Intel, GTA 5’i Gerçek Bir Dünyaya Nasıl Dönüştürdüklerini Açıkladı
3 min readGeçtiğimiz hafta sizlerle paylaştığımız bir içeriğimizde, Intel Labs mühendislerinin geliştirdiği bir suni zihin algoritmasını GTA 5’e uyarladıklarından ve bu uyarlama neticesinde ortaya çıkan görüntünün sanki asıl dünyaymış gibi olduğundan bahsetmiştik. Bu mevzuyla alakalı bir ziyaret veren Intel idareyicilerinden Stephen Richter, mevzubahisi görüntüleri nasıl sağladıklarını tüm ayrıntılarıyla anlattı.
Filmler, oyunlar ve simülasyonlar için çok rakamda suni zihin algoritması olduğunu söyleyen Richter, en iyi neticeyi elde etmek için en doğru algoritmanın kullanılması gerektiğini söylüyor. Kendilerinin de bunu sağlamak için derin bilme teknolojisinin alt dallarından bir tanesi olan “evrişimli asap ağları” tekniğinden yararlandıklarını ifade eden Intel idareyicisi, oluşturdukları suni aklın, oyundaki nesneleri asıl dünyadakilerle değiştirmek için eğitildiğini belirtiyor.
Intel’in suni zihni, dünyadaki nesnelerin fotoğraflarını biliyor
Intel mühendisleri, GTA 5’te kullandıkları suni zihin algoritmasını asıl dünyadaki nesnelerin resimleriyle eğitmişler. Ancak bu vaziyet, oyunun klasik haliyle suni akılla uyarlanmış hali arasında bazı farklar yaşanmasına yol açmış. Çalışmalarını Almanya’da sürdürdükleri için nesne resimlerinin de Almanya’da çekildiğini söyleyen Stephen Richter, bu surattan özellikle de asfalt ile ağaç ve yeşillik gibi natürel yaradılışların Amerika Birleşik Devletlerinden ziyade Almanya’daki gibi göründüğünü ifade ediyor. Richter’ın lafları, bir gün bir oyunun, asıl bir ülkenin içinde olmasına ihtimal verebilir gibi görünüyor.
Stephen Richter, oluşturulan görüntünün iyi olduğunu ancak yeterli reelciliği sunamadığını kabul ediyor. Bunun sebeplerine de değinen Intel mühendisi, oyundaki her şeyin yeterince asılcı olmadığını, bunun da suni zekâyı etkilediğini ifade ediyor. Misalin GTA 5’teki trafiğin asıl yaşama mukayeseyle az oluşu ve oyundaki çöp birikintilerinin minimalist seviyede olması, suni aklın kafasını karıştırmış ve olması gereken reelciliği sağlayamamış.
Intel idareyicisi tarafından yapılan açıklamalara göre bu suni zihin algoritması, çok daha ayrıntılı ve uyarlanacak görüntüyle geçimli bölgelerde eğitilirse, çok daha iyi neticeler verebilecek potansiyele sahip. Ayrıca bu suni aklın, en iyi neticeye erişebilmek için reyin motorlarına da entegre edilmesi gerekiyor. Suni aklın zati bazı bilgilere ulaşabildiğinden bahseden Stephen Richter, şimdiki emellerinin bu suni zekâyı reyin motorlarına dahil etmek olduğunu söylüyor.
Intel, şayet istediği şeyi yapabilirse reyin dünyasında büyük bir devrim yaşanacağını sarihçe söyleyebiliriz. Zira bu teknoloji, bir oyunun asılmış gibi yaşanmasını sağlayacaktır. Bu da bir oyunun tamamen asıl bir şehirde geçmesine ihtimal tanıyabilir. Öte yandan, bu cins bir suni zihin ile oluşturulacak artırılmış ve sanal gerçeklik üretimleri, insanlara bugüne kadar görmedikleri bir tecrübe sunabilir. Misalin; uygun donanımlar kullanarak İstanbul’un popüler alanlarını ya da Antalya’nın uçsuz bucaksız sahillerini gezebilirsiniz.
Kaynak: www.webtekno.com
URL: https://www.webtekno.com/intel-gta-5-gercek-bir-dunyaya-nasil-donustu-h110159.html