Cobb’un karısı hâlâ hayatta ve hâlâ evliler, bu sebeple de evlilik yüzüğünü takıyor. Gerçek dünyadaki tüm sahnelerde karısı ölü olduğu için artık evli değiller ve Cobb yüzüğü takmıyor. Inception’un son sahnesinde de Cobb’un parmağında yüzüğü takılı değildi.

Cobb’un totemi yoktu

inception cobb totem topaç

Inception evreninde totem, Mal’in geliştirdiği ve rüyada olup olmadığını anlamak adına zekice bir yöntem. Totem, gerçek dünyadayken farklı ve rüya dünyasındayken farklı özelliklere sahip olan bir objedir ve sadece totemin sahibi onun özelliklerini bilebilir. Bu sebeple başka biri o totemin replikasını yapmaya çalışırsa totem sahibi bunu anlayabilir.

Ancak bu durum Cobb’un karısı Mal’in toteminin davranışlarına ters düşüyor. Filmde gördüğümüze göre topaç gerçek dünyada momentumunu kaybedip dönmeyi bırakıyor fakat rüyada durmadan dönmeye devam ediyor. Durumun tuhaflaştığı yer ise herhangi birinin bu topacın rüyada da düşebileceğini ve gerçekmiş gibi gösterebileceğini düşünebilecek olması.

inception topaç

Yukarıda bahsettiğimiz sebeple rüya gören biri rüya gördüğünün farkına vardığı zaman etrafındaki gerçekliği manipüle edebiliyor. Ekibin yoktan silah var edebilmesi buna bir örnek. Cobb’un rüyada olup olmadığını anlama yöntemi aslında bir toteme bağlı değildi. Cobb, etrafındaki dünyanın gerçekliğini manipüle ederek rüyada olup olmadığını anlıyordu.

Eğer topacı çevirdiğinde odaklanmasına rağmen topaç dönmeyi bırakıyorsa gerçek dünyadaydı, dönmeye devam ediyorsa rüyadaydı. Bunu Cobb’un topacı her çevirdiğinde ona çok dikkatli bir şekilde bakmasından anlayabilirsiniz.

Mal, evlilik teklifi fikrini Cobb’un bilinçaltına işledi

inception mal

Cobb’un rüyalarında Mal’in yansıması ona evlilik teklifi ettiği bir rüya gördüğünden bahsediyor. Zihin boşaltıcılarla ikisi de çok fazla çalıştığı ve tecrübeli oldukları için Mal’in Cobb’un bilinçaltına evlilik fikrini sokmuş olması pek olası.

Cobb, Mal ile kafayı bozmuş durumda ve bunun sebebi biraz suçluluk olabilir ancak Mal’in o nereye giderse gitsin orada belirmesine yetecek bir sebep değil. Bir sahnede Cobb, rüyalarda pozitif duyguların negatiflerden daha çok işe yaradığından bahsediyor. Peki bunu nereden biliyor? Çünkü aklında Mal ile evlenmenin ve beraber yaşlanmanın fikrini taşıyor.

Inception filmi aslında film çekme sürecini anlatıyor

Christopher Nolan, bu filmi bir film yapım sürecini anlatmak için yaptı. Filmdeki her karakter film setindeki bir rolü temsil ediyor: Cobb yönetmen, Ariadne senarist, Şekil değiştirici oyuncu ve Hedef de izleyici kitlesi. Başka bağlantılar da bulunuyor ancak filmi bu bakış açısıyla izlediğiniz zaman farkına varıyorsunuz.

Asıl hedef Cobb, Mal ve diğerleri onu kurtarmaya çalışıyor

inception mal

Bir rüyanın içine sıkışıp kalan aslında Cobb’un kendisi. Mal kendini öldürdüğü zaman gerçek dünyada uyanıyor. Cobb gerçek dünyada uyku halinde kalıyor, Mal ve diğerleri sürekli onun rüyasına girip Cobb’u hâlâ rüya gördüğüne ikna etmeye ve onu uyandırmaya çalışıyor.

Mal’in Cobb’un 1. rüya katmanına girememe sebebi ise Cobb’un hâlâ reddetme sürecinde olmasından ve kendisini rüya gördüğüne ikna etmiş olmasından kaynaklanıyor, ki bu da filmin konusunun ta kendisi.

Rüyaya sıkışan Cobb, bilerek toteminin ne olduğunu unutmuş gibi yapıyor ve Mal’in totemi hikâyesini uyduruyor. Böylece rüyasında karısı ile birlikte kendi gerçekliğini yaşayabilmeyi planlıyor.

Inception, Shutter Island filminin devamı

shutter island

Cobb, Shutter Island filminde yine Leonardo DiCaprio’nun canlandırdığı Teddy karakterinin ta kendisi. Filmin sonunda lobotomi olan Teddy’nin beyni kurgusal bir gerçeklik inşa etti ve ölü karısı ve çocuklarını orada kurtarmaya çalışmaya devam ediyor.

Cobb uçakta uyuyakalınca sadece normal rüya görüyordu

inception uçak sahnesi

Bütün film, Cobb’un uçakta uyuyakalmasıyla gördüğü garip bir rüyadan ibaret. Tek gerçek olan kısım filmin sonunda uyandığı birkaç dakikalık bölüm. Uyandığına hiç kimse birbiriyle konuşmuyor çünkü birbirlerini tanımıyorlar.

Böylelikle Inception hakkında kafaları daha da karıştıran teorileri derlediğimiz içeriğimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Düşüncelerinizi ve önerilerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında belirtmeyi lütfen unutmayın. Ayrıca resmi Telegram kanalımıza buradan abone olabilirsiniz.

Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/inception-kafa-karistirici-teorileri-h111824.html

Bir yanıt yazın